19 Май 2024неделя02:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Кулинари и майстори-занаятчии възродиха позабравени традиции

/ брой: 38

автор:Дума

visibility 126

В истински празник на традициите в българската национална кухня се превърна гостуването на програмата "Жива кулинарна традиция" в родния град на Иван Вазов - Сопот. Балканското градче бе второто, което прие инициативата, целяща да насърчи младите да опознаят и възродят запазените от векове обичаи.
Участниците от гимназията по туризъм "Ген. Владимир Заимов" и техните класни ръководители прекараха няколко часа в кухнята на училищния ресторант "Бон апети", където под вещото ръководство на шеф Пеньо Иванов, организатор на  фестивала "Пъстра трапеза", демонстрираха приготвянето на характерни за региона рецепти.
Специално за програмата Мария Пейчева, Миглена Андреева, Мартина Бозукова, Костадин Цанков, Деяна Димитрова и Марина Маринова, Александрина Димитрова, Десислава Василева и Диана Мазакова, приготвиха специалитетите "Сирене в гювече", "Коледна тавичка", "Каша от чушки (сиврия) от туршия", "Суван кюфте", "Биди по свеженски", "Задушена скара по сопотски", "Яйца с картофи", "Задушени гъби по овчарски", "Яхния със задушени сини сливи". Сред гостите бяха и майсторите-занаятчии от местното еснафско сдружение "Сопотски еснафъ", които показаха традиционни техники и изпълнението им.
Кукерите - ученици от IX и X клас, и танцова фолклорна формация "Копсис" към Професионална гимназия "Ген. Владимир Заимов" представиха  ритуала "Трифон Зарезан". Общо шест са градовете, избрани да приготвят традиционни нашенски рецепти, и след Сопот идват Видин, Враца, Сливен и Гоце Делчев. Общият брой на събраните рецепти е 300, като от тях от всеки регион бяха подбрани 50, а след това - по 10. Целта е да се насърчат подрастващите да изследват и опознават българското кулинарно наследство и да развият талант и въображение.
 

"Булгаргаз" съди "Газпром" за 400 млн. евро

автор:Дума

visibility 1133

/ брой: 91

КЕВР: Евтиното парно ще доведе до по-скъп ток

автор:Дума

visibility 1079

/ брой: 91

Изпитът за ловци поскъпва

автор:Дума

visibility 1108

/ брой: 91

Състоянието на Фицо остава "много тежко"

автор:Дума

visibility 1215

/ брой: 91

Нидерландия ще има дясно правителство

автор:Дума

visibility 1134

/ брой: 91

Скъсаха Преспанския договор в Атина

автор:Дума

visibility 1249

/ брой: 91

Извънредно положение в Нова Каледония

автор:Дума

visibility 1082

/ брой: 91

5 куршума

автор:Таня Глухчева

visibility 1299

/ брой: 91

Стъкмистика

автор:Мая Йовановска

visibility 1243

/ брой: 91

За достойна България в мирна Европа!

автор:Дума

visibility 1187

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ