29 Ноември 2021понеделник20:09 ч.

КС отхвърли атакувани от БСП промени в бюджета на касата

Магистратите се разделиха на две за противоконституционност на Закона за 2019 година

/ брой: 25

автор:Аида Паникян

visibility 528

Конституционните съдии отхвърлиха част от атакуваните от БСП промени в бюджета на НЗОК за 2019 г., а друга част отклониха. Това става ясно от решението на съда от 4 февруари 2020 г.  Мотивите за него предстои да бъдат публикувани.  Искането на 66 народни представители от "БСП за България" за установяване на противоконституционност на прокарването на поправки през закон за бюджет е отхвърлено, поради липса на необходимото мнозинство от 7 гласа за формиране на общи мотиви. Съдиите Борис Велчев, Анастас Анастасов, Мариана Карагьозова, Константин Пенчев, Филип Димитров и Таня Райковска гласували за отхвърляне на искането в тази част като неоснователно. Георги Ангелов, Гроздан Илиев, Надежда Джелепова, Павлина Панова, Атанас Семов и Красимир Влахов обаче са гласували за уважаване на искането от БСП.

ДУМА припомня, че на 20 декември 2018 г. депутати от левицата поискаха КС да отмени параграфи от преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета на НЗОК за 2019 г. Те налагаха промени в 17 други закона и променяха политиките в системата на здравеопазване. Част от промените бяха преминаването на дейността на Фонда за лечение на деца и на Комисията за лечение в чужбина към НЗОК като дирекция към осигурителната институция. Бяха обединени Агенцията за трансплантация с Изпълнителната агенция "Медицински одит" в агенция "Медицински надзор", която издава разрешителни за лечебна дейност, контролира медицинската и финансовата дейност на лечебните заведения, следи за корупция в тях и др. Закрита бе Комисията по оценка на здравните технологии, а дейността бе прехвърлена на Националния съвет по цени и реимбурсиране и др. Тогава от БСП бяха категорични, че не може чрез бюджетен закон, при това действащ само за календарна година, да се променят политиките в цяла област без обществено обсъждане и без оценка на въздействието. Между първо и второ четене от БСП внесоха предложения текстовете, които променят други закони да отпаднат, но мнозинството не ги прие.

С това решение на КС се узаконяват подобни действия на мнозинството - през преходни и заключителни разпоредби да се променят важни структуроопределящи закони, коментира за ДУМА депутатът от БСП д-р Илиян Тимчев. 

Такъв маниер е обичаен за ГЕРБ. Припомняме, че в първоначалния си вариант от август 2019 г. проектозаконът за лекарствените средства в хуманната медицина променяше 15 други закона, а когато бе приет окончателният му вариант на последното за 2019 г. заседание на МС, променяше 8 други закона.   

Автобус гори край Гурково

автор:Дума

visibility 83

АИКБ иска минималната заплата да се договаря от бизнеса

автор:Дума

visibility 214

Пенсиите се увеличават от 25 декември

автор:Дума

visibility 296

Кой и как може да ползва данъчни облекчения за деца

автор:Дума

visibility 367

Топлофикациите искат 50% по-скъпо парно

автор:Дума

visibility 868

/ брой: 229

Мароко затваря въздушните и морските си граници

автор:Дума

visibility 253

Ще спрат ли ваксините Омикрон?

автор:Дума

visibility 498

Датата

автор:Дума

visibility 19

/ брой: 230

Дотук добре

автор:Таня Джаджева

visibility 959

/ брой: 229

Постигнахме съгласие за енергетика в полза на хората

автор:Нора Стоичкова

visibility 1167

/ брой: 229

КОВИД-19 превзе и болничните

автор:Аида Паникян

visibility 970

/ брой: 229

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ