20 Юли 2019събота13:04 ч.

Книги

Кои са тайните агенти на Дядо Коледа

Това разкрива детската писателка Юлия Спиридонова

/ брой: 248

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 644

Знаете ли как се разкрива таен агент? Много, ама много трудно. На Юлия Спиридонова и сина й Самуил им отнема доста време, за да открият истината за агент Врабче, който умело се е преструвал на най-обикновена птичка. Двамата пазят тайната близо дванайсет години, докато миналото лято една коледна приказка не започва да тропа на вратата на детската писателка. A авторката й казва:

- Съжалявам, не мога да разкрия агентите на Дядо Коледа. Нали затова са тайни агенти? Със Самуил ще пазим тази тайна, каквото и да ни струва това!

Юлия не знае какво е направила приказката, но на следващата утрин в парка пред писателката каца врана и оставя в краката й пръстен. Много стар пръстен, седял дълго в пясъка. 

- Я виж ти! Какъв подарък - учудва се тя. - За мен ли е?

Враната накланя глава и изграчва. В дървото над нея се обажда скорец. На близката пейка кацва сврака.

- От всички тайни агенти ли ще чакаш разрешение? - заядливо я пита приказката. - Връщай се веднага у дома и започвай да пишеш!

Писателката благодари на птиците, слага пръстена с червено камъче на палеца си и хуква към къщи, защото няма търпение да напише приказката.

Така се ражда коледната историята "Боби и тайните агенти на Дядо Коледа", красиво илюстрирана от Филип Цонкин. Тя ни отвежда далеч на север, чак в Лапландия, където се намира планината Корватунтури. В нейните недра е скрита работилницата на Дядо Коледа. Там елфите правят подаръци за послушните деца. А какво ще получат непослушните? Те ще намерят под елхата само вълнени чорапи.  

В огромната купчина с писма до Дядо Коледа е и това на шестгодишния Боби. Списъкът му с желания е предълъг, но дали Боби наистина е бил толкова послушен? И как узнават в Лапландия кой е слушал и кой не е през изминалата година? Това могат да кажат само тайните агенти на Дядо Коледа... В тази приказка Юлия Спиридонова разкрива кои са те, как изглеждат, какво се случва на тайните им съвещания и как изпращат докладите си до Лапландия. 

"Боби и тайните агенти на Дядо Коледа" (изд. "Кръгозор") е съвременна коледна приказка - весела и познавателна, богата на илюстрации, с прекрасни послания към родителите и децата. Коледа е време за вълшебства, а няма по-голямо вълшебство от обичта в семейството и нуждата да вършиш добри дела.

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ