Лютото влошава паметта
/ брой: 141
Хората, които ядат над 50 грама люти чушки дневно, се оплакват два пъти по-често от лоша памет, съобщи "Дейли мейл", позовавайки се на катарски и австралийски учени. Експертите все още не могат да обяснят връзката, защото предишни изследвания показаха, че активната съставка в чилито - капсаицин, помага за съсредоточаване. Проучвания за ефекта му върху животни обаче насочиха, че той е "нервотоксичен". Високите дози капсаицин деактивират нерви, които предизвикват болка. Затова е възможно активната съставка да се отразява на жизнеспособността на нервите.
В изследването се включиха 4582 души на възраст над 55 години, обхванати от китайска здравна програма от 1991 до 2006 г. 3302 от тях са участвали в оценка на когнитивните функции. Предпочитанията си към лютото - пресни и сушени люти чушки, но не и черен пипер, са уточнявали с отговори във въпросници.
Резултатите разкриха, че колкото повече люто яде човек, толкова по-слаби са когнитивните му функции. Според предишни изследвания капсаицинът засилва метаболизма, помага за отслабване и за предотвратяване на сърдечносъдови инциденти.