05 Юни 2020петък00:23 ч.

КС отхвърли атакувани от БСП промени в бюджета на касата

Магистратите се разделиха на две за противоконституционност на Закона за 2019 година

/ брой: 25

автор:Аида Паникян

visibility 292

Конституционните съдии отхвърлиха част от атакуваните от БСП промени в бюджета на НЗОК за 2019 г., а друга част отклониха. Това става ясно от решението на съда от 4 февруари 2020 г.  Мотивите за него предстои да бъдат публикувани.  Искането на 66 народни представители от "БСП за България" за установяване на противоконституционност на прокарването на поправки през закон за бюджет е отхвърлено, поради липса на необходимото мнозинство от 7 гласа за формиране на общи мотиви. Съдиите Борис Велчев, Анастас Анастасов, Мариана Карагьозова, Константин Пенчев, Филип Димитров и Таня Райковска гласували за отхвърляне на искането в тази част като неоснователно. Георги Ангелов, Гроздан Илиев, Надежда Джелепова, Павлина Панова, Атанас Семов и Красимир Влахов обаче са гласували за уважаване на искането от БСП.

ДУМА припомня, че на 20 декември 2018 г. депутати от левицата поискаха КС да отмени параграфи от преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета на НЗОК за 2019 г. Те налагаха промени в 17 други закона и променяха политиките в системата на здравеопазване. Част от промените бяха преминаването на дейността на Фонда за лечение на деца и на Комисията за лечение в чужбина към НЗОК като дирекция към осигурителната институция. Бяха обединени Агенцията за трансплантация с Изпълнителната агенция "Медицински одит" в агенция "Медицински надзор", която издава разрешителни за лечебна дейност, контролира медицинската и финансовата дейност на лечебните заведения, следи за корупция в тях и др. Закрита бе Комисията по оценка на здравните технологии, а дейността бе прехвърлена на Националния съвет по цени и реимбурсиране и др. Тогава от БСП бяха категорични, че не може чрез бюджетен закон, при това действащ само за календарна година, да се променят политиките в цяла област без обществено обсъждане и без оценка на въздействието. Между първо и второ четене от БСП внесоха предложения текстовете, които променят други закони да отпаднат, но мнозинството не ги прие.

С това решение на КС се узаконяват подобни действия на мнозинството - през преходни и заключителни разпоредби да се променят важни структуроопределящи закони, коментира за ДУМА депутатът от БСП д-р Илиян Тимчев. 

Такъв маниер е обичаен за ГЕРБ. Припомняме, че в първоначалния си вариант от август 2019 г. проектозаконът за лекарствените средства в хуманната медицина променяше 15 други закона, а когато бе приет окончателният му вариант на последното за 2019 г. заседание на МС, променяше 8 други закона.   

Ново огнище на COVID-19 в Сърница

автор:Дума

visibility 6

От КЕВР заговориха за по-евтино парно

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 105

Забраняват игралните зали извън курортите от 2026 г.

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 105

НСИ отчете най-ниския ръст на икономиката от 5 години

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 105

НАП няма да запечатва обекти за малки нарушения

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 105

Германия подпомага икономиката със 130 млрд. евро

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 105

Протестите в САЩ стават по-мирни

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 105

Путин гневен заради екокатастрофа

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 105

Датата

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 105

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 675

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ