27 Февруари 2020четвъртък15:03 ч.

Книги

Литературата трябва да ни накара да мислим

За миналото, оставило следа и днес, разказва малтийският писател Имануел Мифсуд

/ брой: 162

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 422

Новият роман на издателство "Парадокс" - "В името на Отца (и Сина)" от малтийския писател Имануел Мифсуд (превод Азиз Шакир-Таш, художничка Петя Давидкова), ни провокира да се замислим за собственото си минало, оформило ни такива, каквито сме днес. Склонни ли сме да преосмислим връзките с важните хора около нас? И можем ли да видим частица от тях в нас самите? Тези и още много въпроси задава един от водещите съвременни поети и прозаици в Малта в своята малка по обем и огромна по значимост книга.

Когато се връща от погребението на баща си, разказвачът започва да чете неговия войнишки дневник от дните на Втората световна война. Бележките са много оскъдни, почти безлични, но тъкмо това подтиква героя да изследва отново и в дълбочина личните си отношения със своя баща.

В очите на сина бащата е бил просто инвалид, жертва на мотоциклетна катастрофа, който винаги се е опитвал да докаже на околните, че е достатъчно корав, за да се справи с всяко предизвикателство. И е правел всичко възможно да вкара сина си в калъп, оформен според собствените му представи. Разказвачът се връща в миналото на баща си, за да търси пукнатини в тази фасада, да открие признаците на слабост и проявите на чувства. Постепенно той осъзнава възможността да погледне назад и към собственото си минало и най-вече към възпитанието, което го е превърнало в мъж. Забравени епизоди са извадени отново на бял свят в търсене на светлината, която биха могли да хвърлят върху възникващите един след друг въпроси.

Героят не само вече е пораснал, което му позволява да разгледа отминалите събития в нова светлина, но се е променил и в други аспекти, оказващи влияние върху светогледа му - той самият е станал както баща, така и учен. Прочел е неща, които баща му - обикновен работник, никога не би разбрал, но които биха помогнали самият той да бъде "прочетен".

Литературата не съществува просто за да се харесва, тя трябва да ни накара да се чувстваме неудобно, да ни накара да мислим, смята Имануел Мифсуд.

Мифсуд е роден в работническо семейство в Малта през 1967 г. и е най-малкото от осем деца. Първите му литературни изяви са още на шестнайсетгодишна възраст, когато започва да пише поезия и става един от съоснователите на литературната група "Версати". По-късно основава няколко драматични трупи и режисира както авторски, така и различни известни постановки. Публикувал е няколко тома с разкази и стихотворения, както и разкази за деца и приспивни песни на малтийски език.

Писателят е сред водещите съвременни поети и прозаици, а негови творби са издавани в Европа и САЩ. Сборникът му с разкази "Странните истории на Сара Сю Самут" (2002) печели Националната награда на Малта за литература и е номиниран за италианската награда "Стрега" за преводна литература. Той е участвал и в многобройни престижни литературни фестивали в цяла Европа. Защитава докторат в Университета в Малта, където преподава малтийска литература и теория на литературата.

Регистрират онлайн пристигащите от държави с коронавирус

автор:Дума

visibility 0

"Български пощи" поемат разпространението на печата от 1 март

автор:Дума

visibility 112

Жълт код за силен вятър в почти цялата страна

автор:Дума

visibility 150

Хаосът с тол системата остава

автор:Дума

visibility 118

Отлагат старта на тол системата за 27 март

автор:Дума

visibility 387

БСП: Статистиката заприлича на лотария

автор:Юлия Кулинска

visibility 259

/ брой: 40

Нови случаи на коронавирус в 4 държави на три континента

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 40

Словакия отхвърли Истанбулската конвенция

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 40

ЕС не търси сделка "на всяка цена" с Лондон

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 40

САЩ ще броят $167 млрд. за ядрени оръжия

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 40

Ще чуем ли пак името на Ванчето в зарята на Трети март

автор:Христо Георгиев

visibility 525

/ брой: 40

Как се чества Освобождението до 1944 г.

автор:Велиана Христова

visibility 339

/ брой: 40

"Изтъркаха" и печатните медии

автор:Павлета Давидова

visibility 357

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ