22 Септември 2021сряда05:36 ч.

100 долара Бенджамин Франклин, 2020

АРТ НОМИНАЛ

Кога парите се превръщат в изкуство

В Габровския "Дом на хумора и сатирата" Хубен Черкелов показва творби, специално създадени за експозиция в музея

/ брой: 40

автор:Альона Нейкова

visibility 2024

От незапомнени времена човечеството е твърде заинтригувано и обсебено от парите. Повечето хора смятат, че са пряко свързани с щастието. Други неохотно признават способността на финикийските знаци да променят съдби. Намират се и такива, които са убедени, че финансовите инструменти са източник на злото. Но само наистина неординерен художник може да пречупи собственото разбиране за банкнотите и монетите и да го превърне в трайна тема на творчеството си.

Близо две десетилетия Хубен Черкелов недвусмислено показва чрез произведенията си, че е запленен от парите. За него те са начин на общуване и приемане на непознатия. Горе-долу същото мисли и за изкуството, но за него то дори е по-малко достъпно за хората. Още като дете си играе със златни наполеони, които му дават неговите баба и дядо. Впечатлява се и от огърлици от двадесетолевки и пендари, които вижда по сватбите. Признава, че започва да рисува банкноти и монети още преди да замине за Ню Йорк. Не крие, че решението да се фокусира върху тях е по-скоро 

осъзнат избор да се лиши от лукса

да обръща внимание на всичко останало. Приема го като желание, а и възможност да поеме този риск.

За щастие, има учители, които не му ръкопляскат, а всъщност го насърчават да търси и да работи. Още в ранните си живописни произведения се старае да рисува реалистично. Използва множество слоеве маслена боя, за да разработи играта на светлината, докосваща повърхността на картината. Стреми се да има не само визуално, а и чисто физическо присъствие. "Исках да наградя зрителя: картината може да бъде щедра, както от дистанция, така и отблизо", признава Хубен Черкелов пред Маргарита Доровска - директор на музея "Дом на хумора и сатирата", където до 31 март гостува изложбата на именития автор, наречена "Защо така сериозно?".

Експозицията включва нови работи и скулптури, създадени в периода 2002-2019 г., както и четири серии творби, използващи за основа парите. Авторът посвещава една от тях на Бенджамин Франклин, който освен политик е и хуморист, а също така и съставител на "Речникът на пияницата". Сервантес и знаковият му герой Дон Кихот също вдъхновяват Хубен Черкелов. Специално място в произведенията на художника е отделено на Марк Твен и литературното му творчество. А маската на прочутия злодей от "Междузвездни войни" Дарт Вейдър изненадващо се появява върху новозеландски монети.

В по-късните си търсения артистът се фокусира върху по-директна връзка с иконите и

холографските защити при банкнотите

А колекционерите на творбите му не намират особена разлика. Парите върху платната на художника се ценят изключително високо, макар че баналната им номинална стойност е отнета и те се сдобиват с нов живот - вече като произведения на изкуството.

Обикновено чрез изобразяване на определена личност върху монета или банкнота държавата се стреми да увековечи делото или творчеството на някой политик или писател. Уви, такава знакова обществена мисия не винаги е много успешна. Със своите творби Хубен Черкелов като че ли небрежно подчертава този факт. И представя на ценители собствени образи, които неизбежно остават в съзнанието, тъй като са натоварени с безброй препратки.

Сред такива произведения е пресъздаването от автора на 10-доларова банкнота, емитирана за първи път през 1869 г. Jackass Еagle (Чудакът орел) илюстрира прословутото народно прозвище, дадено на тази щатска парична единица и използвано и до днес от колекционери и обикновени наблюдатели. Само при взирането в орела, разположен в долната й част, може да се види

изображение на загадъчно магаре

но при условие, че се обърне наопаки. А живите цветове, използвани от Хубен Черкелов, създават неподозирани нюанси, цветни потоци и внезапни контрасти - особено, когато човек се движи, приближава или отстъпва.

Творбата, наречена "5-доларова монета", изобразява... параход и е алюзия към мемоара на Марк Твен "Животът по Мисисипи". Друго произведение на художника - "1-доларова сребърна монета", представя портрет на световноизвестния писател, който държи лула, чийто дим очертава силуетите на Хък Фин и Джим, плаващи върху сал.

Част от изложбата е и "1 песета". Създаването на тази картина е вдъхновено от факта, че през 1951 г. Банката на Испания издава банкнота с този номинал на валутата и позиционира върху нея портрет на знаменития идалго Дон Кихот. Авторът му - художникът Хосе Лопес Санчес (1902-1975), работи за Националния монетен двор на страната, проектира над 100 марки и повечето испански банкноти, емитирани от 1937 г. до самото му пенсиониране.

Своеобразно продължение на темата със световноизвестния образ на Сервантес е представянето върху "100 песети" на срещата на Дон Кихот и Санчо с херцога и херцогинята. Благородниците решават да поканят рицаря и оръженосеца му в двореца си, където да се

забавляват с много шеги и  весели номера

Тази творба е провокирана от прочутата картина на испанския жанров художник Луис Менендес Пидал (1860-1932).

Но авторът оставя произведенията му да говорят сами за себе си. "В крайна сметка не аз поставям тези образи върху банкнотите. Но аз поставям въпроси, а това предполага определено отношение. За един е иронично, за друг - политическо, а за трети - естетическо. Малко като кривите огледала в Музея на хумора... За някой е смешно, но за друг е тъжно, макар да са пред едно и също огледало. Тоест, като художник съм делегирал правото на публиката да решава. Фактът, че има повече от един прочит, може само да ме радва. В крайна сметка, времето на артиста, който изразява себе си, като "тропа по масата" и настоява, за мен е минало", откровен е Хубен Черкелов.

Общините искат 2% от данъка върху доходите

автор:Дума

visibility 296

/ брой: 181

НАП спря 14 сайта за онлайн залагания без лиценз

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 181

Обявиха банковите такси за пладнешки обир

автор:Дума

visibility 496

/ брой: 181

Девет места в Европа с най-евтини и слънчеви имоти са български

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 181

В Германия застреляха касиер, помолил клиент да сложи маска

автор:Дума

visibility 192

"Единна Русия" с мнозинство в Думата

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 181

Нов успех на лидера на ГСДП Олаф Шолц

автор:Дума

visibility 325

/ брой: 181

Франция иска ЕС да спре преговори с Австралия

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 181

Моите песни

visibility 329

/ брой: 181

Независимостта не е гаранция за правилни решения

автор:Велиана Христова

visibility 537

/ брой: 181

Парламентът на провалените надежди

автор:Юлия Кулинска

visibility 865

/ брой: 181

Опасно и цинично

visibility 440

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ