10 Август 2022сряда01:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места ще превали и прегърми. Над източните райони през целия ден ще се задържи слънчево. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 31° и 36°, в София - около 31°. Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места ще превали и прегърми. Над източните райони през целия ден ще се задържи слънчево. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 31° и 36°, в София - около 31°.

На фокус

Корнелия Нинова: С бюджет 2022 местната власт получава глътка въздух

Червени кметове се срещнаха с министри и депутати и поставиха проблемите на общините

/ брой: 30

автор:Юлия Кулинска

visibility 445

Юлия КУЛИНСКА


"С бюджета за догодина местната власт получава глътка въздух. Може би не всичко се дължи на БСП, но имаме значителен принос, участвайки в управлението, това да бъде факт." Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията и лидер на БСП Корнелия Нинова на среща с кметове, издигнати или подкрепени от левицата. Тя отбеляза, че преговорите за бюджета не са били лесни и това, което е постигнала БСП като партия в правителството, заслужава уважение.

В разговора по параметрите на бюджета за догодина, отнасящи се до общините, участваха министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков, министърът на земеделието Иван Иванов, зам.-министърът на здравеопазването доц. Георги Йорданов, членове на Изпълнителното бюро на БСП и ръководството на ПГ "БСП за България".

"Бюджетът за догодина се отличава с дълбочина на правенето на политика в отношението "централна власт - местна власт". Бяхме свикнали през последните години държавата да прехвърля на общините нови задължения, които обаче не бяха обезпечени финансово. Това повече няма да се случва, а финансирането на много дейности е увеличено", подчерта Нинова.

"Общо бюджетните взаимоотношения между общините и централния бюджет са в рамките на 5 607 800 000 лв. Общата субсидия за

делегираните държавни дейности

е 4 889 000 300 лв., което е с 12,9% увеличение в сравнение с миналата година, или с 556 000 000 лв. Изравнителните субсидии са общо 379 млн. лв., което е с 15% повече спрямо 2021 г. Трансферът за зимно почистване и поддържане на общински пътища е 48 200 000 лв. Целевата субсидия за капиталови разходи е 291 000 300 лв., което е с 30% по-високо, което съставлява 67 200 000 лв.", поясни Нинова. По думите й има възможност за ползване на приходните остатъци чрез актуализацията на бюджета от 2021 г.

"20 млрд. лв. разходи от 66 млрд. лв. са на практика 1/3 за социални политики. Такъв процент не е имало и твърдо убедено казвам, че повишението се дължи на БСП", категорична бе Нинова. Тя коментира, че

публичните инвестиции

са увеличени почти 100% и това е постижение за ролята на държавата в икономиката и кардинална смяна на досегашния курс за оттегляне на държавата от ключови сектори

Реализирано е едно наше старо настояване за т.нар. защитени болници. За тях ще има дофинансиране от бюджета извън взаимоотношенията със Здравната каса, поясни Нинова. Тя допълни, че са предвидени средства и в областта на образованието - за ремонт и строителство на училища, детски градини, спортни площадки и други. Нинова коментира и някои от параметрите на Плана за възстановяване и устойчивост, както и необходимостта от ядрена енергетика и завършването на АЕЦ "Белене".

Министър Георги Гьоков подчерта, че БСП е единственият гарант в това правителство, че в бюджета са залегнали

много социални мерки 

"От 1 април ще се повиши максималният осигурителен доход. Минималната работна заплата от 650 става 710 лв. Увеличава се майчинството за втората година на 710 лв.", подчерта Гьоков и уточни, че това е ангажимент на левицата от много време. Повишава се минималното и максималното обезщетение при безработица от 12 на 18 лв. Работи се по различни методи пенсиите да се осъвременят от 1 юли, допълни социалният министър. "Искаме да се вдигне осигурителният доход на земеделските стопани от 420 на 710 лв. Скокът е много голям, но тези хора се осигуряват на безкрайно ниски нива и пенсиите, които получават, са от порядъка на 160-180 лв. при 370 лв. минимална пенсия", поясни Гьоков.

По време на срещата кметовете поставиха въпроси, свързани с проблемите в общините.

Кметът на Троян и зам.-председател на УС на НСОРБ Донка Михайлова разказа за въпросите, които са били поставени на среща на сдружението с министрите на финансите и на регионалното развитие Асен Василев и Гроздан Караджов. Михайлова съобщи, че се обсъжда предложение, като краткосрочна мярка, за компенсиране на електроенергията за нуждите на публичните услуги, предоставяни от общините. Идеята е да бъде предоставена

допълнителна компенсация 

до месец юли. Правителството подготвя схема за сключване на дългосрочни договори за електроенергия за нуждите на държавната администрация и публичния сектор, до която ще имат достъп и желаещите общини. Това би дало възможност да бъдат избегнати търговските надценки без необходимост всяка публична структура да обособява специализирано звено за търговия с енергия, съобщи Михайлова.

В разговор с регионалния министър е станало ясно, че ремонтите на общински пътища ще могат да се финансират чрез новия Фонд за регионално развитие, който МРРБ разработва. Поставихме проблема за лошото състояние на общинската пътна мрежа, като посочихме, че от 19 500 км общински пътища 11 600 км са в "плачевно състояние", заяви Донка Михайлова. Тя съобщи, че до две седмици кметовете трябва да изпратят подробна справка кои пътища се нуждаят спешно от ремонти. Фондът ще е с бюджет от 1 млрд. лв., като идеята е кметовете сами да могат да реализират цялостен проект. Не просто да ремонтират път или да изградят пречиствателна станция, а определена зона в града да бъде цялостно благоустроена. Предимство при кандидатстването ще имат проекти в слаборазвитите райони - Странджа, Северозападна България и Родопите, допълни Донка Михайлова.

Тя коментира още, че заради повишението на цените на строителните материали са застрашени проекти на общините за общо 2,2 млрд. лв. По данни на НСОРБ сега местната власт изпълнява 390 проекта по оперативните програми "Региони в растеж" и "Околна среда", по които съфинансирането е 840 млн. лв. За да покрият разходите си, местните администрации имат нужда от общо над 65 млн. лв. дофинансиране на 103 проекта в 71 общини. От тях 43 проекта са по управляваната от МРРБ програма "Региони в растеж" и необходимите средства за довършването им са 36 млн. лв. Кметовете настояват за

промени в Закона за обществените поръчки

тъй като в момента той не позволява да бъдат индексирани вече сключени договори.

Владимир Георгиев, кмет на Самоков и член на УС на НСОРБ, допълни, че на срещата с министър Гроздан Караджов е бил поставен въпросът за лошото състояние на ВиК инфраструктурата и необходимостта от пълна рехабилитация на мрежата. Обсъдихме подготовката на общите устройствени планове на общините, които са много важни за стратегическото планиране и развитие на териториите, поясни Георгиев. Той настоя за компенсации за общините, които ползват големи количества газ и сметките им са два пъти по-големи от тези за ток. Георгиев настоя за вариант, в който държавата да плаща необходимите количества и да ги предоставя на тези потребители с дългосрочни договори.

Кметът на Садово Димитър Здравков алармира, че ЕВН иска общината да заплаща изразходваната електроенергия на всеки две седмици, а фирмите - всяка седмица. Това ще създаде проблеми на дружествата, тъй като ще им попречи да се разплащат с доставчици, подчерта той. Здравков постави въпроса за

изравнителните субсидии

които са различни за общините, и настоя за уеднаквяване на парите.

Кметът на Гулянци Лъчезар Яков постави въпроса за разбитата от тежкотоварни камиони третокласна пътна мрежа. Той подчерта, че общината влага доста средства, за да ги поддържа, но няма кой да контролира преминаващите транспортни средства.

Кметът на Девин Здравко Иванов поиска актуализация на заплатите на чиновниците в общинската администрация. Той сподели, че има липса на кадри, защото хора с образование и експертиза не искали да работят там заради ниското заплащане.

Кметът на Пещера Йордан Младенов постави проблеми, свързани с горите и земите от горския фонд, за които няма влязло в сила решение за възстановяване на собствеността.

Ръководството на БСП пое ангажимент да разгледа подробно всеки от казусите и да съдейства за най-оптимално становище в най-кратки срокове. Участниците в срещата решиха да създадат работна група с председател Владимир Москов, кмет на община Гоце Делчев и зам.-председател на БСП по въпросите на местното самоуправление, която да разглежда проблемите на общините и да търси начин за бързото им решаване.

Роджър Уотърс обвини Байдън за войната в Украйна

автор:Дума

visibility 889

Докладът на "Амнести интернешънъл" за Украйна предизвика гняв

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 152

САЩ с нова военна помощ за $1 млрд. за Украйна

автор:Дума

visibility 437

/ брой: 152

Забравен в болница

автор:Аида Паникян

visibility 375

/ брой: 153

Двуцифрената инфлация сложи край на партито в Европа

автор:Дума

visibility 381

/ брой: 153

Проучване: Правителствата и ЕС са виновни за скъпия газ

автор:Дума

visibility 360

/ брой: 153

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ