10 Юли 2020петък19:20 ч.

Литературата срещу олигархията

/ брой: 228

автор:Братя Ружеви

visibility 2544

Дали в България някой знае какво е олигарх? Ако попитате сто души какво представлява това социално явление, със сигурност ще получите поне 50 различни отговора. Една голяма част от тях ще си противоречат. Това не пречи думата "олигархия" да страда от свръхупотреба в последната година. Всеки втори е борец срещу олигархията. Половината от хората, които минават за олигарси, дават разтърсващи интервюта срещу олигархичните модели. А вчера блесна и перлата в короната - лидерката на Движение "България на гражданите" Меглена Кунева предложи парламентът да изслуша олигарсите.
Това, което госпожа Кунева не обясни, е кои точно ще бъдат тези олигарси. Защото след нейното предложение има точно два начина за действие - единият е тя да назове имената, другият е самите олигарси да си признаят.
Вероятно Кунева разчита на олигарсите да им е писнало да бъдат анонимни и самотни и че търсят начини да си намерят хора, с които да поговорят. Да, разбира се, че звучи като виц.
Темата за олигархията е така профанизирана вече, че се е превърнала в карикатура на самата себе си. Разговорът за нея се води единствено с поетични метафори и без конкретни имена, а това превръща спора не в политически, а в литературен. Ето защо е трудно да се пребори олигархията.
Тя все още не се е научила да се страхува от литературата достатъчно. 

ЕП окончателно прие пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 130

Търговията на дребно с рекорден спад през май

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 130

Зърнената реколта най-слаба от десетилетия

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 130

Турция обяви "Св. София" за джамия

автор:Дума

visibility 57

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 404

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 367

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 1028

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ