24 Август 2019събота12:43 ч.

Кубинската посланичка Каридад Милиан: Народът написа конституция на напредъка и справедливостта

В България има много компании, заинтересовани от инвестиране в различни сектори на нашата икономика, твърди дипломатката

/ брой: 28

автор:Зорница Илиева

visibility 1408

Новата посланичка на Куба в София  Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан е дипломат от кариерата. Предишните й мандати като посланичка са били в Дания и Словакия. В България е със семейството си. Има един син. Владее отлично английски и руски език.

- Вие отскоро сте посланичка на Куба в София. За първи път ли сте в България? Какво знаехте предварително за страната ни?

- При пристигането в България успях да потвърдя мнението на кубинците за тази братска страна, че България е красива страна с чудна природа, с много гостоприемни и приятелски настроени към Куба хора. Двете страни имат нещо общо - те са страни, които се отварят към света и светът се отваря за нас.

- Сигурно сте информирана, че много българи от години изпитват чувства на симпатия към Куба и кубинците, независимо от промените в геополитиката. Успяхте ли да разберете дали има промяна в настроенията на редовите българи към вашата страна или обратното?

- След пристигането ми в София, придружена от моето семейство, получихме многобройни признаци на уважение, съчувствие и насърчаване на сътрудничеството. Тълкуваме тези чувства като чувства на народа и българското правителство към Куба. Между другото моят съпруг е съветник на посолството, а нашият 15-годишен син учи в София. 

- В Куба бяха отбелязани забележителни годишнини - 60-годишнината на Плая Хирон  и националният празник на Куба. Как ги отпразнувате и какво лидерите на страната казаха на кубинците по този повод?

- Както кубинският президент Мигел Диас-Канел подчерта в речта си на 22 декември пред Народното събрание, "годината, която приключи, ще остане в нашата национална памет като годината, в която едно ново поколение, постепенно и градивно, с ясен израз на приемственост, започва да поема главните управленски задачи, с късмета да бъде поддържано от ръководството на историческото поколение, което направи революцията". Той добави, че 2019 година ще бъде година на победите и предизвикателствата. На честване на 60-годишнината на триумфа на революцията, по време на която кубинският народ ще продължи да работи за запазване на политическите, социалните и икономическите постижения на нашия революционен процес, за укрепване на мира и разбирателството в Латинска Америка, за солидарност между народите по цял свят. За целта ще продължим да обогатяваме нашата политическа култура, чувството за принадлежност към нашата нация и бъдещето на страната. Осъзнаваме, че заедно с нашите лидери се доближаваме до тревогите и исканията на кубинците, нещо, което нашите опоненти винаги са се опитвали да разрушат с опити да разделят кубинското общество. Защото осъзнават, че единството е най-голямата му сила.  

- Куба е в период на реформи. Кои от тях се открояват и каква е целта им? Само най-широк достъп до интернет ли е придобивката?

- Процесът на актуализиране на кубинския икономически модел продължава да напредва и по този начин 

ние продължаваме да подобряваме икономическото управление. 

Взимаме мерки за повишаване на производителността на труда и ефективността на производствените процеси.

 Преживяхме наистина тежки моменти като наводнения, които опустошиха централните провинции, и падане на самолет. Жертвите бяха 112 и само един оцелял. Към това се добавя и трайното и вредно въздействие на блокадата на САЩ срещу Куба. Имаме дискретен растеж на БВП - 1,2 на сто, което ни окуражава при толкова неблагоприятни фактори. През 2018 година 300 000 кубинци получиха увеличение на минималната си пенсия от 200 на 242 песо. Социалните помощи за 99 000 семейства бяха увеличени със 70 песо. Това струваше на държавния бюджет 224 млн. песо, но подобри покупателната способност на хората с по-ниски доходи. Това са част от мерките за растеж на работните заплати, пенсиите, социалните помощи, субсидиите и даренията. Имаме увеличение на мобилните линии на 700 000, тоест 5 300 000 линии в експлоатация. Обществените WiFi точки нарастват с повече от 300, а домовете с интернет са 60 000. Основните насоки спрямо БВП бяха концентрирани в захарната промишленост, животновъдството и селското стопанство. Но се увеличи производството на ориз и боб, което ни позволи да заменим вноса. Въпреки урагана "Ирма", както и мерките на САЩ да възпрепятстват пътуванията до Куба, туризмът нарасна през 2018-та 

с нов рекорд от 4 млн. чужденци 

Правителството гарантира социалните услуги на населението в образованието, здравеопазването, културата и спорта. 2018 г. приключихме с детска смъртност от 4 на сто. Завършиха се строежите на повече от 29 000 жилища по държавен план, а с личните усилия на кубинците са построени 11 000 частни жилища. Куба доказва, че постиженията са с усилията на всички.

Всичко това е направено в условията на блокадата на САЩ. За 6 десетилетия тя е причинила на Куба загуби за 1,9 трилиона долара, а само за 2018 г. те са 4,3 милиарда - тоест по 12 млн. на ден. Това обикновено се пренебрегва от онези анализатори, които "следят" изпълнението на програмите в кубинската национална икономика.

- Има информации, че се готви референдум. Каква е целта му и какви събития го предшестват? 

- Куба започна 2019 година с одобрение на новата конституция, която ще бъде подложена на референдум на 24 февруари. Решението бе взето след широко обществено допитване. Проведоха се 133 000 събрания в цялата страна. В тях участваха всички граждани и дори тези, живеещи извън Куба. Те взеха отношение по съдържанието на проекта, по икономическите и политическите основи, правата и задълженията, както и структурата на държавата. Изразените съображения бяха оценени и доведоха до промени в около 60 на сто в текстовете на проекта. Това обогати съдържанието му. Позволи да се вземат под внимание важни елементи в законодателния процес. Новата конституция, която ще се гласува на референдум, потвърждава социалистическия път на революцията и насочва усилията за непрекъснато подобряване на обществото, засилва институциалността за повече справедливост и социално равенство, засилва овластяването на народа. Референдумът безспорно ще бъде демонстрация на упражняване на власт от страна на народа и демократичния характер на нашата политическа система. 

- Не мога да пропусна да ви попитам за Венецуела. Известно е, че Куба много помага на Венецуела, не само с лекари. Каква е ситуацията на този етап?

- Куба, както и много други страни в света, следи с интерес хода на събитията във Венецуела срещу хегемонистичните желания на американския империализъм и корпоративния капитализъм. Ние вярваме, че днес е заложена съдбата не само на нейните хора, но и на цяла Латинска Америка. В тази връзка искам да повторя декларацията на Куба за Венецуела от 23 януари. "Куба остро осъжда и отхвърля опита да се наложи чрез преврат куклено правителство във Венецуела в служба на САЩ и изразява своята непоколебима солидарност с правителството на конституционния президент Николас Мадуро Морос. Истинските цели на действията срещу Венецуела 

са да контролират огромните ресурси на тази страна 

и да унищожат нейния пример за защита на достойнството и независимостта на нашата Америка. Президентът Мигел Диас-Канел призова "да се подкрепи легитимното право на братска нация да определя съдбата си и да се защитава достойнството на всички". Не бива да се забравя и опитът за преврат през 2003 година, както и заповедта на САЩ, където Венецуела е квалифицирана като "необичайна и извънредна заплаха за националната сигурност и външната политика" на суперсилата, която предупреди чрез президента си, че "САЩ могат да използват възможен военен вариант". Действията на група държави и срамната роля на Организацията на американските държави представляват нов и отчаян опит за прилагане на политика за смяна на режима, което среща непоколебимата съпротива на венецуелския народ и готовността му да защитава националния суверенитет. 

- Вие сте посланичка на Куба също в Скопие и Тирана. Представихте ли вече акредитивните си писма там? Как ви се струва ситуацията в тези страни? Защото на Балканите има тревожни събития, които се наблюдават внимателно в нашата страна. 

- Точно така. През следващите месеци ще представя пълномощията, които ме акредитират като извънредна и пълномощна посланичка на Куба в България, едновременно в Р Македония и Албания. Това са две балкански страни, с които Куба поддържа връзки основани на взаимно уважение и стриктно спазване на целите за мир и просперитет на народите. Като посланичка на моята страна и моето правителство в Скопие и Тирана ще работя сърцато да укрепя и разширя двустранния политически диалог между нашите народи и правителства, да засиля двустранните връзки в икономическата сфера и в други области като култура, образование и здравеопазване.

- Какво искате да постигнете с дейността си в България? Ще може ли страната ни да се върне в Куба като строител, инвеститор или поне да развие икономическо-търговски отношения? 

- Като посланичка на Куба в България имам мисията да работя за укрепване и разширяване на отношенията на приятелство и сътрудничество, които исторически съществуват между нашите народи и правителства. Имаме история на силни връзки на сътрудничество в много различни сфери на икономическия живот. Хиляди български специалисти и техници с високо професионално ниво и човешко присъствие са работили в Куба от първите години на революционния триумф. Те заедно със своите семейства, споделиха мечтите и борбите на кубинския народ и нашата революция за бъдещето на мира, за икономическия и социален напредък на Куба. Днес има потенциал за насърчаване на по-голямо присъствие на България в приоритетните области на икономическото развитие на Куба. Въпреки ограниченията, наложени от американската блокада, която засягат дори международните финансови и банкови сектори, в България има много компании, които се интересуват от преговори и инвестиции в Куба в селското стопанство, производството на храни, медицина, информационни технологии, минно дело, туризъм. На всички тези български компании потвърждаваме интереса и желанието на Куба да засилим съществуващите  отношения. Няколко дни след като Хавана бе разтърсена от безпрецедентно торнадо, Куба получи многобройни и конкретни примери на помощ и солидарност от всички географски ширини по света, включително от Европа и България. 

- Какво бихте искали да видите от България? Какви са първите ви впечатления? Намерихте ли приятели тук?

- Искам България и Куба да останат два народа, две държави, обединени от чувства на приятелство, мир и солидарност. За кубинците България винаги е била роза. Заедно със семейството ми и с цялата група от посолството на Куба в София ще работим всеотдайно, така че този имидж на България да продължи. Бихме искали образът на кралската палма, символ на кубинската нация, заедно с българската роза да се символ на приятелството и братството между нашите два народа завинаги.

Пореден протест в Шишманци

автор:Дума

visibility 30

Честваме 142 години от Шипченската епопея

автор:Дума

visibility 43

Пожар край старото сметище на завод "Арсенал"

автор:Дума

visibility 1055

С 200 лв. отгоре са платили за парно софиянци

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 162

Танева предизборно се сети за родните производители

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 162

"Фич": Еврото в България - най-рано през 2023 г.

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 162

САЩ отварят консулство в Гренландия

автор:Дума

visibility 26

Тук изгря свободата на България!

автор:Дума

visibility 0

Зомби капан

автор:Ина Михайлова

visibility 514

/ брой: 162

Роботи или робовладелци?

visibility 293

/ брой: 162

Тежки битки за горите на Костенец

автор:Павлета Давидова

visibility 349

/ брой: 162

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ