22 Януари 2021петък09:20 ч.

"Каквото, такова" от Недялко Йорданов на камерната сцена е първата премиера за сезона (на 27 септември)

Сцена

Мария Стефанова с роля в нова американска пиеса

НТ "Иван Вазов" посреща зрителите с двуезичен сайт, спектакли със субтитри и туристически разходки

/ брой: 190

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 1473

Режисьорът и драматург на Народния театър Юрий Дачев започна репетиции на новия си спектакъл - "Приятна жена в лоша компания" (комедия с убийства) от Андре Русен. Представлението, чиято премиера ще бъде на 7 ноември на камерна сцена, е с участието на Емануела Шкодрева, Павел Иванов, Кръстьо Лафазанов и Васил Драганов. Преводът от френски е на Светлана Панчева, сценографията и костюмите са дело на Радина Близнакова, а музиката - на Асен Аврамов. Това стана ясно на пресконференция с ръководството на НТ "Иван Вазов" в началото на новия творчески сезон. Директорът Мариус Донкин, който навлезе в четвъртата година, откакто пое поста, обяви акцентите в поредния амбициозен сезон, подготвен от първия ни театър. 

Всички новини от дейността на трупата зрителите може да прочетат в новия двуезичен (български и английски) сайт на театъра. Той вече е достъпен за потребителите и дава възможност да бъдат купени билети за по-малко от минута. 

Премиерата на "Облог" от Дейвид Линдзи-Абер с участието на Мария Стефанова предстои между 5 и 10 декември на сцена "Апостол Карамитев". Режисьор е Стефан Спасов. Именно той и директорът Мариус Донкин върнаха на сцената след 25-годишно отсъствие легендарната актриса, която играе и в спектаклите "Три високи жени" от Едуард Олби и "Моята скъпа лейди" от Израел Хоровиц на режисьора Стилиян Петров.

Режисьорката от Народния театър Диана Добрева ще постави на голямата сцена спектакъл, чието заглавие ще бъде оповестено по-нататък.

Новата 2020 г. ще започне с дългоочакваната януарска премиера на моноспектакъла "Плач на ангел" от Стефан Цанев на сцена "Апостол Карамитев". Режисьор е Мартин Киселов, а ролята на сложния съмняващ се и търсещ герой, създаден от поета, ще бъде изпълнена от Валери Йорданов.

Февруари 2020 г. ще посрещне зрителите със завръщането на режисьора Иван Пантелеев на голямата сцена на театъра. Първият спектакъл, който той направи в НТ след 20-годишно отсъствие - "Neoдачници", продължава да се играе при пълни салони, събра и куп театрални награди. Отново през февруари догодина, но на камерна сцена, предстои премиерата на "Вуйчо Ваньо" от Чехов под режисурата на Николай Ламбрев-Михайловски.

Месец по-късно се очаква премиерата на спектакъл, режисиран от Мариус Куркински. По-нататък най-вероятно той ще постави "Маскарад" от Лермонтов и така ще осъществи една от големите си професионални мечти, съобщи Мариус Донкин.

Догодина на сцена "Апостол Карамитев" режисьорката Катя Петрова ще постави пиесата на драматурга на Народния театър Мирела Иванова - "Линията на живота".

Народният театър започва от началото на този месец осъществяването на важен свой проект - субтитрирани на английски език спектакли, който ще даде възможност на туристи и чуждоговорящи жители на столицата и страната да посещават театъра. Първият от тях е "Един безумен ден" по Бомарше на голямата сцена, а сред останалите заглавия със субтитри са "Опит за летене", "Neoдачници", "Животът е прекрасен" и "Бащата". Целта е в хода на проекта субтитри да имат всички спектакли от репертоара на театъра.

Инициативата за специални туристически разходки в сградата на театъра ще се въведе от 1 ноември. Така националният ни театър ще заеме достойно мястото си до всички други европейски театри, а и ще разкаже дългата история на своето съществуване. Идеята е разходките да се осъществявят всеки понеделник между 10 и 12 ч., на групи от по 14 човека. Подробности ще бъдат съобщени по-късно. Един от гидовете на обиколките ще бъде завеждащият архива и музея на Народния театър Мария Даиева.

Зам.-директорът по техническите въпроси на театъра инж. Емил Марков съобщи пред медиите, че очаква до края на ноември да бъде завършена подмяната на седалките на камерната сцена. 

Прекратиха сделките за студен резерв

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 15

КЕВР потвърди прогнозата за по-скъп газ от февруари

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 15

Национален регистър ще следи запорите на коли

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 15

Авиоотряд 28 ще прибира такси от правителствения ВИП

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 15

Байдън върна САЩ в Парижкия екодоговор

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 15

Унгария регистрира ваксината "Спутник V"

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 15

Сметищата на националния манталитет

автор:Юри Михалков

visibility 257

/ брой: 15

За какво мечтахме, а какво ни сполетя

visibility 296

/ брой: 15

ДВАМАТА ЛУДИ

visibility 278

/ брой: 15

Брекзитизиране

автор:Евгени Гаврилов

visibility 198

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ