Кулинарията се среща с пациентска кауза
В знак на съпричастност към хората с възпалителни чревни заболявания заведенията, които се включват в "София ресторант уийк", ще поставят на видно място специални информационни стикери
/ брой: 206
Едно от най-колоритните събития в есенния календар на столицата тази година - "София ресторант уийк" ("Sofia Restaurant Week"), освен като кулинарна фиеста привлича и с още един важен акцент: здравословното хранене и неговото значение за болните от хронични възпалителни чревни заболявания. Това са хората, които са засегнати от улцерозен колит и болест на Крон.
Според статистиката честотата на тези заболявания нараства в световен мащаб, включително и в България. Те днес представляват все по-значителен социален проблем, защото от тях най-често страдат млади хора в активна възраст. Най-често чревните болести се проявяват между 15- и 40-годишна възраст, не подминават и децата, при които се наблюдават проблеми в растежа и забавен пубертет вследствие от недохранването и лошата абсорбция на хранителни вещества.
Силни спазми и болки в корема, чести позиви за ходене в тоалетната, подуване на червата, лесна умора и чувство на тежест - това са обичайните симптоми и оплакванията, които съпътстват живота на хората с улцерозен колит и болест на Крон. За тях здравословното хранене, качествените и пресни продукти са от особено голяма важност. Заради болестта си тези хора често развиват тревожност и депресия и предпочитат да живеят изолирано.
По данни на водещи гастроентеролози у нас са диагностицирани и се лекуват около 1000 души с болестта на Крон и приблизително 2000 души с улцерозен колит, но реалният брой на засегнатите е много по-голям. Често пътят на тези хора до точната диагноза е много дълъг, а обществото ни определено се нуждае от повече информация за особеностите на тези заболявания, казват още медиците. Затова в знак на съпричастност към хората с възпалителни чревни заболявания всички 25 ресторанта, които се включват в "София ресторант уийк" (11-17 септември), ще поставят на видно място специални информационни стикери. От заведенията гарантират вратите им винаги да са отворени за хората с подобни здравословни проблеми.