Козунаците с много Е-та, но без мляко и яйца
Във фабричните козунаци, които вече се предлагат в търговската мрежа, има много консерванти, овкусители, заместители и оцветители. За сметка на това има фирми, които изобщо не са вложили прясно мляко или яйца в рецептите си за обредното печиво. Това алармират от "Активни потребители". Асоциацията е проучила общо 16 марки козунаци, предлагащи се на пазара. Анализирана е информацията, която се съдържа върху етикитите на продуктите. Тоест - това, което самите производители са декларирали. Проведен е и лабораторен тест за наличие на забранения оцветител Е102.
Изследването потвърждава задълбочаващата се тенденция у нас, че качеството на продуктите се влошава. От 16 марки козунаци при една напълно отсъства задължителната хранителна информация на етикетите, изтъкват от "Активни потребители", предаде Нова тв.
Резултатите показват, че в 11 от 16 марки липсва краве мляко, а при една марка са спестени и яйцата или друг техен заместител. Във всяка марка са вложени средно по 2 нетрадиционни съставки – между 1 и 3 за всеки продукт. Това са сух глутен, яйчен меланж, суроватка и палмова мазнина. Очевиден е стремежът да се използват по-евтини заместители на яйцата, млякото и слънчогледовото олио, както и по-нискокачествено брашно, подобрявано с прибавяне на глутен и ензими.
Успоредно във всяка търговска марка се съдържат 6 добавени Е-номера, пояснява асоциацията. Това са предимно емулгатори, ензими, антиоксиданти, консерванти, киселинни регулатори, оцветители и други. Изрично е да споменаваме, че тази химия напълно отсъства в домашните рецепти.
При 10 от 16 марки е вложен естественият оцветител каротин. Тази боя е по-приемлива от синтетичните бои, но показва за пореден път, че в индустриалните рецепти визуалните и вкусовите качества на козунаците се постигат с използване на заместители и химикали, коментират от "Активни потребители".