19 Август 2022петък19:54 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от северозапад. Максималните температури ще бъдат между 29° и 34°, в София - около 29°. Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от северозапад. Максималните температури ще бъдат между 29° и 34°, в София - около 29°.

От редактора

Мечтатели

/ брой: 146

автор:Боян Бойчев

visibility 76

Боян БОЙЧЕВ 


Ето ни отново на Бузлуджа. Бузлуджа - началото на всички начала за нас, социалистите. На 2 август 1891 г. Димитър Благоев и шепа негови съмишленици тук учредяват Българската социалдемократическа партия. 

Какво ни свързва с онези времена? Ами мечтата, приятели, мечтата... Мечтата за по-добър живот. Мечтата за по-справедливо общество. За свобода. Която днес изглежда на пръв поглед толкова невъзможна. Не по-невъзможна, отколкото е изглеждала и тогава. 

А днес нашата партия отново е изправена пред сериозните изпитания на времето. Буржоазните десни и дясноцентристки партии са в настъпление. Защитавайки интересите на едрия капитал, те не се спират пред нищо само и само да не допуснат отново неговата власт над богатствата да бъде застрашена. Ясно е, че олигарсите няма да се откажат доброволно от огромните печалби, които трупат на гърба на обикновените хора. Залъгвана с дребни придобивки, средната класа е необходимият буфер между богатите и бедните, който да потушава недоволството. Превръщането на парите в основна цел на съществуването и ненаситният ламтеж към пари и богатства подменят такива истински ценности на обществото като свобода, равенство, братство. 

Къде е тогава мястото на Българската социалистическа партия? Тя трябва да бъде алтернативата. И червените линии, които са нейната кръвоносна система през 131-годишната й история, да са ярки и чисти. Най-важните от тях са посочени от самите хора, които членуват в нея. Да се върне към корените си - борба срещу експлоатацията, борба срещу капитализма. Да не се срамува от думата "социализъм", която носи в името си. И да се бори за социализъм - може би не сега, но в бъдеще - като цел, като мечта... 

Чувам да казват: днес времената са други. Със сигурност, но нима проблемите не са същите? Но нима тогава е било по-лесно? Шепа мечтатели тръгват да разпръсват маковите семенца, от които ще поникнат хиляди макове с вяра в по-светлите дни. Макове, които ще цъфтят на всеки километър - до края на света, а много от тях ще се превърнат в червени звезди. Които да озаряват пътя. 

От нас зависи. Новите времена дават и нови възможности. Онези, първомечтателите, са търсели начин да стигнат до всеки човек и да го омаят с мечтата си. Днес можем да постигнем същото - с технологиите, с опита, който имаме вече 131 години, с осъзнатите грешки дори.

Неведнъж БСП е била отричана, преследвана, забранявана. Но винаги е намирала сили да възкръсне отново. Защото в нейните редици винаги е имало много мечтатели. В тях ми е надеждата. 

А нали именно мечтателите са тези, които тласкат човечеството напред, карайки го да преодолее скептицизма и да повярва в на пръв поглед невъзможното.

Шефът на ДКК: Правителството върши беззакония

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 161

Златни заварки на газовата връзка

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 161

Ексшеф на Патентното ведомство ще обжалва уволнението си

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 161

Очакват с 50% повече туристи това лято

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 161

Газът в нашия дом

автор:Боян Бойчев

visibility 162

/ брой: 161

Накъде?

автор:Деси Велева

visibility 127

/ брой: 161

Наглост

автор:Юри Михалков

visibility 120

/ брой: 161

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ