Кулинар
/ брой: 17
Пилешки пържоли по тоскански
Необходими продукти:
600 гр пилешко филе
сол
черен пипер
2 супени лъжици зехтин
240 мл готварска сметана
1 супена лъжица подправка за пиле
2-3 скилидки чесън
50 грама пармезан
150 гр пресен спанак
70 гр сушени домати
Начин на приготвяне:
Измийте и нарежете месото на парчета. Овкусете с подправката за пиле. Загрейте мазнината в дълбок съд и поставете филето. Изпържете от двете страни. Готовите парчета извадете и поставете в отделен съд.
Към мазнината добавете чесъна и задушете за 2-3 минути. След това прибавете сметаната и пармезана. Гответе, докато сиренето се разтопи и сместа се сгъсти. Накрая добавете спанака и доматите. Гответе, докато спанакът омекне. Свалете от котлона и овкусете със сол и черен пипер.
Поставете месото в чиния за сервиране и полейте със соса. По желание можете да гарнирате с прясна паста.
Десерт "Вулкан"
Необходими продукти:
4 яйца
150 мл прясно мляко
75 гр разтопено масло
120 гр захар
1 бакпулвер
щипка сол
1 ванилова захар
300-350 гр брашно
600 мл прясно мляко
1 яйце
120 гр захар
1 ванилова захар
60 гр нишесте ванилия
50 гр масло
Начин на приготвяне:
Разбийте 1 яйце със 120 грама захар и ваниловата захар. Разбъркайте и добавете 600 мл прясно мляко. Добавете нишестето и бъркайте, докато сместа стане гладка. Поставете на котлона и гответе, докато кремът се сгъсти, като бъркате непрекъснато. Свалете от огъня и сложете 50 грама маслото. Бъркайте, докато мазнината се разтвори напълно. Покрийте с прозрачно фолио и оставете да се охлади напълно.
През това време пригответе блата, като за целта в голяма купа разбиете 4 яйца със 120 грама захар, 1 брой ванилова захар и щипка сол. Разбийте и добавете маслото и 150 мл прясно мляко. Разбъркайте и прибавете брашното и бакпулвера. Бийте до гладкост.
Покрийте форма за печене (диаметър 22 сантиметра) с хартия. В нея сипете тестото и в средата поставете крема. Поставете в предварително загрята до 180 градуса фурна и печете за 45 минути. Извадете, охладете и декорирайте по ваш вкус.
Рибно ястие "Мечта"
Необходими продукти:
500 гр филе от риба (без значение от вида)
150 гр кашкавал
300 гр домати
5 супени лъжици доматено пюре или кетчуп
3 скилидки чесън
1 супена лъжица олио
магданоз на вкус
сол на вкус
черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Нарежете рибата на малки парченца. Измийте и нарежете доматите на кръгчета. Обелете и нарежете чесъна. Кашкавала настържете на едро ренде. Измийте и нарежете магданоза на ситно.
Намаслете форма за печене и наредете филето в нея. Поръсете със сол и черен пипер. Поставете доматите и поръсете с чесън. С четка нанесете доматеното пюре или кетчупа. Поръсете с кашкавал и поставете в предварително загрята до 180 градуса фурна. Печете за 35-40 минути.
Още рецепти и вкусни изкушения можете да намерите на www.receptite.online