01 Април 2023събота10:54 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес от запад облачността временно ще се разкъса и намалее, но преди обяд над източната половина от страната ще е значителна и на места все още ще превалява дъжд. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и Горнотракийската низина - и временно силен вятър от запад-северозапад. Затоплянето ще продължи и преобладаващите максимални температури ще бъдат между 17° и 22°, в София - около 18°. Днес от запад облачността временно ще се разкъса и намалее, но преди обяд над източната половина от страната ще е значителна и на места все още ще превалява дъжд. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и Горнотракийската низина - и временно силен вятър от запад-северозапад. Затоплянето ще продължи и преобладаващите максимални температури ще бъдат между 17° и 22°, в София - около 18°.

СНИМКА ДРАГОМИР ДИМЧЕВ

Ловешкият театър гостува в Театъра на армията с Вазовата пиеса "Службогонци"

/ брой: 53

автор:Дума

visibility 1153

Емблематичната за българската драматургия пиеса "Службогонци", под режисурата на Николай Урумов, представя Ловешкият драматичен театър на сцената на Театър "Българска армия" на 19 март от 19 ч., научи ДУМА от Маргарита Капитански, експерт пиар и комуникации.

В края на миналата година трупата представи спектакъла на 25-ото юбилейно издание на Международния театрален фестивал "Дни на комедията" в Куманово, Северна Македония, където Кирил Наумов беше отличен с награда за костюмография.

Макар написана преди 120 години, пиесата "Службогонци" на Иван Вазов е все още актуална и насочва вниманието към съществуващи и до днес проблеми в управлението на България. Тя е сред най-ярките творби в българската класическа драматургия, а чрез нея авторът обръща внимание на теми, присъщи за хората след Освобождението, от които се открояват амбицията за власт, кариеризмът и корупцията. 

"Службогонци" е и едно от най-новите заглавия в репретоара на ДТ - Ловеч. Режисурата е на добре познатия от театралната сцена и киното Николай Урумов. Но освен че е режисьор на постановката, Урумов се превъплъщава в образа на Станчо Квасников и заедно с актьорите на Ловешкия театър Аделина Петрова, Георги Грозев, Гьорги  Трайков, Диана Спасова, Марина Георгиева, Нина Суванджиева и Явор Костов-Яша вдъхва нов сценичен живот на Вазовата пиеса. В спектакъла специално участие заемат и гост-артистите Йордан Петков-Дуньо от Народния театър и Мариян Стефанов от ДКТ "Иван Радоев" - Плевен. 

Сценографията и костюмите са на Кирил Наумов, който през последните години работи по няколко от заглавията на ДТ - Ловеч - "Козият рог", "Дон Кихот", "Гибел или светло бъдеще" и Шекспировата пиеса "Мяра за мяра". Зад името му стоят и проекти със Сатиричния театър "Алеко Константинов", Младежкия театър "Николай Бинев", театър "Сълза и смях", НТ "Иван Вазов", с театралните културни институти в Сливен, Габрово, Плевен и др. Музиката на "Службогонци" е на Иван Стоянов, а по плаката работи Драгомир Димчев.

"В диалога ни с режисьора Николай Урумов той прояви вдъхновение по отношение на тази пиеса и не съм имала никакво съмнение, че ще разработи партитурата на всеки от актьорите така, че накрая да се постигне този нелек жанр - комедията", обяснява директорката на театъра в Ловеч Биляна Петрова. 

"Мисля, че няма по-актуална пиеса. Ще издам последната реплика от спектакъла. Министърът извиква всички "службогонци" и казва: "Господа, имам една благополучна новина - Вие се отървахте от мен и аз от вас, правителството падна." Толкова актуално нещо няма. Пиесата се оказа пророческа", споделя в интервю за БТА режисьорът Николай Урумов.

След премиерните изигравания през юли тази година, които бяха посрещнати с голям успех от публиката в Ловеч и още няколко града в страната, "Службогонци" получава покана да участва на 25-ото юбилейно издание на Международния театрален фестивал "Дни на комедията" в Куманово, Северна Македония, в началото на октомври. Предложението идва след гостуване на Кумановския театър на ловешката театрална сцена през юни със спектакъла "Драма изгубена во времето" под режисурата на Владлен Александров. 

Добрите отношения между двата културни института се развиват още от 2019 г., когато Биляна Петрова се свързва с изпълнителния директор на Културно-информационния център на Република Северна Македония в София Сашко Насев по повод спектакъла "Илинден" от афиша на Ловешкия театър, на който тя е режисьор. 

"Човекът, който се отзова тогава на сто процента, беше директорът на НИЦК "Трайко Прокопиев" в Куманово Сашо Тодоровски. Искаме да обединим творческите си екипи, което по своему отваря културните граници на двете държави. По време на фестивала "Дни на комедията" бяхме посрещнати страхотно, а един от хората, имащ голяма заслуга да успеем да осъществим това свое участие, е Антония Велева - директорка на Българския културно-информационен център в Скопие", казва Петрова.

Магнитни бури през април

автор:Дума

visibility 105

Ден за размисъл

автор:Дума

visibility 117

Заменят руската система за управление в АЕЦ "Козлодуй"

автор:Дума

visibility 398

/ брой: 63

Българският мед залежава заради внос от Украйна

автор:Дума

visibility 343

/ брой: 63

Производствените цени нарастват по-бавно

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 63

Полша ограничава вноса на украинско зърно

автор:Дума

visibility 279

/ брой: 63

Българин е задържан в Белгия за тероризъм

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 63

И чехите не искат пенсионна реформа

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 63

Вашингтон отряза Киев за изтребители Ф-16

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 63

Номер Едно

автор:Боян Бойчев

visibility 283

/ брой: 63

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ