Кулинар
/ брой: 22
Печено свинско със сметана и горчица
Необходими продукти:
1 кг свинско месо
700 г картофи
За марината:
1 малка глава лук
3 скилидки чесън
2 чаени лъжички сол
черен пипер на вкус
1 чаена лъжичка подправка за месо
1 чаена лъжичка доматено пюре
2 супени лъжици кетчуп
50 мл соев сос
3 супени лъжици заквасена сметана
2 супени лъжици горчица
За картофите:
сол на вкус
подправки на вкус
2 супени лъжици масло
Начин на приготвяне:
Обелете лука и го настържете на ситно ренде. Почистете и пасирайте чесъна. Поставете в купа и смесете. Добавете солта, черния пипер, кетчупа, доматеното пюре, подправката за месо и соевия сос. Разбъркайте добре.
Измийте месото и го нарежете на парчета, но не до края. Разтворете добре процепите и внимателно нанесете маринатата върху месото. Поставете в купа и покрийте с прозрачно фолио. Сложете в хладилника за час.
Обелете картофите и ги нарежете на ленти, но не до края. След това направете напречни разрези по целия зеленчук, така че да се получат пръчици, но като внимавате да не нарушите цялоста на картофа. Поставете в съд и поръсете със сол и подправки на вкус. Добавете разтопеното масло и оваляйте добре.
Вземете месото и го поставете във форма за печене. Внимателно разперете като ветрило. Около свинското поставете картофите. Смесете заквасената сметана и горчицата и разбъркайте. Тази смес разпределете в основата на нарязаните парчета месо.
Покрийте формата за печене с фолио и поставете в предварително загрята до 220 градуса фурна. Печете за 50 минути. Извадете и поднесете.
Орехов кекс с халва
Необходими продукти:
За тестото:
85 г масло
100 г захар
2 яйца
200 г брашно
1 чаена лъжичка бакпулвер
1/2 чаена лъжичка сода за хляб
130 г кисело мляко
170 грама халва, нарязани на кубчета по 3 см
За плънката:
60 г масло
120 г орехи, нарязани
1 чаена лъжичка канела
25 г кафява захар
Начин на приготвяне:
Разтопете маслото и гответе, докато покафенее. Свалете от котлона и охладете за 3-4 минути. Добавете нарязаните ядки и канелата. Разделете сместа на две равни части. В едната добавете кафявата захар.
Пригответе тестото, като разбиете маслото и захарта. Едно по едно добавете яйцата, като не спирате да бъркате. Прибавете киселото мляко. Добавете брашното, бакпулвера и содата за хляб. Бийте до получаване на гладка смес.
Намаслете и набрашнете правоъгълна форма за печене с размери 12 х 25 см. Сипете половината тесто. Поръсете с другата половина от орехите без захар. Отгоре поръсете с халвата. Сипете другата част от тестото. Покрийте с ореховата смес със захар.
Поставете в предварително загрята до 160 градуса фурна и печете за 40-45 минути. Извадете и оставете да се охлади. Премахнете от формата, нарежете и поднесете.
Още вкусни изкушения можете да намерите на www.receptite.online