12 Юли 2020неделя21:27 ч.

Снимка Ирина Смирнова

Срещи

Лола Астанова: Непременно ще свиря в България

Ако чифт дамски обувки може така да изплаши тъй наречените "критици", значи в този класически свят на музиката нещо наистина не е наред, убедена е световноизвестната пианистка

/ брой: 115

автор:Альона Нейкова

visibility 2462

Наричат ЛОЛА АСТАНОВА сензация на световната музикална сцена. Прочутата пианистка, родена в Узбекистан, от 2003 г. живее в САЩ. Стилът й е определян като рядък и дори уникален. Впечатлява публиката с блестящите си интерпретации на композициите на Шопен, Лист и Рахманинов и виртуозни аранжименти на хитове от ранга на Don`t Stop the Music на Риана и We Are the Champions на "Куин". Не остава незабелязан и пламенният й дует с хърватския челист Степан Хаусер от звездното дуо 2Cellos, с когото представят по неповторим начин "Лунната соната" на Бетовен. С над 100 милиона гледания в инстаграм се нарежда сред най-популярните изпълнителки на класическа музика. 

"Престанах да се страхувам да бъда себе си"

"Музиката е сред малкото нишки, които свързват всички ни"

- Откакто в края на миналата година стана ясно, че концертът ви в София е отменен, много ваши почитатели не спират да си задават въпроса: ще свири ли все пак Лола Астанова в България? 

- Непременно ще дойда и мисля, че ще обявим нови дати за концерта ми в българската столица веднага, щом ситуацията покрай карантината окончателно се изясни. И всяко зло - за добро: новата програма, върху която работя напоследък, е значително по-интересна и ярка от предишната. Много ще се радвам да я представя в София.

- Какво бихте искали да разберете за страната ни?

- Често получавам топли писма от моите български почитатели. Затова да видя страната ви, да се запозная на живо с хората, които с усмивките си я правят толкова слънчево място, да опитам вашите традиционни ястия, да чуя напевния ви език - са именно онези важни за мен моменти, които бих искала да открия за себе си в София.

- Наричат ви талантлива, неповторима, уникална пианистка и безкрайно красива дама. Как реагирате на подобни определения - приемате ги като комплименти или за вас това е констатация на фактите?

- Благодаря! Винаги е приятно, когато някой казва или пише хубави и топли думи по твой адрес. Но ми се струва, че всяка публична личност трябва да се отнася към тях с определена доза самоирония. Ако човек сериозно размишлява за себе си с термини от типа "аз съм безумно красива и безкрайно талантлива", това, вероятно, граничи с някаква медицинска диагноза (смее се). 

- Благодарение на вашите изпълнения много хора са започнали с по-голямо постоянство и интерес да слушат класическа музика, макар по-рано да не са били страстни почитатели на Рахманинов или Шопен... В това ли е вашата голяма мисия на пианистка или преследвате други цели?

- Започнах да се занимавам с музика от много малка. И, естествено, като дете не си поставях подобни задачи. А просто правех онова, което ме влечеше и чувствам, че обичам. С течение на времето обаче дойде осъзнаването на факта, че музиката на редица класически композитори живее през мен и доста млади слушатели за първи път са открили за себе си тези мелодии благодарение на моите изяви. Приятно е, но не мисля, че моята "мисия" е именно в това. Като артист и професионалист ми се иска да отида по-далеч, да се развивам, да експериментирам, да откривам нещо ново и ценно за себе си и за публиката. Не съм родена постоянно да повтарям и да се уповавам на миналото. Стремя се да вървя напред. Мисля, че именно в това се крие предназначението на артиста, и, съдейки по биографиите им, великите композитори, творили преди време, са съгласни с мен.

- С вашите невероятни минирокли и обувки на висок ток успяхте изцяло да разрушите стереотипите за музиканти, представящи класически произведения. Искахте ли го или просто така се чувствате по-удобно зад рояла?

- Мнозина си мислят, че стилът ми е някакъв "трик" или "маркетингова стратегия". Но това изобщо не е вярно. Обличам се така, както искам и чувствам. И моят стил е органичен с темперамента ми. Ето защо първоначално дори не се замислях за разчупването на стереотипите, а просто престанах да се страхувам да бъда себе си. Но тази проста стъпка наистина разтърси целия класически свят на музиката, което според мен говори много за неговото състояние. Ако чифт дамски обувки може така да изплаши тъй наречените "критици" и същевременно да се превърне в символ на свободата и възможностите за доста млади момичета, значи нещо наистина не е наред.

- На кого сте признателна и благодарна най-много за всичко онова, което успяхте да постигнете в професионален план?

- Моите главни учители бяха Тамара Попович, Марк Русак и Лев Наумов. Именно те ми помогнаха да развия онези качества, без които не бих могла да стана успешен професионалист. Моят мениджър Михаил Левинтас се превърна във важен партньор в кариерата. Провървя ми да имам в екипа си умни и неординерни хора. И още по-остро се чувствам отговорна за работата си, защото от моите креативност, майсторство и умение да се развивам зависи крайният резултат.

- Свирили сте на една сцена с Андреа Бочели, Степан Хаусер и други известни музиканти. Познавате се с Робърт де Ниро и Доналд Тръмп. Коя среща обаче продължавате да пазите в паметта си?

- Хората често бъркат известността с достойнства или добродетели, но тези качества рядко вървят ръка за ръка и срещите с известни личности често са доста тривиални. Контактите, които наистина трогват до дълбините на душата, като правило, са познанствата с обикновени почитатели, хора с неизвестни, но невероятни биографии. Представете си лекаря, който лично е извършил 15 хиляди операции на сърце и е дал на пациентите си шанс да водят живот, изпълнен със здраве. Познавам такъв човек. Или мъжа, който, когато самият той е ранен, е изнесъл от горящ самолет повече от десет други пасажери. Познавам и такъв човек. И именно тези истории остават в паметта.

- С какво запомнихте вашето творческо сътрудничество с Новак Джокович? След като го учихте да свири на пиано, той предложи ли да ви върне жеста с урок на корта?

- Е, да се нарече познанството ми с този прочут тенисист "творческо сътрудничество" е някак... сложно. Все пак засега още не правим съвместни концерти и не излизаме на корта, за да играем като смесена двойка (смее се). С Новак сме само приятели и той е рядък пример на известен и достоен човек - добър, светъл, весел...

- Спомняте ли си най-необичайното място, на което сте свирили?...

- На една от изявите излязох на сцената от истинска подводница. С високи токчета това беше нетривиална задача (смее се).  

- Колко труден бе пътят на момиче, родено в Узбекистан, към престижни световни сцени? Или всичко се е случвало лесно и сякаш случайно?

- Не помня кой го е казал пръв, но само онова, което става трудно, е ценно. Мисля, че всеки, постигнал нещо значимо в професията си, е оставил много на този олтар. И аз не съм изключение. Не зная дали съществуват преки пътища към големия успех.

- Някога сравнявали ли сте се с Мадона - и тя, като вас, е пристигнала в Америка с доста скромна сума в джоба?

- Не съм правила подобни съпоставки, но благодаря за този паралел - Мадона винаги е била една от моите любими изпълнителки.

- По специфичен начин ли се възприема музиката в различните държави или публиката навсякъде ви се струва еднаква?

- Без съмнение, всяка страна притежава собствен колорит, енергетика, повече или по-малко известни мелодии, но това са детайли. В главното вкупом много си приличаме: разбираме езика на хубавата музика, независимо къде по света се намираме и към коя култура принадлежим. Музиката е една от малкото нишки, които свързват всички ни.

- Как ви повлия популярността? Наложи ли се да се лишите от нещо по пътя към славата?

- Популярността наистина има две страни. Едната - отваря нови врати и възможности. Другата - изважда наяве някакви ограничения и се губят различни хора. Но гледам на всичко това с ирония, старая се да вървя напред и да правя онова, което трябва. А по-нататък - да става, каквото има да се случва!

https://linktr.ee/LolaAstanova

Официалният инстаграм на Лола Астанова: https://www.instagram.com/lolaastanova/

Линк към последното видео на атрактивната изпълнителка: https://www.youtube.com/watch?v=rHkUeyhtp1Q

Хиляди на протест срещу корупцията и мафията

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 131

Президентът поиска оставка на кабинета и главния прокурор

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 131

Христо Иванов: МВР се контролира от Пеевски

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 131

ЕЦБ поема надзора на банките у нас

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 131

300 хил. фирми излизат на свободния пазар на ток

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 131

Газът поскъпва от август

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 131

Заведенията със специален знак, че спазват мерките

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 131

В Русия успешно изпробват ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 131

Ердоган: Градим велика Турция

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 131

Трансфер на капитали у нас извършвал Заев

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 131

Продължава диалогът Белград-Прищина

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 131

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 135

/ брой: 131

Пешеходци срещу автомобили

автор:Деси Велева

visibility 54

/ брой: 131

Израстването на едно общество

автор:Милена Милошева

visibility 68

/ брой: 131

Изповед на една 60-годишна жена

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ