29 Ноември 2021понеделник21:12 ч.

Собствениците на „Еврохолд” Кирил Бошов и Асен Христов

КЗК не даде активите на ЧЕЗ и на „Еврохолд”

Влизането на застраховател в енергийния бизнес може да наруши пазара, е мотивът на антимонополния орган

/ брой: 205

автор:Дума

visibility 991

Вторият опит на чешката енергийна група ЧЕЗ да продаде активите си в България също пропада, след като вчера Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) забрани сделката. Това тя направи и преди година, когато не разреши на пазарджишката компания "Инерком", собственост на Гинка Върбакова, да придобие бизнеса на чешкото дружество у нас.

Мотивът на антимонополната комисия е, че придобиването на енергиен бизнес от страна на застрахователния холдинг може да наруши пазара. Още преди КЗК да обяви, че ще прави задълбочен анализ на сделката, собственикът на "Еврохолд" Асен Христов коментира, че има структури и извън България, които се стремят да попречат на сделката.

"Предвид вертикално интегрираната придобивана група ЧЕЗ, обединяването на опита, на икономическия ресурс и пазарните позиции на концентриращите се предприятия в електроенергийния и застрахователния сектор създават предпоставки нотифицираната сделка да доведе до установяване или засилване на господстващото положение на обединената група", пише в решението на КЗК. Според нея "наличието на съществени конгломератни ефекти ще доведе до значително предимство на участниците в концентрацията пред техните конкуренти, което от своя страна би възпрепятствало ефективната конкуренция на анализираните пазари". Решението на КЗК може да се обжалва в 14-дневен срок.

Забраната идва само две седмици, след като комисията реши, че трябва да се извърши задълбочен анализ на сделката, който по закон може да продължи 4 месеца. Тогава антимонополният орган прецени, че застрахователят може да злоупотребява с положението си и да удари конкурентите на ЧЕЗ на енергийния пазар, тъй като, за да играе на борсата за ток, търговецът "ЧЕЗ Трейд", а и "ЧЕЗ Електро" имат нужда от застраховки и гаранции по сделките. Отделно възобновяемите енергийни централи трябва да предоставят обезпечения в държавния Фонд "Сигурност на електроенергийната система", тъй като той покрива разликата между постиганите от тях цени на борсата, където са длъжни да продават тока си, и преференциалните, определени от енергийния регулатор. Макар от "Еврохолд" да внесоха разяснение в КЗК, че в момента не предлагат такъв тип застраховки обезпечения и не възнамеряват да издават такива за своите дружества, тъй като процедурата е тежка за свързани лица, от комисията продължават да виждат проблеми.

Съгласно становището на Министерството на енергетиката, дружества от придобиваната група имат съществена роля за качественото и сигурно задоволяване на потребностите на обществото от електрическа енергия, респективно за енергийната сигурност на страната. В тази насока е и изразеното становище на ДАНС, в което се посочва, че в Групата на придобиваните дружества има активи, представляващи стратегически обекти, важни за националната сигурност и за стабилността на енергийната система, която е от изключително значение за функциониране на икономиката и обществото", пишат в решението си от КЗК. Тя прави "безспорен извод, че планираната сделка ще доведе до съществено увеличаване пазарната мощ на концентриращите се предприятия, които ще имат възможност да действат в значителна степен независимо от своите конкуренти". Още преди КЗК да обяви, че ще прави задълбочен анализ на сделката с "Еврохолд", един от основните акционери в холдинга Асен Христов коментира, че "има структури и извън България, които се стремят да попречат на сделката". 

Автобус гори край Гурково

автор:Дума

visibility 220

АИКБ иска минималната заплата да се договаря от бизнеса

автор:Дума

visibility 322

Пенсиите се увеличават от 25 декември

автор:Дума

visibility 368

Кой и как може да ползва данъчни облекчения за деца

автор:Дума

visibility 387

Топлофикациите искат 50% по-скъпо парно

автор:Дума

visibility 882

/ брой: 229

Мароко затваря въздушните и морските си граници

автор:Дума

visibility 306

Ще спрат ли ваксините Омикрон?

автор:Дума

visibility 534

Изключителен педагог, театрал и човек

автор:Продрум Димов

visibility 1

/ брой: 230

Токът - на прицел

автор:Евгени Гаврилов

visibility 23

/ брой: 230

САЩ губят васали

автор:Таня Глухчева

visibility 35

/ брой: 230

Датата

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 230

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ