04 Юли 2020събота18:46 ч.

Според Румен Гечев философията на бюджет 2020 е "Взел Кольо, дал Кольо"

Левицата предлага по-голяма събираемост на данъците

Въвеждането на плоския данък беше грешка, твърди Румен Гечев

/ брой: 221

автор:Дума

visibility 1219

"ГЕРБ и коалиционните партньори работят на парче, нямат философия за бюджетната политика на България. Нямат виждане какво ще стане с българската икономика през следващата година, а страните в Европейския съюз започват многогодишно бюджетиране. Те са направили един счетоводен бюджет "дал Кольо, взел Кольо", изравнили са приходите и разходите и казват толкова пари имаме и толкова разпределяме". Това коментира пред БНР проф. Румен Гечев, депутат от "БСП за България" и зам.-председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси. В предаването "Неделя 150" проф. Гечев уточни, че от левицата предлагат да се увеличи събираемостта на данъците:

"Това, с което се гордеят от ГЕРБ, че преизпълняват плана по бюджетните приходи, се случва, защото тези "юнаци" си слагат много ниска летва. Винаги си залагат по-нисък БВП и по-ниски бюджетни приходи, защото много по-лесно се изпълнява такъв бюджет. И защото съгласно Закона за бюджета правителството не може да променя параметрите на бюджета и да преразпределя пари по други пера без разрешението на парламента. Има едно изключение обаче - ако има излишък в бюджетните приходи, то този излишък може да се преразпределя". Според проф. Румен Гечев въвеждането на плоския данък е било грешка. Плоският данък се вихри в момента в Таджикистан, в Узбекистан, в Казахстан и в Монголия. В Източна Европа имаше три-четири страни с плосък данък, но той беше почти двойно по-висок от българския. Българският е не само плосък, но и рекордно нисък. Но тези източноевропейски страни вече излизат от този данък. Ние предлагаме умерена скала на прогресивно данъчно облагане". На въпрос за коментар на предложението на финансовия министър - кметовете да вдигнат местните данъци и такси и да въведат допълнително подоходно облагане, депутатът отговори: "Той прехвърля горещия картоф на кметовете. С местни данъци и такси никъде по света кмет не може да си осигури финансов комфорт. Всеки баланс на кметството, всяко разсрочване на задължение, всяко допълнително финансиране зависи единствено от благоволението на един човек - на министъра на финансите... Ние предлагаме реална децентрализация".

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 415

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 232

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 607

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 659

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 277

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1244

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ