27 Март 2023понеделник12:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат. Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат.

Крачка напред и една назад

Президентът и премиерът на Румъния отново се "хванаха за гушите"

/ брой: 292

автор:Васил Савов

visibility 1276

Нееднозначно реагираха президентът и премиерът на Румъния на две значими събития през последните дни. Подписването на споразумението за "Източно партньорство" от Молдова във Вилнюс бе посрещнато с пълно одобрение от двамата ръководители и широката общественост.
Със завръщането на Траян Бъсеску обаче в Букурещ между него и премиера Понта отново избухна конфликт. Предизвика го приемането от парламента на държавния бюджет и бюджета за социалните осигуровки за 2014 г. Президентът заяви, че няма да ги одобри нито пък Меморандума с Международния валутен фонд (МВФ), в който се предвижда увеличение на акциза за горивата със 7 евроцента. Своето решение той придружи с недопустима обида към премиера: "Понта е дълбоко корумпиран министър-председател".
Печатът посрещна с недоумение тези обвинения. Председателят на Националлибералната партия Крин Антонеску реагира с думите: "Абсолютно неприятно е, че г-н Бъсеску коментира това, което прави или не прави Виктор Понта, че е корумпиран, без да има доказателства". Вестник "Романия либера" излезе с коментар: "Тоталната война, която Траян Бъсеску подпали срещу правителството на Понта, коренно променя дискусиите по решаване на проблемите в обществото". Румънски социолог обясни избухването на президента с предизборни мотиви и изтъкна спадането на неговия авторитет.
Спорът между двамата ръководители може да има обаче сериозни последици. МВФ ще започне мониторинг на страната. Той няма да допусне всяко забавяне на бюджета, което е свързано със санкции. Под въпрос става предвиденото за 18 декември заседание на     Директорския съвет на фонда за отпускането на заем за Румъния.

Привържениците в Молдова на идеята за обединение с Румъния далеч не са толкова много. Един от най-яростните поддръжници на такъв съюз е... молдовският имигрант от Сиера Леоне Джон Оноже, който дори се опита да стане президент на Молдова, но безуспешно


Решението на президента предизвика спад на румънската лея спрямо еврото с 2 пункта - от 4,4359 леи за евро на 4,4686 леи за евро. Икономистите свързаха случилото се и с ролята на спекуланти. Промяната предизвиква влошаване във външната търговия и притока на чуждестранни инвестиции. В коментар по този повод в. "Адевърул" писа: "Спекулативните фондове (вълците) умориха Гърция, поставиха на колене Испания и Ирландия, засегнаха Португалия. А сега обезценяват леята".
Премиерът Виктор Понта заяви, че Меморандумът с МВФ се обезсилва, тъй като няма утвърден бюджет. Същевременно той увери, че политическата криза в Румъния няма да трае дълго (2-3 седмици). Наблюдателите изразяват известни съмнения в тези твърдения.
Същевременно премиерът изпрати последователно две официални писма до президента с молба да утвърди бюджета и Меморандума. Състоя се и среща на двамата, която завърши без резултат. Бъсеску предложил да бъде отложен акцизът върху горивата от 7 цента за след изборите през юни идната година. Но това би означавало да се увеличи бюджетният дефицит, договорен вече с МВФ, на 2,2% от БВП и да се увеличат разходите. Понта обаче не се съгласил. Президентът уклончиво под известни условия се съгласил да утвърди документите.
В същото време положителният отглас на държавните и правителствените ръководители на присъединяването на Молдова към "Източното партньорство" е обясним. По този въпрос различия не може да има. Двете страни са били някога една държава и взаимните чувства си казват думата. Но коренните промени в света оказват своето въздействие. В Букурещ има влиятелни кръгове, които смятат, че моментът е подходящ за интегрирането и обединението с Молдова. Дори президентът Бъсеску отиде след Вилнюс в Кишинев, за да поздрави молдовските ръководители. С особен апломб той заяви, че "това е един от най-радостните моменти в неговия живот". Преди известно време обяви, че като му изтече президентският мандат, може да отиде да живее в Молдова. "Бъдещият национален проект, заяви сега той, е обединението с Молдова".
Премиерът също приветства събитието и го окачестви като положителна крачка на Молдова. Положителни отзиви бяха дадени в целия румънски печат.
В Кишинев обаче не бързат да изразяват мнение по въпроса за обединение с Румъния. Сред ръководните среди съществуват различни мнения. Някои са "за", други са "против". По този въпрос, както и в Украйна, отражение оказват геополитическите зависимости.
Състоялият се неотдавна икономически и търговски форум на висши представители на Китай и страните от Източна и Югоизточна Европа в Букурещ бе определен от румънския печат за "знаково" събитие. Отбелязва се промяна на отношението към Евросъюза и Китай. Продължителната финансово-икономическа криза в ЕС, острите социални проблеми, въпросът с емигрантите принуждават управляващите в Букурещ да се преориентират. "Европейският съюз се държи като "Високата порта", сочи в. "Романия либера", американците ни третират като колония с шистовия газ и антиракетния щит".
Медиите оживено коментират последните събития и външнополитическите приоритети на страната. Отказът на Брюксел да приеме Румъния и България в Шенген, въпреки изпълнените технически критерии, дава повод за официално неодобрение от Букурещ. С неприязън се посрещат и призивите в някои западноевропейски страни за ограничаване на емиграцията от Румъния след началото на 2014 година.
Задълбочен анализ на последиците от обединението на Румъния и Молдова правят румънски икономисти и социолози. Вестник "Адевърул" изтъква някои доводи. Приносът на Молдова с нейните 3,5 млн. население в икономическо отношение не е вдъхновяващо. Прирастът на БВП през 2012 г. от 6 млрд. евро (което е 4,2% от БВП на Румъния, и на човек от населението от 1500 евро, при 6800 евро на Румъния) не е от голямо значение. За да се приравнят стандартите по редица синтетични показатели между двете страни, на Румъния ще са нужни доста усилия и инвестиции, които засега са ограничени. Очевидно надделяват патриотични чувства, присъединяване на територия, откъсване от руско влияние. Но само те не са достатъчни. "Преди да мислим за обединение, изтъква в. "Романия либера", националният проект трябва да бъде хармонизиран със Запада като правова държава, добро управление, динамична икономика и солидна инфраструктура".

 

Стотици се вдигнаха в защита на Альоша

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 59

Каузата

автор:Александър Симов

visibility 102

/ брой: 59

Димитър Маргаритов: Сайтът за цените няма да ги намали

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 59

Яйцата поскъпват преди Великден

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 59

Бизнесът иска 22% ДДС

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 59

Шефът на КЗК се оправдава за картелите

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 59

Русия разполага ядрено оръжие в Беларус

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 59

Хърватските летища минаха към Шенген

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 59

Хондурас призна КНР за "единствен Китай"

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 59

Съветът на Европа: Френската полиция използва прекомерна сила

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 59

Без прецедент

автор:Велизар Енчев

visibility 139

/ брой: 59

Звук на щурци

автор:Виктор Турмаков

visibility 122

/ брой: 59

Перфидно лицемерие

автор:Славчо Кънчев

visibility 138

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ