04 Юли 2022понеделник14:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, по-значителна над планинските и североизточните райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София - около 32°. Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, по-значителна над планинските и североизточните райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София - около 32°.

Акценти

Левите могат да са чук, а не наковаля, ако са заедно

Евроизборите през погледа на партия "Подем"

/ брой: 96

автор:Дума

visibility 570

Политическа партия "Подем" е актуален ляв български политически проект, необходимо  продължение на истинската левица в Европа и света. Тя е създадена през 2018 г. главно от дейци и съучредители на 10-годишната ПП "Българската левица". Причината е, че сегашното ръководство на последната е да се утвърждава на анти-БСП основа и това вкара "Българската левица" в социаллибералната коалиция на АБВ, зад която стои бракониерът в лявото политическо пространство Георги Първанов. За него няма "ляво", няма "дясно", а има някакъв трети себичен път. Така "Българската левица" на практика се самоизключи от Европейската лява партия и не може да бъде мост между нея и ПЕС.

Политическата философия на "Подем" включва съпротива и алтернатива на господстващия десен антисолидарен неолиберален модел, който непрекъснато възпроизвежда неравенство, несправедливост, бедност. Идеите на "Подем" почиват не върху реформирането на бездушната капиталистическа система, а върху радикалната промяна към равновесен, справедлив и нормален живот. Нашето верую се основава на 10 приоритетни ценности: труд, мир, природа, социализирана икономика, регулация, справедливи доходи и данъци, върховенство на международното право, закона, правата и свободите на човека, равенство, солидарност и недискриминация, морал и пример, безсмъртна социалистическа идея. Нашата програмна визия включва 5 приоритетни интегрирани  политики: нова стопанска политика, нова социална политика, нова културно-информационна политика, нова екологична и природозащитна политика, нова  международна и външна политика.

На 6 декември миналата година "Подем" излезе с Апел за партньорство с всяка политическа и обществена структура, която реално се бори срещу статуквото, срещу старата система и е за установяване на нов обществен и социален ред. На предстоящите през 2019 г. три решаващи избора - европейски, предсрочни парламентарни и редовни местни, левите могат да са чук, а не наковалня, ако са заедно.

Националният комитет на "Подем" взе категорично решение за участие в Евроизбори 2019. Основен дискусионен въпрос бе формата на това участие. Въпреки пълната ни юридическа готовност за самостоятелно явяване на изборите и подписката от 3278 души членове, на двамата съпредседатели на партията бе гласуван мандат да проведат преговори и да подпишат Споразумение за подкрепа на Коалиция "БСП за България". Сред основните причини "Подем" да застане зад тази коалиция е да се постави началото на края на 10-годишното примитивно и престъпно управление на ГЕРБ, както и да не се разпиляват левите гласове в целия им  спектър.

Без радикална промяна ЕС няма гарантирано бъдеще, а ще продължава да има привилегировани и второстепенни участници на най-различни скорости, нехармонизирани социални стандарти. 

Левите партии и движения на континента се борят за друг ЕС, за друг ЕП, за Европа на гражданите. Ето защо в предизборната платформа на "Подем" са включени седем императива:

1. Социална демократизация на всички институции и фондове на ЕС за сметка на тяхната финансово-неолиберална елитизация. Големите корпорации и банките да плащат допълнителен данък "социална съпричастност". Несимволично облагане на финансовите транзакции.

2. Социално-икономически модел, който възпира агресията на капитала срещу природата и срещу труда. 

3. Принципно друга - хармонизирана и хуманизирана - социална политика: за гарантиран базов доход на всяко европейско семейство; за задължителен комплекс от нарастващи минимални социални стандарти за всеки европейски гражданин; за неунижаващи пенсии, нормални добавки за децата и хората в неравностойно положение.

4. Недискриминация, реални права и свободи на човека. На първо място властта е на гражданите, а след това на институциите, които подлежат на засилен граждански контрол. 

5. Радикално съкращаване на брюкселската бюрокрация. 

6. Суверенитет и идентичност на Стария континент със свои интереси и адекватно геополитическо поведение, което отчита нарастващата роля на Русия и Китай. Обща външна политика и политика на сигурност, която съчетава, а не противопоставя евроатлантизма на евразийството.

7. Особена мисия на ЕП и на целия ЕС - Европа да стане съучредител на нова мирна и екологична международна система, в която да действат класически и актуализирани принципи на международното право и международния морал.

Само заедно и атакуващи левите сили у нас и навън могат успешно да се борят днес - за социална Европа, а утре - за социалистическа Европа!  

Александър Богданов - съпредседател на "Подем"

Христофор Дочев - съпредседател на "Подем"

Иван Генов - Център за леви политики при "Подем"

Отстъпката за гориво - по желание на бензиностанциите

автор:Дума

visibility 228

/ брой: 127

Хлябът с 20% по-евтин в търговските вериги

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 127

Азерският газ тръгва отново през Кулата

автор:Дума

visibility 249

/ брой: 127

"Лукойл Нефтохим" пак ще плаща данъци

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 127

Скопие обсъжда френското предложение

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 127

Български огнеборци на мисия в Гърция

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 127

Кипър с мерки срещу болести сред мигрантите

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 127

Македония - дълг към България

автор:Боян Бойчев

visibility 233

/ брой: 127

Диагноза

автор:Велизар Енчев

visibility 821

/ брой: 127

Наздраве, БФС!

автор:Марин Милашки

visibility 199

/ брой: 127

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ