04 Август 2021сряда21:02 ч.

Краеведска книга с национален принос

/ брой: 197

автор:Христо Цеков

visibility 1852

В ръцете ни е респектираща по обем книга (596 стр.) за един от черноморските туристически центрове - с. Равда, озаглавена от автора, историка Иван Бабев "Равда през горнилото на времето", издание на ИК "Тангра ТанНакРа". По друг повод на друго място имах възможност да споделя задоволството си от творбата, приобщена към краеведската литература. Изкушавам се обаче да се поправя и да я приобщя към книжния фонд с национално звучене. Не само заради широкия поглед на автора по интерпретираните проблеми. Нещо, присъщо за такъв автор като Иван Бабев, в биографията на когото е посочено, че дипломната му работа при завършване на ВТУ "Св. Кирил и Методий" на тема "Историко-етнографско проучване на Ениджевардарския край" е с приносен характер. А още и защото допълнителните му изследвания за живота и героичните борби на ениджевардарските българи и до днес се използват широко по време на кръгли годишнини и възпоменателни мероприятия. Между другото, през 2009 г. излиза от печат книгата му "Македонска голгота" със спомени и изповеди на бежанците от Ениджевардарско - истински епос на борбите и страданията на населението от най-южните предели на етническото пространство.
Очевидно като един от водещите познавачи на проблемите на преселниците от Ениджевардарско и Гевгелийско в района на Несебър и конкретно в с. Равда е предпоставката да създаде този труд не само на струната на краеведството, а с дълбочината на анализите и оценките я извежда в книжната продукция с национално звучене. Защото авторът поема голямата отговорност за изучаването и извеждането на бял свят на събитията и делата на една малка част от стотици хиляди българи, които е трябвало да напуснат принудително старото си родно огнище при устието на река Вардар и Солунската низина и да търсят ново място за установяване, за да запазят своята самобитност и народностен дух. А основната част от населението на с. Равда е от тази група сънародници.
В първата глава на книгата са показани компонентите в географското разположение на селището, докато в следващата част е изследвана историята и демографското развитие на с. Равда. Значително място с основание е отредено за участието на населението в Българското възраждане и в борбите за национално освобождение плюс съпричастието на Равда в огъня на Балканските войни (1912-1913) и Първата световна война (1915-1918), както и във вихъра на войните за национално обединение и в Отечествената война - 1944-1945 г.
Без да омаловажавам главата, в която е направена интерпретация за развитието и управлението на селото, включващо стопанския живот, политическите системи, строителството, социалната дейност и др., напротив, с особено пристрастие се присъединявам към компетентния анализ и оценки на църковното и просветното дело, ролята и мястото на народното читалище за съхраняване на българската духовност. Не са изпуснати и компонентите на традиционната материална култура, като жилищното строителство, архитектурата, земеделието, животновъдството, облеклото... Всичко онова, което приповдига самочувствието на жителите на с. Равда като сънародници, които, освен отстояване на българщината, имат честта да домакинстват на чуждестранни туристи от цял свят.
Нямам честта да познавам лично 64-годишния автор от с. Свети Влас, Бургарски окръг, но от това, което прочетох в книгата, а и от приложенията, обяснителните бележки и посочената ползвана литература и документи, безрезервно бих препоръчал на всеки, пробващ се в създаване на творчески труд с такъв жанр, да разтвори страниците на "Равда през горнилото на времето". В известен смисъл човек може и да се поучи по какъв начин, подход и метод да се отдаде на такава благородна мисия.

Ценови удар

автор:Дума

visibility 754

/ брой: 148

САЩ гонят още 24 руски дипломати

автор:Дума

visibility 599

/ брой: 148

Грузинци призоваха Путин за рестарт на отношенията

автор:Дума

visibility 554

/ брой: 148

Протест в Прищина пред посолството на Албания

автор:Дума

visibility 388

/ брой: 148

Кратки новини

автор:Дума

visibility 367

/ брой: 148

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 18

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 26

/ брой: 149

Победата може да се роди и от поражения

автор:Николай Шопов

visibility 35

/ брой: 149

Опасна абракадабра

автор:Велиана Христова

visibility 36

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ