14 Юли 2020вторник18:51 ч.

Снимка Дневник

Контрапротест защити шефа на БНР

Отстраниха кореспондента на БНТ в Берлин

/ брой: 187

автор:Дума

visibility 594

Контрапротест в подкрепа на генералния директор на БНР Светослав Костов се проведе вчера пред сградата на радиото. Под съпровода на гайда 30-40 човека, предимно ИТ специалисти, шофьори и няколко журналисти, се събраха с искането Костов да не бъде освобождаван, а да му бъдат дадени 100 дни толеранс. Поддръжниците на ръководството събрали повече от 200 подписа, които са внесли в СЕМ и настояват тяхната позиция също да бъде чута. Те заявиха, че е необходим диалог за разрешаване на кризата в радиото. 

Напрежението в радиото продължава, досега се проведоха две демонстрации на журналисти от БНР и други медии пред радиото в защита на свободата на словото. Причината бяха опитът дългогодишната водеща Силвия Великова да бъде свалена от ефир, свидетелствата за оказван натиск, както и безпрецедентното петчасово замлъкване на "Хоризонт".

Очаква се тази седмица СЕМ да започне процедура по отстраняването на Костов от поста. Миналия петък регулаторът призова генералния директор да си подаде оставката, но той заяви, че няма никакво намерение да го прави.

Продължава напрежението и в другата обществена електронна медия - БНТ. Още един журналист бе принуден да напусне телевизията след серията от уволнени, съкратени или отстранени знакови имена в българския ефир. Договорът на  Мария Стоянова, кореспондент на БНТ в Берлин от една година и бивш председател на СЕМ, няма да бъде продължен.

Формалният повод, който бе изтъкнат от директора на БНТ Емил Кошлуков, е пестене на пари. "Договорът с нея е изключително тежък, с финансови разходи, които телевизията не може да си позволи. Самият договор с г-жа Стоянова е шестцифрена сума, за да не кажа точно колко е. На никой от кореспондентите си не предлагаме такива условия", коментира Кошлуков. Въпреки високите качества на журналистката БНТ не можела да си позволи издръжката й.

ДУМА припомня, че Стоянова беше в СЕМ през 2017 г., когато Емил Кошлуков кандидатства за първи път за директорския пост на "Сан Стефано". Тогава Стоянова зае категорична позиция против кандидатурата му заради политическата му обвързаност като депутат и като служител на телевизията на партия "Атака". Тя постави под въпрос и професионалните му качества.

ЕЦБ определи допустимите отклонения в курса лев/евро

автор:Дума

visibility 554

/ брой: 132

Без такса смет за закъсали фирми

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 132

Близо 30% е сривът в износа извън ЕС

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 132

За "отслабването" на един вирус

автор:Аида Паникян

visibility 348

/ брой: 132

Датата

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 132

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 2243

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ