15 Януари 2021петък17:36 ч.

Посрещането на първите 2400 дози на ваксината от американската компания "Модерна" отново бе превърнато в тържествена масовка

Масово тестват учители за КОВИД-19

Учениците от 5 до 12 клас се връщат в клас само за практически занятия

/ брой: 9

автор:Дума

visibility 313

Масово тестване на учители за КОВИД-19 започва от 25 януари в цялата страна с бързи антигенни изследвания. Целта е да се види каква е скритата заболеваемост сред преподавателите и на базата на резултатите ще се решава за евентуално връщане на всички ученици в клас. Здравният министър Костадин Ангелов уточни, че става дума за частичното присъствено подновяване на обучението. Според него здравните власти са длъжници на учениците и студентите, тъй като продължителното дистанционно обучение има негативни последици. Обмисляла се промяна на мерките, но тя ще е най-рано от февруари. 

Учениците от 5 до 12 клас ще останат на онлайн обучение до 31 януари, само практическите занятия и изпити ще могат да се провеждат присъствено. 


На базата на резултатите ще се направи оценка дали и кога да се поднови частичното присъствено обучение в училище. Ангелов призна, че здравните власти са длъжници на учениците и студентите, тъй като продължителното дистанционно обучение ще има негативни последици.

Здравният министър обяви, че управляващите обмислят промяна на мерките, но това ще стане най-рано от началото на февруари. "Към настоящия момент единственото нещо, което ще бъде променено, са практиките в системата на средното и висшето образование", каза Ангелов.

Втора седмица учениците от 1 до 4 клас учат в класните стаи, а тези от 5 до 12 клас ще останат на онлайн обучение до 31 януари. Само практическите занятия и изпити ще могат да се провеждат присъствено, бе решено ден по-рано на работно съвещание при премиера. Ще бъде подготвен списък с точните практически занимания, които по изключение ще са в класните стаи.

Заради дистанционното обучение учители отчитат пропуски в знанията и уменията на малките ученици, които вече ходят на училище. Според директора на столичното 51 СУ Александър Александров, който е и председател на сдружението на директорите в средното образование, дефицитите са основно в четенето и писането. При разказвателните предмети този проблем не бил съществен.

От края на следващата седмица ще започне и ваксинирането на обитателите на домовете за възрастни хора, което е втора фаза от Националния ваксинационен план, каза Ангелов. 21% от тях са изразили желание да бъдат ваксинирани - около 3 хил. души. Паралелно ще продължи ваксинацията на медиците на първа линия, стоматолозите и фармацевтите, които са включени в първата фаза.

Топлото време свали сметките за парно

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 10

България има най-високи зелени данъци в ЕС

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 10

Метрото до "Слатина" ще струва 530 млн. лв

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 10

6,2 по Рихтер в Индонезия, десетки загинаха

автор:Дума

visibility 146

Долната камара гласува срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 10

Българите ще влизат в Сърбия без КОВИД-тест

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 10

Белгийският крал замерян с пиратки

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 10

Защо ядем замразено вносно месо

автор:Въто Христов

visibility 432

/ брой: 10

Датата

visibility 178

/ брой: 10

Бъдещето са младите, трябва ни стратегия за младежта

автор:Дума

visibility 251

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ