26 Юли 2021понеделник20:50 ч.

Левицата пита за конфликт на интереси при зам.-министри

Нарушилите закона да си ходят, настояха депутатите от Коалиция за България

/ брой: 53

автор:Ира Добромирова

visibility 1892

Писмо до Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси са изпратили депутатите от Коалиция за България Янаки Стоилов, Корнелия Нинова и Антон Кутев. Те настояват комисията да провери дали при зам.-министри и ръководители на държавни институции има налице нарушение на Закона за конфликт на интереси по повод участието им в бордовете на държавни предприятия.
Стоилов обясни, че според чл.5 на закона лица, заемащи публична длъжност, не могат да извършват дейност, несъвместима с тяхното положение. Заедно с влизане в действие на закона от 1 януари 2009 г. са направени промени в Закона за администрацията, според които зам.-министрите, председателите на държавни агенции, на изпълнителни агенции могат да представляват държавата в търговски дружества с държавно участие, но те не могат да получават възнаграждения за тази дейност.
Искаме от комисията да изследва посочените случаи от началото на 2009 г. досега и да се види дали има лица, които са нарушили забраните в закона. Ако такъв конфликт на интереси бъде констатиран, лицата трябва да бъдат освободени, каза Стоилов. Той уточни, че в сигнала са посочени имената на зам.-министъра на финансите Владислав Горанов, бившите зам. регионални министри Георги Прегьов и Екатерина Захариева, зам.-министъра на околната среда Евдокия Манева, бившия зам.-министър на здравеопазването Гергана Павлова, министъра на икономиката Трайчо Трайков, зам.-министър Иво Маринов, министъра на образованието Сергей Игнатов.
Стоилов уточни, че в случая не става въпрос за размера на сумите, а дали са били получавани пари при тези условия.
По повод призива на Бойко Борисов да се върнат бонусите депутатът коментира, че връщането на парите не заличава евентуалното нарушение на закона и не премахва конфликта на интереси. Секретарят на ПГКБ Мая Манолова попита какво ще се случи с представителите на ГЕРБ в президентството, които идват от изпълнителната власт, получили са бонуси и сега отказват да ги върнат.

Кацаров иска анекс към Националния рамков договор

автор:Дума

visibility 0

7 жертви в катастрофи у нас за 24 часа

автор:Дума

visibility 94

РЗИ-Благоевград с план за новата ковид вълна

автор:Дума

visibility 105

БНБ: Икономиката ще нарасне с 4,1% през 2021 г.

автор:Дума

visibility 239

/ брой: 141

Енергийният холдинг с временен борд

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 141

Запазваме висок кредитен рейтинг и без Борисов

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 141

Държавната петролна компания пред закриване

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 141

Клиниките за COVID-19 отвориха отново в Гърция

автор:Дума

visibility 111

САЩ критикуват Скопие заради корупцията

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 141

По политиките ще ги познаете

автор:Валентин Георгиев

visibility 356

/ брой: 141

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ