01 Юни 2020понеделник17:14 ч.

Таланти и поклонници

Короната на Париж предизвиква само възторг и акламации

"Боже, Боже, колко е прекрасен светът!", дивят се милионите туристи от върха на Айфеловата кула и правят поклон пред величественото творение на инж. Густав Айфел - днес се навършват 180 години от неговото рождение

/ брой: 291

автор:Богдан Иванов

visibility 2213

За Айфеловата кула има не 20 - 2000 истории. Ето само две от тях.
През 1925 г. във френски вестници се появяват статии, че поддръжката на Айфеловата кула е много скъпа и се търси подходящо решение. На гениалния измамник Виктор Лустиг - Велик комбинатор, чаровник, полиглот и авантюрист, му хрумва идеята... да я продаде. Представя се за правителствен чиновник, изпраща покани за оглед до 6 големи търговци на метали, води ги с луксозна лимузина "на инспекция" при кулата, избира един от тях, който му се струва най-доверчив, прибира от него цял куфар пари и офейква във Виена.
Потънал в земята от срам, търговецът не обелва и дума за измамата. Това дава криле на Лустиг и след шест месеца той повтаря номера, за да спечели още толкова, като е на косъм от успеха, но в последния момент сделката се проваля. Измамникът обаче успява да избегне белезниците и с много ловкост и късмет се измъква от ръцете на полицията невредим...
Втората. Български цигани, които заедно с румънските си събратя причиниха доста грижи на френските власти, като видели за първи път Айфеловата кула, ахнали:
- Боже, Боже, колко желязо има тук за "Вторични суровини"!
Но какво представлява всъщност Айфеловата кула, каква е нейната история и нейната магия, че тя вече 123 години е смятана за едно от чудесата на света?
Айфеловата кула не би я имало без нейния създател - знаменитият френски инженер Густав Айфел, днес се навършват 180 години от рождението му. Голям талант, дълголетник (1832-1923), той успява да проектира през близо вековния си живот железопътни линии и мостове по цял свят, гари, виадукти, дворци на културата, въртящи се куполи на обсерватории...
Работи трескаво, за него възрастта сякаш няма значение, защото вече на 70 години така се увлича по аеродинамиката, така е омаян от възможностите на самолета, че се захваща да прави все нови и нови проекти. Патентова един от първите изтребители и е горд, че с него пилотът може да се издигне много по-високо от тристаметровата Айфелова кула.
Айфеловата кула е създадена в чест на Световното изложение в Париж през 1889 г. и по случай 100-годишнината от Френската революция и падането на Бастилията през 1789 г. Строена е две години от 50 инженери и 132-ма работници. Използвана е специална стомана, решетъчната кула е с конструкция от 18 038 метални части и 2,5 милиона нита. За времето си тя е нещо невиждано и нечувано и както винаги в такива случаи се явява и опозиция на проекта. Не кой да е, а знаменитите Ги дьо Мопасан, Александър Дюма-син, Шарл Гарние и Франсоа Копе възглавяват съпротивата.
Ги дьо Мопасан пише, че това е "висока и мършава пирамида от железни стълби с по-скоро тромав и гигантски скелет, чиято основа сякаш е направена, за да носи ужасен паметник на Циклоп, а оттам се проточва в смешен и тънък профил на заводски комин..."
Въпреки акцията "Против", след завършването на впечатляващата кула тя получава всеобщи адмирации и всенародно одобрение: "За!", "За!", "За!"
Първоначалният замисъл бил след края на изложението кулата да бъде съборена. Нейното неоспоримо величие обаче и възхищението, което тя предизвиква, отлагат разрушаването с 10 години, а по-късно - завинаги, и ето че Айфеловата кула живее вече над 120 години, като е наричана от мнозина Короната на Париж.
Днес тя е най-посещаваният паметник в света и така вдъхновява милионите туристи от цял свят, че те се втурват независимо от възрастта и от болежките си по безкрайните стъпала към върха.
 Има три нива за посетители - до първите две се стига било по стълбите, било с асансьор. До третото - само с асансьор. На височина 276 м е сложена висока мрежа - за всеки случай.
Но едва ли някой мисли за нея. Почти всеки се стреми да вземе от разположените там барове и ресторанти чаша шампанско и с искрящи, възторгнати очи да изрече от върха на Айфеловото чудо: "Боже, Боже, колко е прекрасен светът!"


Чудото в цифри

* Височина с антената - 324 м
* Общо тегло - 10 100 тона, а само на металната конструкция - 7300
* Местоположение - Марсово поле в Париж
* Цвят - кафяво-червен, после - бежово-жълт, сега - бронзов. За да бъде боядисана кулата, 25-ма бояджии трябва да работят над 1 година и да изразходват 60 тона боя
* Стъпала до върха - 1792
* На 31 март 1984 г. Робърт Мориарти успява да премине през кулата със самолет
* На 4 юли 1902 г., в 21,20 ч. кулата е ударена от мълния
* Преди 10 години кулата посреща своя 200-милионен посетител
* Имитации и копия по света: в град Париж в Тексас; в Лион; в Лас Вегас (САЩ) - копие, намалено наполовина; в Блякпул (Великобритания); в Токио - най-високата кула, 333 мКонструкторът под върха на своето творение

Изработване на макет за вътрешната конструкция на Статуята на свободата

Статуята на свободата е подарък от Франция на САЩ в чест на приятелството между двете страни и за 100-годишнината от независимостта на САЩ. Вътрешната носеща конструкция е проектирана от Айфел

На портрет - отстрани и отдолу

300 хиляди фирми може да купуват по-скъп ток

автор:Дума

visibility 462

/ брой: 101

Държавата ще разширява тол системата

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 101

Малки хотелиери искат оставката на Ангелкова

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 101

Бюджетът е с излишък от 1,3 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 101

Екипажът на "Дракон" влезе в МКС

автор:Дума

visibility 284

Полицай българин е ранен в САЩ

автор:Дума

visibility 387

Безредици и хаос заляха САЩ след смъртта на афроамериканец

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 101

Русия разобличи обвинения на Вашингтон

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 101

Докога ще спекулират с търпението ни?

автор:Олга Маркова

visibility 546

/ брой: 101

О.з. ген. Кольо Милев: Не са ли твърде много силите ни за НАТО?

автор:Дума

visibility 593

/ брой: 101

Македонизъм

автор:Велиана Христова

visibility 412

/ брой: 101

Датата

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ