24 Март 2019неделя15:03 ч.

Здраве

Коледа - обратната страна на празника

Когато пиете алкохол, пийте и много вода, препоръчват диетолози

/ брой: 248

автор:Аида Паникян

visibility 921

Приготовленията за Бъдни вечер и Коледа, както и за посрещането на Новата година са в апогея си - най-сетне малко почивка и положителни емоции при срещите с близки и приятели. Разбира се, нещата имат и обратна, не толкова добра, страна. Затова медици от цял свят дават различни съвети как празничното настроение да не ни напуска.

Най-лошият ден от годината за сърдечни пристъпи

е Бъдни вечер, установили изследователи от Швеция. Резултатите от проучването са публикувани в медицинското списание The BMJ (Британски медицински журнал), съобщава USA TODAY. Учените анализирали данни от шведския регистър на коронарните отделения за периода 1998-2013 г., когато са регистрирани 283 014 сърдечни пристъпа. Изследванията показват, че повечето хора са получили на Бъдни вечер сърдечни атаки около 22 ч. Учените установили също, че на този празник рискът от инфаркти нараства с около 40%. Други рискови дни за сърдечни атаки са денят на лятното равноденствие (официален празник на Швеция) и Нова година. И в двата дни не се работи и хората празнуват. Засега изследователите твърдят, че не са открили повишен риск от сърдечна атака по време на спортни събития или на Великден.  

Нощта на 31 декември

срещу 1 януари е вълнуваща за милиони хора, но тя също крие немалко опасности за здравето, пише Правда.ру, позовавайки се на учени. Според проучванията им вечерта на 31 декември вероятността от сърдечен удар се увеличава значително. Обяснението е в стреса, свързан с подготовката за празника. Заключението им е, че в празничната вечер рискът от сърдечен удар се увеличава с 37%.

Що се отнася до делничните дни, учените отбелязват, че понеделник се откроява като рисков за сърдечни атаки. На сутринта на първия ден от работната седмица вероятността от инфаркт се увеличава до 60%.

Междувременно Правда.ру припомня, че диетолозите дават няколко съвета на хората, които ще пият алкохол по време на коледните и новогодишните празници. "Първият, и може би един от най-важните съвети, е да решите сами какво ще ви коства да пиете в празничната вечер", препоръчват специалистите. Те обръщат внимание на факта, че при интересен и задълбочен разговор алкохолът се пие по-лесно и по-бързо, отколкото в тесен кръг или в тиха среда. И не на последно място: след всяка глътка алкохол, пийте вода. Само така ще предпазите тялото си от обезводняване и последващ махмурлук. 

Хитрости с празничните гозби

Не е необходимо да гладувате на Бъдни вечер и Коледа само от страх, че ще увеличите теглото си, съветват от сайта за здравословно отслабване Weight Loss Resources.co.uk. Вместо от други меса на празничната трапеза, вземете си от пуешките гърди. 90 г от тях (без кожа) съдържат само 140 калории и 1,8 г мазнини, докато черното пуешко месо има 160 калории и 5,9 г мазнини. Диетолозите припомнят, че само 15 г кожа съдържат масивни 70 калории и 6 г мазнини. 

Не се срамувайте да напълните чинията си със зеленчуци. Но не варени или задушени в масло, а приготвени на пара! При варене се губят много полезни микроелементи, а задушаване само с 1 с.л. масло ще добави към храната ви 35 калории и 4,1 г мазнини.

И фелдшерите излизат на протест

автор:Дума

visibility 105

До 21° градуса в неделя

автор:Дума

visibility 118

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1424

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 415

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 460

/ брой: 56