01 Септември 2024неделя01:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Кулинари и майстори-занаятчии възродиха позабравени традиции

/ брой: 38

автор:Дума

visibility 170

В истински празник на традициите в българската национална кухня се превърна гостуването на програмата "Жива кулинарна традиция" в родния град на Иван Вазов - Сопот. Балканското градче бе второто, което прие инициативата, целяща да насърчи младите да опознаят и възродят запазените от векове обичаи.
Участниците от гимназията по туризъм "Ген. Владимир Заимов" и техните класни ръководители прекараха няколко часа в кухнята на училищния ресторант "Бон апети", където под вещото ръководство на шеф Пеньо Иванов, организатор на  фестивала "Пъстра трапеза", демонстрираха приготвянето на характерни за региона рецепти.
Специално за програмата Мария Пейчева, Миглена Андреева, Мартина Бозукова, Костадин Цанков, Деяна Димитрова и Марина Маринова, Александрина Димитрова, Десислава Василева и Диана Мазакова, приготвиха специалитетите "Сирене в гювече", "Коледна тавичка", "Каша от чушки (сиврия) от туршия", "Суван кюфте", "Биди по свеженски", "Задушена скара по сопотски", "Яйца с картофи", "Задушени гъби по овчарски", "Яхния със задушени сини сливи". Сред гостите бяха и майсторите-занаятчии от местното еснафско сдружение "Сопотски еснафъ", които показаха традиционни техники и изпълнението им.
Кукерите - ученици от IX и X клас, и танцова фолклорна формация "Копсис" към Професионална гимназия "Ген. Владимир Заимов" представиха  ритуала "Трифон Зарезан". Общо шест са градовете, избрани да приготвят традиционни нашенски рецепти, и след Сопот идват Видин, Враца, Сливен и Гоце Делчев. Общият брой на събраните рецепти е 300, като от тях от всеки регион бяха подбрани 50, а след това - по 10. Целта е да се насърчат подрастващите да изследват и опознават българското кулинарно наследство и да развият талант и въображение.
 

Еврото идва у нас най-рано през 2026 г.

автор:Дума

visibility 1284

/ брой: 166

Данъчни проверяват българи със скъпи имоти

автор:Дума

visibility 1205

/ брой: 166

Павел Дуров пуснат под гаранция

автор:Дума

visibility 1473

/ брой: 166

Мицкоски разчита на диалог със София

автор:Дума

visibility 1360

/ брой: 166

„Татнефт“ дава петрол на Унгария и Словакия

автор:Дума

visibility 1131

/ брой: 166

Накратко

автор:Дума

visibility 4374

/ брой: 166

Да спасим БСП от хаоса

visibility 2031

/ брой: 166

Българският Сорос

автор:Иван Генов

visibility 2537

/ брой: 166

Престъпно

visibility 4263

/ брой: 166

Фейсбук е налагал цензура по време на пандемията

автор:Дума

visibility 1186

/ брой: 166

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ