01 Април 2023събота17:16 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес от запад облачността временно ще се разкъса и намалее, но преди обяд над източната половина от страната ще е значителна и на места все още ще превалява дъжд. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и Горнотракийската низина - и временно силен вятър от запад-северозапад. Затоплянето ще продължи и преобладаващите максимални температури ще бъдат между 17° и 22°, в София - около 18°. Днес от запад облачността временно ще се разкъса и намалее, но преди обяд над източната половина от страната ще е значителна и на места все още ще превалява дъжд. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и Горнотракийската низина - и временно силен вятър от запад-северозапад. Затоплянето ще продължи и преобладаващите максимални температури ще бъдат между 17° и 22°, в София - около 18°.

Сатира

Лозанки от най-новата реколта

/ брой: 144

автор:Лозан Такев

visibility 2032

Човек, след като произведе нещо, е най-добре сам да си го представи, за да не се сърди после на чуждия отзив или рецензия... поради която стоката му става баята, застояла и непродаваема. И винаги си спомням едно пожелание на Ивелин Николов, което много искрено прозвуча по телефона, докато разговаряхме: "И престани да пишеш глупости!" Имаше предвид най-вече т.нар. лозанки, които повереният му вестник от време на време подслонява, че и печата. Е, как да се засегне човек на подобно пожелание, когато аз не ги пиша сам тия лозанки! Просто ги преписвам. Всичко става около нас, с наше участие, само трябва да го видиш и да го запишеш. Много често колеги ме спират и питат: "Коя е лозанката на деня?" Много не се замислям и отговарям. Много рядко съм го измислил лично или съм насилил буквите да влязат в остроумно словосъчетание. Те просто се случват... А живота няма как да го измислиш или още повече да го надхитриш и излъжеш. Затова на повечето лозанки им вярвам... Е, те понякога остаряват, стават прочетен вестник, но са хроника на събития, личности, факти, за които рано или късно отново се сещаме. И представянето на новата реколта лозанки правя именно в ДУМА, защото повечето от тях са се радвали на първа публикация именно там.
"Лозанки 2" излиза с подкрепата на няколко депутати от Коалиция за България. Благодаря на Анна Янева, Валентина Богданова, Корнелия Нинова и Румен Овчаров, защото те направиха възможно така бързото им отпечатване. Иначе съдържанието на книгата от библиотека "Софийски бюлетин" в познатия вече формат и тираж събира наистина последните измишльотини по време на криза след двадесетгодишния преход и не са пощадили никого от властта - президентство, правителства, депутати, кметове, партии, политици, които приемам най-вече като съавтори.
Животът ни се политизира прекалено, повече отколкото е необходимо в един живот. Затова книгата "Лозанки 2", появила се с финансовата подкрепа на приятели и от техния и на автора личен семеен бюджетен излишък и недоимък, започва с мотото по адрес на един политик, а те са няколко, които почти всяка сутрин гледаме в сутрешните блокове: "Какво да се чудим, какво да се вайкаме, щом с вас се събудим, започваме с майка му..."
Покрай кратките форми-изречения, афористични хрумвания, въпроси и отговори, епиграми, събрани като лозанки, в новата книжка съм прибавил и няколко фейлетона, памфлетни творби, които също са преписани от живия живот и политическата действителност, в която ни завари българският преход. За философията на прехода, за дяволите през последните двайсет години, за кризата с боклука, за препинателните знаци в НОИ, за данъка ЛУК С още нещо, за изгорелия цирк, за българите от ново време и за всичко, което става около нас, с нас и без нас, ще прочетете в новата ми книжка "Лозанки 2".
Батето казва, че е важно една книга да бъде изкупена, а не непременно прочетена. Тук е точно обратното... Може да си я купите, може да ви я подарят, може да я вземете за час и без да давате две евро за нея, но я прочетете. И ако не сте съгласни с нея, ако не сте срещнали истината вътре, обадете ми се. Ще ви се извиня.

Алкомет“ е Инвеститор на 2022 година

автор:Дума

visibility 187

Полша ограничава вноса на украинско зърно

автор:Дума

visibility 382

/ брой: 63

Българин е задържан в Белгия за тероризъм

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 63

И чехите не искат пенсионна реформа

автор:Дума

visibility 360

/ брой: 63

Вашингтон отряза Киев за изтребители Ф-16

автор:Дума

visibility 353

/ брой: 63

Номер Едно

автор:Боян Бойчев

visibility 408

/ брой: 63

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ