22 Септември 2021сряда21:22 ч.

ново:

България празнува 113 години Независимост България празнува 113 години Независимост

Няколко думи

Мечешки драми

/ брой: 128

автор:Павлета Давидова

visibility 726

Имало едно мече с шарено елече и приказката свърши вече... Чували сте го като деца, нали? Сега обаче тези приказки не вървят. Актуална е друга, с хорор привкус - край Белица имало една свободна мечка, тя обаче била пресрещната от гъбари. През последните дни цяла България е въвлечена в драмата на въпросната среща и последвалите събития. То не са извънредни включвания, то не са телевизионни дебати, политически спорове. Журналисти и политици откриха, че в страната все още съществуват мечки. И то не само заключени зад ограда и превърнати в атракция "пенсионирани" бивши танцуващи живинки. Темата да се убива мечката или не стана приоритетна. Сякаш в България други филми няма, сякаш сме си решили всички проблеми и не е последна седмица преди избори.

Бракониери и ловци точат ножове, зареждат патрондажи и са готови на бой. Да бранят Родината от злото чудовище, позволило си да реагира при неочаквана среща с човек. Какви смелчаци! Министри разрешават отстрел на опасното чудовище, после се отмятат. Само за няколко часа мечката получи няколко взаимопротиворечащи си присъди. Добре, че не следи социалните мрежи и медиите, че щеше да почине от напрежение...

Убийте я, опасна е, викат едните. Не пипайте животното, то се е държало естествено в естествената си среда, отговарят другите. Всъщност, мечката не се е впуснала да изяжда жената. Даже май не я е нападнала, а гъбарката е пострадала, защото не е спазвала елементарни правила за поведение в гората. Дайте да избием всички диви животни, че и домашните, само защото ни е страх от тях и ни пречат да правим каквото си искаме... По-прекрасен ли ще е светът? Сега ловци и бракониери си имат повод за хубав ловен трофей. Тия дни ще кажат, че мечка е нападнала овца или нещо от сорта. Бум. Край на историята.

Освен конкретната мечешка драма, проблемът е много по-голям. С една случка край Белица ни пратиха да размишляваме за горите Тилилейски, а не за съществените и нетърпящи отлагане неща. Казват му отклоняване на вниманието, ако не знаете. Не че темата с дивите животни и опазването/унищожаването им не е важна. Просто точно в този момент държавата се тресе от по-съществени скандали. Лъснаха безбройните далавери на ГЕРБ и правителствата им, за които преди се шепнеше само под сурдинка. Погнаха купувачи на гласове, разкриха се съмнителни здравни схеми... Борисов и компания започнаха да вият на умряло, а опозиционерите наточиха нокти, усещайки шанса за реванш, че даже може би и за реваншизъм. Главният прокурор Иван Гешев даже май усети, че вятърът този път не е в неговата посока и иде буря, за която чадър вече няма, или поне не толкова голям и здрав. Обаче ни занимават с мечки. Е, имало едно мече... И приказката за ГЕРБ май свършва вече.

Бордът на МВФ се зае с Кристалина Георгиева

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 182

Българите имат най-малко коли в ЕС

автор:Дума

visibility 9

/ брой: 182

Емил Хърсев: Инфлацията стигна своя пик

автор:Дума

visibility 16

/ брой: 182

БДЖ ще увеличава бързите влакове

автор:Дума

visibility 32

/ брой: 182

Над 82 млрд. лв. прахосала администрацията за 23 г.

автор:Дума

visibility 32

/ брой: 182

Цигарите и алкохолът - с нови бандероли от януари

автор:Дума

visibility 33

/ брой: 182

Правителството изтегли още 300 млн. лв. заем

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 182

Ще мислят как да подпомогнат авиопревозвачите

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 182

Словакия осъди прокурор, разследващ корупцията

автор:Дума

visibility 38

/ брой: 182

Европейците не желаят Студена война срещу Китай и Русия

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 182

Радев призова за реформа на ООН

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 182

Виена затяга мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ