28 Ноември 2022понеделник02:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес облачността над страната ще е променлива, над планинските райони често значителна, но само на отделни места там ще превали слабо. Ще продължи да духа от умерен до временно силен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 7° и 12°, в София - около 7°. Днес облачността над страната ще е променлива, над планинските райони често значителна, но само на отделни места там ще превали слабо. Ще продължи да духа от умерен до временно силен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 7° и 12°, в София - около 7°.

Крачка напред и една назад

Президентът и премиерът на Румъния отново се "хванаха за гушите"

/ брой: 292

автор:Васил Савов

visibility 1329

Нееднозначно реагираха президентът и премиерът на Румъния на две значими събития през последните дни. Подписването на споразумението за "Източно партньорство" от Молдова във Вилнюс бе посрещнато с пълно одобрение от двамата ръководители и широката общественост.
Със завръщането на Траян Бъсеску обаче в Букурещ между него и премиера Понта отново избухна конфликт. Предизвика го приемането от парламента на държавния бюджет и бюджета за социалните осигуровки за 2014 г. Президентът заяви, че няма да ги одобри нито пък Меморандума с Международния валутен фонд (МВФ), в който се предвижда увеличение на акциза за горивата със 7 евроцента. Своето решение той придружи с недопустима обида към премиера: "Понта е дълбоко корумпиран министър-председател".
Печатът посрещна с недоумение тези обвинения. Председателят на Националлибералната партия Крин Антонеску реагира с думите: "Абсолютно неприятно е, че г-н Бъсеску коментира това, което прави или не прави Виктор Понта, че е корумпиран, без да има доказателства". Вестник "Романия либера" излезе с коментар: "Тоталната война, която Траян Бъсеску подпали срещу правителството на Понта, коренно променя дискусиите по решаване на проблемите в обществото". Румънски социолог обясни избухването на президента с предизборни мотиви и изтъкна спадането на неговия авторитет.
Спорът между двамата ръководители може да има обаче сериозни последици. МВФ ще започне мониторинг на страната. Той няма да допусне всяко забавяне на бюджета, което е свързано със санкции. Под въпрос става предвиденото за 18 декември заседание на     Директорския съвет на фонда за отпускането на заем за Румъния.

Привържениците в Молдова на идеята за обединение с Румъния далеч не са толкова много. Един от най-яростните поддръжници на такъв съюз е... молдовският имигрант от Сиера Леоне Джон Оноже, който дори се опита да стане президент на Молдова, но безуспешно


Решението на президента предизвика спад на румънската лея спрямо еврото с 2 пункта - от 4,4359 леи за евро на 4,4686 леи за евро. Икономистите свързаха случилото се и с ролята на спекуланти. Промяната предизвиква влошаване във външната търговия и притока на чуждестранни инвестиции. В коментар по този повод в. "Адевърул" писа: "Спекулативните фондове (вълците) умориха Гърция, поставиха на колене Испания и Ирландия, засегнаха Португалия. А сега обезценяват леята".
Премиерът Виктор Понта заяви, че Меморандумът с МВФ се обезсилва, тъй като няма утвърден бюджет. Същевременно той увери, че политическата криза в Румъния няма да трае дълго (2-3 седмици). Наблюдателите изразяват известни съмнения в тези твърдения.
Същевременно премиерът изпрати последователно две официални писма до президента с молба да утвърди бюджета и Меморандума. Състоя се и среща на двамата, която завърши без резултат. Бъсеску предложил да бъде отложен акцизът върху горивата от 7 цента за след изборите през юни идната година. Но това би означавало да се увеличи бюджетният дефицит, договорен вече с МВФ, на 2,2% от БВП и да се увеличат разходите. Понта обаче не се съгласил. Президентът уклончиво под известни условия се съгласил да утвърди документите.
В същото време положителният отглас на държавните и правителствените ръководители на присъединяването на Молдова към "Източното партньорство" е обясним. По този въпрос различия не може да има. Двете страни са били някога една държава и взаимните чувства си казват думата. Но коренните промени в света оказват своето въздействие. В Букурещ има влиятелни кръгове, които смятат, че моментът е подходящ за интегрирането и обединението с Молдова. Дори президентът Бъсеску отиде след Вилнюс в Кишинев, за да поздрави молдовските ръководители. С особен апломб той заяви, че "това е един от най-радостните моменти в неговия живот". Преди известно време обяви, че като му изтече президентският мандат, може да отиде да живее в Молдова. "Бъдещият национален проект, заяви сега той, е обединението с Молдова".
Премиерът също приветства събитието и го окачестви като положителна крачка на Молдова. Положителни отзиви бяха дадени в целия румънски печат.
В Кишинев обаче не бързат да изразяват мнение по въпроса за обединение с Румъния. Сред ръководните среди съществуват различни мнения. Някои са "за", други са "против". По този въпрос, както и в Украйна, отражение оказват геополитическите зависимости.
Състоялият се неотдавна икономически и търговски форум на висши представители на Китай и страните от Източна и Югоизточна Европа в Букурещ бе определен от румънския печат за "знаково" събитие. Отбелязва се промяна на отношението към Евросъюза и Китай. Продължителната финансово-икономическа криза в ЕС, острите социални проблеми, въпросът с емигрантите принуждават управляващите в Букурещ да се преориентират. "Европейският съюз се държи като "Високата порта", сочи в. "Романия либера", американците ни третират като колония с шистовия газ и антиракетния щит".
Медиите оживено коментират последните събития и външнополитическите приоритети на страната. Отказът на Брюксел да приеме Румъния и България в Шенген, въпреки изпълнените технически критерии, дава повод за официално неодобрение от Букурещ. С неприязън се посрещат и призивите в някои западноевропейски страни за ограничаване на емиграцията от Румъния след началото на 2014 година.
Задълбочен анализ на последиците от обединението на Румъния и Молдова правят румънски икономисти и социолози. Вестник "Адевърул" изтъква някои доводи. Приносът на Молдова с нейните 3,5 млн. население в икономическо отношение не е вдъхновяващо. Прирастът на БВП през 2012 г. от 6 млрд. евро (което е 4,2% от БВП на Румъния, и на човек от населението от 1500 евро, при 6800 евро на Румъния) не е от голямо значение. За да се приравнят стандартите по редица синтетични показатели между двете страни, на Румъния ще са нужни доста усилия и инвестиции, които засега са ограничени. Очевидно надделяват патриотични чувства, присъединяване на територия, откъсване от руско влияние. Но само те не са достатъчни. "Преди да мислим за обединение, изтъква в. "Романия либера", националният проект трябва да бъде хармонизиран със Запада като правова държава, добро управление, динамична икономика и солидна инфраструктура".

 

София-област изпреварва столицата по заплати

автор:Дума

visibility 277

Производители на лавандула пред фалит

автор:Дума

visibility 277

50 лева за жива коледна елха

автор:Дума

visibility 244

/ брой: 230

Таванът на цената на газа се обезмислял

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 230

Гърция намалява магистралните такси

автор:Дума

visibility 195

Птичи грип в Кипър

автор:Дума

visibility 382

Защо ЦИК се бави с отчета за "грешки" с машините?

автор:Корнелия Нинова

visibility 331

/ брой: 230

Най-възрастният партизанин у нас навърши 100 години

автор:Евгений Белий

visibility 446

/ брой: 230

Борислав Гуцанов: Нов ляв проект няма да огъне БСП

автор:Нора Стоичкова

visibility 1612

/ брой: 229

Стига упражнения на гърба на левицата

автор:Александър Симов

visibility 1554

/ брой: 229

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ