27 Февруари 2021събота18:23 ч.

Служители по чистотата в Монако вземат проба на водата от градската канализацията за евентуално наличие на КОВИД-19. Това се прави всяка седмица, а пробите се изпращат за анализ в специализирана лаборатория в Дания

Лавров: САЩ допускат ядрена война

/ брой: 12

автор:Дума

visibility 997

Отказът на САЩ да подпишат декларация за недопустимостта на ядрената война и понижаването на прага за използване на ядрено оръжие в доктриналните документи говори много. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на традиционната си годишна пресконференция в Москва, на която прави преглед на външната политика на страната си и света като цяло. "Това е отражение на доктриналните насоки, които сега са консолидирани в американските доктрини за използването на сила и ядрено оръжие. Намаляването на нивото на бойните глави с очакването, че те могат да бъдат използвани като оръжие на бойното поле, и отказа да се фиксира в доктрината, че ядрените оръжия се използват само в отговор на атака срещу САЩ, тези доктринални нюанси говорят много", добави Лавров.

За администрацията на Байдън

Назначенията в екипа на новоизбрания президент Джозеф Байдън предполагат, че линията на налагането на господството на Вашингтон ще продължи, изтъкна Лавров. "Вижда се, че линията за господството на американската държава и американския начин на живот, на американското разбиране за живота върху други страни ще продължи. Възпирането както на Китай, така и на Русия със сигурност ще фигурира в дневния ред на външната политика. Те вече обмислят как да предотвратят сближаване между Русия и Китай, така че двете страни да не се чувстват по-силни от самата Америка", каза той. 

Според Лавров стилът на новата американска администрация към Русия може да стане по-учтив, но същността на политиката на Вашингтон няма да се промени: "Имам чувството, че в руската посока маниерите може да станат малко по-учтиви. Но същността на политиката едва ли ще се промени. Където е изгодно за американците, където разбират, че без нас, без Китай, нищо не може да се направи, там те ще бъдат принудени да сключат някакво споразумение".

Ръководителят на руската дипломация разчита Байдън да сформира професионален екип, с който да работи по контрола на оръжията: "Нека да изчакаме. В крайна сметка самият Джозеф Байдън е експерт в областта на разоръжаването и контрола на оръжията. Мисля, че той ще се интересува от професионален екип, а не от пропаганда".

Според министъра присъствието на хора в администрацията на Байдън, с които Русия вече е водила диалог, може да позволи на руската дипломация да започне работа "без лутане": "Хората са запознати. Това, от една страна, позволява, ако има реципрочно желание, ако има желание да се отговори на многобройните предложения по руско-американския дневен ред, които сме направили и които остават на масата, да започнем преговори без дълго прекъсване и без лутане. От друга страна, това ни дава възможност да си представим най-общо каква линия ще следват старите и новите членове от външнополитическия екип на новата администрация на САЩ У, заяви Лавров, коментирайки възможността за назначаване на Тони Блинкън и Виктория Нуланд на поста държавен секретар на САЩ и неговата заместничка.

Сергей Лавров заяви, че не се радва на избилите на повърхността вътрешни проблеми на САЩ: "Не ми доставя удоволствие, както и - убеден съм - на всички останали нормални хора да наблюдават проблемите, които сега избиха в Съединените щати. Някой може да има изкушението (да каже): "Но американците учиха целия свят, опитаха се да учат и нас, натикваха ни в различни ъгли, така че нека сега си сърбат попарата, която сами са си надробили". Но страната е твърде огромна, за да я пренебрегнем, защото каквото и да се случи там, ще има последствия", предупреди министърът.

Русия ще очаква конкретни предложения от администрацията на Байдън за продължаване на Договора от 5 февруари по мерки за по-нататъшно намаляване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ), продължи Лавров. По думите му администрацията на Байдън ще постигне споразумения с Руската федерация и Китай в областите, където това е от полза за американците и където те не могат без диалог с Москва и Пекин. "Най-важното и вероятно най-приоритетното нещо трябва да се отнася до напълно ненормална ситуация в областта на оръжейния контрол. Ще чакаме конкретни предложения, позицията ни е добре известна, тя остава в силаУ, каза министърът.

Руският външен министър отбеляза също, че Москва чува за намеренията на новата администрация да преразгледа решенията, взети по времето на Доналд Тръмп за оттеглянето на САЩ от редица международни споразумения и организации, като СЗО, ЮНЕСКО и Съвета за правата на човека на ООН. "Да видим, нямаме илюзии... Ние сме реалисти и по всички въпроси от дневния ред, които са повече или по-малко значими за човечеството, имаме свои предложения, редица от тях се изпълняват. Накратко: не очакваме радикални промени, но  методите за налагане на американското лидерство ще бъдат малко по-различни", обобщи руският външен министър.

За отношенията със Запада

Действията на САЩ и техните съюзници, насочени към подкопаване на архитектурата на международната сигурност, предизвикват дълбока загриженост у Руската федерация, каза още Лавров. Според него западните елити се опитват да решават собствените си проблеми, търсейки външни врагове в лицето на Руската федерация, Китай и Иран. Извън ООН се създават "специални" механизми, групи от така наречените "съмишленици", решенията на които се опитват да наложат на всички участници в международните отношения, припомни дипломатът щ1 на Русия. Той добави, че Западът никога не е предоставял доказателства за неоснователните си обвинения срещу страната му и тук припомни обвиненията с предполагаема намеса в изборите в САЩ, ситуацията със Скрипалите, трагедията с малайзийския Боинг, както и ситуацията с Алексей Навални.

ДЧувам само едно: "много вероятно", "никой друг няма мотиви" или "само вие имате такива възможности и следователно вие сте виновни, а ние не трябва да доказваме нищо". Те просто не представят факти, на чиято основа свестните хора винаги базират своите дискусииУ, подчерта министърът. Той посочи и двойни стандарти на Великобритания към ситуациите с Фолклендските острови и Крим.

За кибербезопасността и блокирането на социалните медии за Тръмп 

Лавров отбеляза, че лидерите на големи технологични компании в САЩ пренебрегват конституцията на страната си. "Толерантността към многообразието е черта, която Западът много бързо губи. Принципът за достъп до информация просто беше потъпкан", каза той. От думите му стана ясно, че Западът е заплашил (социалната мрежа) "Телеграм" "да я лиши от възможността да предоставя своите услуги". Ръководителят на руското външно министерство е смята, че държавите са длъжни да носят отговорност за действията на корпорации, включително онези, които управляват социалните мрежи, и при необходимост да привеждат действията им в съответствие със закона. "Да се говори, че Гугъл, Фейсбук, Ютюб и други корпорации нямат никакви задължения е нелепо и детинскиУ, каза Лавров. Освен това той призова Запада да мине към конструктивен диалог в рамките на ООН по киберсигурността и да се осланя на здравия разум.

За борбата срещу пандемията

Русия е открита за сътрудничество по въпроса за ваксината срещу коронавирус и вижда прекия отклик от други държави на съответните предложения, продължи Лавров. По-специално Москва обсъжда тази тема с колеги от Азия, Африка, Латинска Америка и Близкия изток. Лавров припомни, че руският президент Владимир Путин и германската канцлерка Ангела Меркел вече са обсъдили перспективите за руско-германско и руско-европейско сътрудничество по производството и подобряването на ваксините. Но той отбеляза, че САЩ и техните съюзници са се опитали да използват пандемията, за да окажат натиск върху други страни, като например опити за намеса във вътрешните работи на Беларус. По думите му, западните държави са пренебрегнали призивите на ООН за спиране по време на пандемията на "едностранни незаконни санкции при доставките на лекарства, храна, оборудване, необходими за борба срещу коронавируса".

За ситуацията с Алексей Навални

Лавров заяви, че коментарите на западните политици относно завръщането на Алексей Навални в Русия имат за цел да отклонят вниманието от "най-дълбоката криза, в която се намира либералният модел на развитие". Според него, външнополитическият звук от инцидента с Навални е изкуствен, а обстоятелствата по задържането на Навални след завръщането му от Германия са от компетенцията на правоприлагащите органи.

Лавров отбеляза, че на Запад под различни предлози отказват да предадат на Москва резултатите от анализите, взети от Навални: "Едва след като ни размотаваха от Берлин до Хага и обратно, ни казаха, че има още една причина: самият Навални просто не иска тези данни да достигнат до Руската федерация". По думите му официалният отговор, който Берлин предостави по искане на руската прокуратура, се основава не на конкретни доказателства за отравянето, а единствено на данните от показанията на Навални и на съпругата му. Германската страна не е предоставила никакви веществени доказателства. Лавров припомни, че руската страна не е открила признаци за наличие на химически бойни агенти в анализите на Навални, затова няма основания за образуване на наказателно дело. 

За Нагорни Карабах 

Лавров отбеляза, че споразуменията за Нагорни Карабах от съвместното изявление на лидерите на Русия, Азербайджан и Армения на 9 ноември се изпълняват "доста ефективно". Няма тайни приложения към тристранното изявление, подчерта той и добави, че на Москва и на ум не й минава да включи Нагорни Карабах в Русия. Руската федерация се стреми към размяна на военнопленници между Армения и Азербайджан по принципа "всички за всички" и нейните военни, заедно с колеги от тези страни, проверяват списъците на задържаните в района на Хадрут в Нагорни Карабах, поясни министърът. Той не вижда причина за възпрепятстване на контактите на арменските официални лица с Нагорни Карабах. Лавров поясни, че към споразумението за коридора Лачин, който ще има нов маршрут, "ще бъде положена надеждна, постоянна връзка между западните райони от основната територия на Азербайджан и Нахичеван" (регион с азери на арменска територия - ред.).

За Украйна

Лавров заяви, че неонацистите в Украйна не само свободно организират факелни шествия, но и имат реално въздействие върху политиката на Киев. Той отбеляза, че Украйна, както и САЩ, гласуват срещу резолюцията, която по инициатива на Русия всяка година се приема от Общото събрание на ООН и засяга недопустимостта в прославянето на нацизма и други форми на расова дискриминация и ксенофобия.

По думите му основната причина за липсата на напредък в уреждането на Донбас е, че Берлин и Париж не могат да повлияят на Киев. Министърът заяви, че представителите Киев напоследък правят многобройни изявления за необвързващия характер на Минските споразумения. "Затова сега основното за мен е да разбера какво си мислят французите и германците. В отговор на нашите многобройни призиви, включително в мои писма, да вкарат в правия път киевските представители на преговорите с Донбас, те просто се покриват и не казват нищо публично", разясни руският външен министър.

За отношенията в азиатския регион

Външният министър подчерта, че съвместните военни учения на Русия и Китай са предназначени да повишат бойната готовност на двете страни и не са насочени срещу Япония. Сред заплахите за границите министърът изтъкна плановете на САЩ за разполагане на системи за противоракетна отбрана и наземни ракети за среден и по-малък обсег на територията на Япония и Южна Корея. Русия все още не е наблюдавала действията на КНДР, които могат да доведат до ескалация в региона, отбеляза Лавров по повод последния военен парад на КНДР.

За кризата в Сирия

Лавров заяви, че Русия няма да "гони" американската армия от Сирия и да участва във въоръжени сблъсъци с тях, а ще води диалог с Вашингтон, целейки спазването на определени правила. По думите му, Русия говори, дори и грубо, за недопустимостта от "използването на сила срещу обекти, които са обекти на сирийската държава". Той призова Израел да предостави доказателства за заплаха от Сирия. Москва е готова да предприеме всички мерки, за да премахне заплахите за сигурността на Израел от територията на САР, ако има такива. "Досега не сме получили конкретен отговор на подобно обжалване, но продължаваме да настояваме", констатира министърът. Той добави, че Русия категорично настоява да се спазва резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за Ливан, нарушавана от израелците, които използват въздушното пространство на Сирия за нанасяне на удари по ливански цели.

БСП посочи приоритетите си в сектор „Туризъм“

автор:Дума

visibility 274

НАП подхваща хората със системни доходи от продажби в нета

автор:Дума

visibility 416

/ брой: 40

Задава се масова подмяна на топломери и водомери

автор:Дума

visibility 540

/ брой: 40

ЕК предлага роумингът на едро в ЕС да поевтинее още

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 40

Отлагат връщането на учениците в училищата в Турция

автор:Дума

visibility 50

Гърция с нови ограничения

автор:Дума

visibility 121

Чехия и Словакия удължиха извънредното положение

автор:Дума

visibility 133

"Упражнението" синдикален меморандум

автор:Ева Костова

visibility 404

/ брой: 40

Общото и личното благоденствие

visibility 353

/ брой: 40

България иска мир, не война в Черно море

visibility 486

/ брой: 40

Нека си спомним за една изключителна жена

visibility 392

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ