Народна медицина
Магданозът като символ на радостта и славата
/ брой: 226
Най-старите сведения за магданоза - главно като храна, се срещат в египетските папируси. Както от тях, така и от гръцки съчинения личи, че магданозът е особено уважаван, дори смятан за свещено растение. Гръцкият поет Анакреон (VI-V в.пр.н.е.), възпяващ виното, красотата и любовта, в своите трудове издига магданоза като символ на радостта и славата.
Някога се е вярвало, че приет с храната, магданозът възстановява силите и укрепва организма. Древните народи смятали, че тези, които го консумират, стават силни и твърди като камък. Това личи и от научното му родово име - петрозелинум (на гръцки петрос - камък). Античните гърци го смятали за свещена билка и носели венци от магданоз, за да стимулират апетита си. Древните римляни дъвчели листа от магданоз, преди да пият вино,
за да се предпазят от опияняването
Диворастящ се среща в Югоизточна Европа, Западна Азия и Северна Африка.
Култивират се 2 вида магданоз - единият за зелената маса, а другият за кореноплода. От сортовете, отглеждани за зелена маса, се срещат с гладки и с къдрави листа. Изследванията показват, че
къдравият съдържа повече витамин С
В България се отглежда предимно сортът с гладки листа.
Магданозът подпомага храносмилането, тонизира организма. Освен това той усилва диурезата и действва спазмолитично. Трябва да се има предвид, че приет в по-голяма доза, предизвиква приток на кръв в лигавицата на стомашно-чревния тракт и матката и
може да предизвика аборт у бременни
Дневната доза от зелените части на магданоза е 20 г, приет на 2-3 пъти. Корените на магданоза се приемат в количество 2 пъти по-малко от това на наземната част.
Магданозът се слага в ястията, когато те са почти готови, но са още на огъня. Корените са особено полезни като основен зеленчук за супи.
Половин чаша пресен магданоз дава
10% от дневната препоръчителна доза желязо
и съдържа 3 пъти повече витамин С от същото количество портокали. Изобилието от хлорофил в магданоза подсилва имунитета, ограничава възпаленията, прочиства токсините, премахва мукуса и освежава дъха.
В наше време се ползва дори при диетични режими за отстлабване. Твърди се, че залят с една чаша вода половин връзка магданоз и сварен 15 минути на водна баня, помага за стопяване на килограмите. От тази напитка може да се пие в продължение на 2-3 седмици.