05 Август 2020сряда23:01 ч.

Марияна Райнова показва килими, в които е втъкала живота си

/ брой: 232

автор:Дума

visibility 1331

Художничката Марияна Райнова, ученичка на проф. Марин Върбанов, представя стенни килими, в които е втъкала своя живот, в ретроспективната си изложба "Моите сезони". Тя е подредена до 18 октомври в галерия на пл. "Журналист", (ул. "Цанко Церковски" 36).    
Експозицията е част от честванията по случай 50-годишнината на специалност текстил, чийто създател е "магьосникът в текстила" проф. Марин Върбанов (1932-1989). Негова ученичка, Марияна Райнова продължава уникалния му опит, добавя свои смели и емоционални творчески щрихи в областта на художествената тъкан, обясняват от галерията.
Художничката показва десет стенни килима, седем от които са собственост на Националната галерия за декоративни и приложни изкуства. Изложбата включва общо 27 работи. Най-новите са специфичните за авторката колажи от рисувана коприна и хартия. Започнала е да ги прави миналата година в Париж, където след конкурс на СБХ е работила в Сите дез`ар, продължила е след завръщането си и е представила произведенията на изложба в София.
Проф. Марин Върбанов ни научи на много неща. Имаше очарователно присъствие, умееше деликатно и едновременно твърдо да ни посочва грешките, сподели Райнова. Учеше ни най-вече, че човек трябва да търси нови и нови начини за изразяване с материала, с който работи, или да търси нови материали, с които да изрази себе си, но в никакъв случай да няма застиване, разказа Марияна Райнова.
Тя е завършила НХА, специалност текстил и мода при проф. Марин Върбанов. Започва като преподавателка по текстил. От 1986 до 1989 г. е дизайнерка на десени на текстилни изделия в "Памукотекс". Художничка е на свободна практика.
 

СТО очаква 13% спад на глобалната търговия през 2020 г.

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 149

Финансист: Трупането на нов дълг е неизбежно

автор:Дума

visibility 309

/ брой: 148

Властта се сети за агросектора

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 148

Производството на ток намаля с над 8 на сто

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 148

Мощен взрив помете ливанската столица

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 149

Сърбия си пази небето с китайски ракети

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 149

ЕК е против затварянето на вътрешните граници

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 149

Китай е против ескалация на отношенията със САЩ

автор:Дума

visibility 54

/ брой: 149

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 143

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 149

Как да излекуваме политическата система

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 149

Датата

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ