04 Декември 2021събота04:10 ч.

Интервю

Мая Манолова: Има голямо желание за промяна в София

Не интересите на бизнес кръговете трябва да управляват столицата, а гласът на гражданите, казва кандидатът за кмет

/ брой: 205

автор:Деси Велева

visibility 2436

- Г-жо Манолова, за първи път от години изходът от местните избори в София не се смята за предрешен и не се говори за липса на алтернатива на досегашното управление. Води ли се в София истинска политическа кампания, стигна ли се до битка на идеи и оправдаха ли се очакванията ви за агресивна борба?

- За съжаление, истинският дебат за София така и не се проведе. Щабът на основния ми опонент използва крайно нечистоплътни методи, за да ме злепостави - мен, хората от екипа ми, от инициативния комитет, от семейството ми. Раздраха шатрата пред НДК, в която е щабът ми, лепиха стикери със снимката ми по колите, за да вбесят хората, съчиняваха гнусни компромати и ги разпространяваха в медиите на властта и интернет.

Искрено ме изненада поведението на г-жа Фандъкова, която си позволи лични нападки и обиди, с които отвръщаше на опитите ми да проведем истински и смислен дебат за София. Въпреки това кампанията ми даде възможност да се срещна със стотици хора, да разговарям с тях, да ги чуя, да поема ангажименти, които ще изпълня, ако бъда избрана за кмет. Всъщност тези срещи ме зареждаха много, защото усетих искрена подкрепа и огромно желание за промяна. Хората не искат повече да живеят сред сив бетон, да виждат въздуха, който дишат, искат децата им да посещават ясли и детска градина, да не прекарват живота си в задръствания. Искат нормален живот, спокойствие и перспектива за семействата си. Затова очаквам хората да не повярват на внушенията на опонента, че няма смисъл да се гласува, че всички са маскари, че всичко е предрешено. Не, има смисъл и се надявам да го докажем на 27 октомври.

- Социолозите прогнозират по-висока мобилизация на избирателите, провокирана от реалното състезание между кандидатите, както и балотаж между вас и Йорданка Фандъкова. В същото време София продължава да се посочва като крепост на десницата. Смятате ли, че тя е все още непревземаема?

- Не чета социология, вярвам единствено на собствените си наблюдения и това, което ми се случва при срещите с хората. А то е, че наистина има огромно очакване за промяна. Относно "дясната крепост", смятам, че управлението на столицата отдавна не е дясно, а задкулисно и корумпирано. Властта се окупира от малка група хора, т.нар. орлета, близки до един бивш общински съветник, така че и кламер не може да доставиш без негова санкция. Така повече не може, своята задача виждам именно в това - да сменя този модел на задкулисно управление с кмета в сянка. Доказала съм, че умея да нося отговорност и като депутат, и като омбудсман, а сега ще продължа така и като кмет, ако бъда избрана.

- Какво означава апелът ви Столичната община да се отвори за гражданите?

- Смятам да въведа наистина пълна прозрачност на работата на СОС. Понеже непрекъснато ме питат как ще работя без своя група общински съветници, ще го обясня пределно ясно - слагам въпроса на масата, осветявам проблема и дебата, въвеждам система за ясно отчитане на гласуването в СОС и всичко ще става пред очите на хората. Ще разчитам на тези общински съветници, които гласуват в интерес на гражданите. Които гласуват в частен или корпоративен интерес, ще срещнат моя енергичен отпор. Смятам да направя далеч по-либерален достъпа на гражданите до общината. Сега е доста затруднен. Това не е администрация, обърната с лице към гражданите... Но ви гарантирам, че това ще се промени. За справка - институцията на омбудсмана.

- Като един от основните проблеми на София определяте състоянието на градската среда и презастрояването. Къде виждате баланса между частния и обществения интерес и как ще поставите бариера пред багерите, тръгнали към зелените площи и междублоковите пространства?

- По този въпрос имаме фундаментални различия с г-жа Фандъкова - тя досега залагаше на сгъстяване на застрояването в центъра, "Младост" и западна София, а аз залагам на разширението на града на север. За последните 14 години се позволи да изникнат цели жилищни квартали без инфраструктура - без пътища, детски градини, тротоари, училища, паркове, площадки за децата и за спорт, зелени площи. Така възникнаха новите квартали "Манастирски ливади", "Витоша", "Кръстова вада". Това сгъстяване на строителството трябва да спре. Ще започнем с изграждането на Северния град, като първо направим инфраструктурата - детски заведения, институции, паркове, улици, тротоари. Центърът му ще е летището на Доброславци, а сградите там ще са нискоетажно еднофамилно строителство. Това не може да се случи веднага, но трябва да се започне и кметът да има визия за дългосрочното развитие на града.

Сред конкретните мерки срещу презастрояването, предвидени в програмата ми, са: приемане на цялостни подробни устройствени планове за кварталите; промяна на устройствените планове, където е нарушен балансът между обществен и частен интерес; безкомпромисно спазване на закона относно изискванията за максимално застрояване, отстояния, изисквания за паркоместа и минимално озеленяване в рамките на терена; прекратяване на възможностите за увеличаване максималната плътност и общо застрояване на имотите чрез законови вратички; преустановяване на практиката да се разрешават много високи сгради из целия град и определяне на конкретна зона за това; припознаване на ателиета, общежития и др. за жилищни помещения и приравняване на изискванията за тях към тези за апартаменти; нова наредба за обществените обсъждания, която да гарантира вземането предвид на становищата, получени по време на процедурата, и др.

Наясно съм, че няма да е лесно, но съм твърдо решена. Необходимите средства са значителни, и то в стотици милиони левове, но нарушеният баланс между частния и обществения интерес води до напрежение и протести. Балансът е нарушаван в продължение на поне 14 години, за да се стигне дотук. Ще направим регистър на имотите, подлежащи на отчуждения, и ще има ясни публични критерии за реда на обезщетяване за терени, предназначени за детски градини, учебни заведения, паркове, зелени площи и др. 

- Кои са най-спешните проблеми на града?

- Топ проблемите на столичани са мръсният въздух, липсата на места в детските градини, трафикът, несправедливите сметки за парно, тормозът на "Топлофикация" над гражданите. Това, което ще направя, е до края на мандата да има детска градина за всяко дете. В момента чакащите деца са над 7000, а поколения наред израснаха в списъците на чакащите. Изчислили сме, че място в градина или ясла за всяко дете би струвало около 15 млн. лв. на година. Смятам, че Столичната община може да си позволи тези средства - все пак дават се за какво ли не, за ремонт на ремонта, а тук говорим за децата. При столица с толкова голям бюджет - над 1,7 млрд. лв. - не е справедливо на младите хора, семействата, на тези, които искат да се развиват и да раждат деца, да не се осигури най-елементарното в продължение на 14 години - места в детските градини за техните деца. Докато това не се реши, ще има ваучери за децата в частните градини на стойността на издръжката им каквато би била, ако бяха в общинска градина. Така е справедливо.

По отношение на въздуха - най-важно е здравето на хората и данните са стряскащи - един автобус хора всеки ден умират в страната заради лош въздух. В София всяко четвърто дете е с хронични заболявания, сред които астмата е масов случай. България плаща санкции на ЕК заради лошия въздух. Залогът е толкова голям, а проблемът засяга толкова хора, че разделението трябва да се преодолее. Първият електронен референдум ще бъде за инсталацията за горене на боклук - това е огромна инвестиция, свързана със средата на живот, и гражданите трябва да имат възможността да кажат мнението си.

По отношение на "Топлофикация" - първо ще направя пълна ревизия, за да се спре източването чрез частния субект, който купува на ниски цени тока, произведен от "Топлофикация", и го продава скъпо на борсата - купува го за 90 лв., продава за 150-200 лв. и прибира печалбата. Трябва да се спре това безобразно източване, при което кмет и общински съвет си затварят очите, а гражданите плащат.

- При издигането на кандидатурата ви заявихте, че София е моделът на властта в държавата. Как трябва да се промени моделът на управление на София? 

- Управлението трябва да е само и единствено в интерес на гражданите. Сега властта в общината е окупирана от малка група хора, които не са леви или десни, те са без цвят, сиво-бели - като плакатите на опонента ми. А своята задача виждам в това да сменя този модел на задкулисно управление с кмета в сянка, така че не интересите на бизнес кръговете да управляват София, а гласът на гражданите.

До 12 млрд. лв. нов дълг догодина

автор:Дума

visibility 391

/ брой: 233

"Газпром" увеличава доставките за България с близо 44%

автор:Дума

visibility 478

/ брой: 233

Държавата може да изхарчи ударно 8 млрд. лв. за месец

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 232

Нови мерки срещу коронавируса в САЩ

автор:Дума

visibility 332

Продоволствена криза?

автор:Мая Йовановска

visibility 146

/ брой: 233

Битката срещу бедността е най-важна за България

автор:Аида Паникян

visibility 395

/ брой: 233

Геополитиката на Турция

visibility 582

/ брой: 233

Дрогирана русофобия

автор:Юри Михалков

visibility 87

/ брой: 233

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ