28 Юли 2021сряда02:08 ч.

Критерии за оценка на трофеите

/ брой: 17

автор:Милчо Андреев

visibility 4780

За оценката на европейските видове дивеч са разработени формули, които включват показатели изразяващи силата и мощта на животните носили трофеите. Обикновено това са дължините и дебелините на отделни елементи на трофея и неговото тегло. Тези размери трябва да се мерят достатъчно точно, и в съответствие с изискванията на формулите на CIC, за да имат оценките и биологическа значимост.
Във формулите на CIC точките, които се присъждат за красота, заемат незначителен дял спрямо точките присъдени по другите показатели. Това е и основното им отличие от формулите на Бооне Крокет клуб, в които се цени главно симетрията и оценката на трофея се прави главно на базата на разликите в дължините и в обиколките между двата рога. Независимо от голямата активност, която CIC проявява през последните десетилетия по отношение на работата си с ловните трофеи, за африканските и азиатските видове не бяха разработени формули и те се оценяват по формулите на Бооне Крокет клуб. Тези формули не е възможно вече да се заменят, тъй като по тях са оценени твърде много трофеи и една нова преоценка на практика е неосъществима.
Общите правила и принципи при работата по оценка на ловните трофеи утвърдени и като изисквания на CIC се свеждат до следното:
1. Трофеите на плътнорогите, при които теглото участва в оценката като показател се оценяват не по-малко от 3 месеца след отстрела.
2. Измерват се и се оценяват само съществуващи части на трофея.
3. В измерването не се включват нетипичните за трофея образувания.
4. При добавките за красота счупванията по върховете на рогата при плътнорогите не се приемат за недостатък.
5. Измерванията на всички показатели, които имат за мярка сантиметър се правят с метална ролетка не по-широка от 0.5 см или с клупа, в случаите когато размерът не може да се измери с ролетка. Когато мярката е милиметър - измерването се прави с шублер.
6. Всички показатели, при които мярката е в сантиметри се измерват с точност до милиметър, а тези при които мярката е милиметър (ширината на долните зъби на глигана) - с точност до десета от милиметъра.
7. Теглото на плътнорогите се измерва, с точност до 10 грама, а на сръндака - с точност 1 грам.
8. Оценката на всички показатели, които не се измерват (така наречените точки за красота) се прави с точност - 0.5 точки.
9. Всеки трофей се оценява само веднъж. С получената оценка той може да участва многократно в изложения и да получава медали за всяко участие.

Заев няма претенции за "македонско малцинство"

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 143

Фон дер Лайен: ЕС ваксинира 70% от населението

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 143

Атентат срещу кубинското посолство в Париж

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 143

Социални протести в САЩ

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 143

Лоши игрички

автор:Велиана Христова

visibility 156

/ брой: 143

Горещо лято, скромни ремонти

автор:Деси Велева

visibility 109

/ брой: 143

Здравна реформа? Забравете!

автор:Велко Велков

visibility 122

/ брой: 143

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ