15 Юни 2021вторник15:23 ч.

Снимки и дизайн Георги Вълков

Книги

Мъдрост вековна по тия земи е събрана

Анелия Овнарска-Милушева разказва за българските празници и обичаи

/ брой: 245

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 1401

"Според традиционната ни култура Нова година може да бъде почти всеки голям празник. Нова година е Симеоновден, когато се полага зърното в земята. Нова година е и Гергьовден, когато започва лятната част от годината и всички трябва да излязат по полето и да се трудят. Нова година може да бъде и Димитровден, когато започва зимната част от годината. Аз съм започнала с Васильовден, защото така е прието календар днес да се прави, от първи януари."

В типичния си приказен наратив Анелия-Овнарска Милушева разказа на публиката си как се е родила книгата й "Думам ти, щерко. Български празници и обичаи", колко дълго хората са я питали дали няма да напише такава и как най-накрая изданието събира в един празник приятели, близки, а дори и непознати, но свързани с отношение и внимание към традициите хора. 

На премиерата авторката събра на една сцена редакторките на изданието Петя В. Димитрова и Ина Пачаманова, талантливия Глас на България - чаровната Пирина Христова, виртуозния Виктор Джоргов и гонещите и настигащи по известност своите прочути баби - внучките на "Бистришките баби".

"Тя представя етнологията в приятна и достъпна приказка. Превръща научните текстове в леки, увлекателни, цветни като самата нея", посочи главен асистент в катедра "Етнология" на СУ "Св. Климент Охридски" д-р Ина Пачаманова. 

"Днешните практики не са автентични и няма как да бъдат такива, защото не са осмислени по същия начин. Не слагаме на празничната си трапеза това, което сме произвели, и не го правим с мисълта да си осигурим още повече от него през следващата година. Но въпреки това ние сме свързани с предишните времена и хора, те са нашите корени. А корените ни дават опора, спокойствие и близост с предците ни. Важно е да предаваме тази опора и на децата си, да ги научим да я търсят и да се уповават на нея. Точно това прави и Анелия с книгата си", допълни д-р Пачаманова, която е научен редактор на изданието.

Анелия Овнарска-Милушева е докторант в катедра "Етнология" на СУ "Св. Климент Охридски" и магистър в три специалности - етнология, педагогика и мениджмънт. Тя е организаторка и водеща на събития с фолклорни мотиви и на дискусии с деца и възрастни на тема българска народна вяра, обичаи и корени. Дългогодишна танцьорка и певица е във фолклорен ансамбъл. Авторка е на фейсбук страницата "Думам ти, щерко". 

В началото на един от най-празничните месеци на годината излезе едноименната й книга "Думам ти, щерко. Български празници и обичаи" (изд. "Ракета"). 

"Ден след ден при мене ще идваш, че приказки да ти редя за народните ни празници и за поверията стари, що с тях редом битуват. Мъдрост вековна по тия земи е събрана. Различни са обичаите и традициите, ама все български са и аз по малко оттук-оттам ще вземам и на тебе ще предам. Да започнем от ден първи на новата година. Нали така е прието календар да се прави. Ще ти разкажа за Гергьовден и за Димитровден, за Великден и за Коледа, за Баба Марта и за Голяма Богородица. За Герман и за Пеперуда, за Кокоша черква, че и за русалиите. Назад във времето ще минем и ще надзърнем в света на предците наши. Как са празнували те, какви са им били страховете, как са им минавали дните и как в бъдещето са провиждали..."

Язовирите погълнали 630 млн. лв.

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 112

Увеличават надзорниците в ББР

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 112

Байдън: НАТО не е платена охрана

автор:Дума

visibility 293

/ брой: 112

Румъния спря 3700 тона отпадъци

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 112

Кратки новини

автор:Дума

visibility 232

/ брой: 112

През просото

автор:Валентин Георгиев

visibility 330

/ брой: 112

На дневен ред е въпросът кой да управлява

автор:Валентин Георгиев

visibility 354

/ брой: 112

Дядото

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 112

Опитно поле

автор:Евгени Гаврилов

visibility 270

/ брой: 112

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ