Козунаци без яйца
/ брой: 83
За Великден по традиция от последните години ще сложим на трапезата козунаци без яйца, агнета от Нова Зеландия, бели яйца от Полша, вносно боядисани яйца от Германия, зеленийки от Испания, Мароко и Израел, и... какво ли още не. За сметка на това нека сме спокойни - от Българската агенция по безопасност на храните уверяват, че с предприетите нови мерки и дейността на скритите инспектори не бива да се притесняваме за качеството на това, която ядем. Сигурно е така.
Загрижени, от агенцията дадоха практични съвети как да се справим сами с проверката на храната за трапезата. Натискайте агнешкото с пръст - ако се вдлъбне и не заеме първоначалната си форма, нещо не е наред - не е прясно, а може и да не е агнешко... Поради чувствителността към багрилата за яйца не забравяйте, че все пак се боядисват не самите яйца, а черупките им, напомнят от агенцията. Що се отнася до козунаците, притесненията за разните компоненти в тях може и да са основателни, но темата се преекспонирала.
Както се казва - пазарувайте смело, откъдето знаете, и изберете един от двата подхода: или затворете очи и уши за това, което ще видите и чуете по хипермаркетите, или се доверете на "баба от село" и малките, но сигурни производители. В единия случай ще ви излезе евтино и изкуствено, а в другия - малко по-скъпо, но по-вкусно и истинско. А как ни се иска хем да е сигурно, хем да е истинско, хем да не ни бият през ръцете европейските етикети.
И все пак - повярвайте на шефа на агенцията по храните Пламен Моллов, че "няма да има неприятни изненади за празничната трапеза". Така де - козунаците ще са без яйца и няма да се натровите, агнешкото достатъчно дълго ще е окрехкотявано при минусови температури, а белите яйца от Полша и да се счупят при варенето, ще прежалите само 5,99 лв. за кора... В същото време цените на родното ще се домогват до Бога - приятни изненади още не са позволени.