09 Юли 2020четвъртък11:50 ч.

Климатът не е климатик да го командваш

Трябва ли човекът да се намесва, да променя и да чертае ново бъдеще според своите разбирания

/ брой: 152

автор:Дума

visibility 475

Все още няма единно мнение по въпроса следва ли човекът да се намесва в климата и да го променя според своите разбирания.
Най-смелите геоинженери смятат, че скоро ще бъде възможно климатът на Земята да се командва така бързо и лесно, както днес това се прави с климатика например. В защита на своята теза те предлагат в Космоса да бъде изведено огромно огледало, което би могло да отразява слънчевите лъчи. Дават идея пустинята Сахара да бъде залесена и така да се привлече много влага. Имат вече проект за изпаряване на морска вода с помощта на специални кораби, с цел по този начин да се образуват бели облаци...
При това спечелват голяма червена точка, тъй като твърдят, че ако се приложат техните идеи и технологии, резултатът ще дойде почти светкавично, само след една-две години, и няма да се чака половин или един век.
В същото време мнозина са не само предпазливи, но и твърдо против всякакви експерименти с климата, защото според тях подобни експерименти са много рисковани и могат да имат катастрофален край. Те смятат, че вмешателството в климата е в състояние да доведе човечеството до нов ледников период, до опасни катаклизми. Тук се посочва още един важен довод: в момента не съществуват международни договори, които да регулират тези процеси...
Независимо от коренно различните мнения обаче, двете страни имат и разбирания, които са еднакви - те вярват, че, да кажем, засаждането на гори ще бъде от несъмнена полза за човечеството. То става сравнително лесно, акумулира въглеродния двуокис и облагородява цели райони.
Така изненадите, които ни поднася времето, насочват все по-определено вниманието към работата на геоинженерите, а какво ще излезе накрая...
                    
"Той е пиян! Той е пиян!"

Тези крясъци се раздавали от кола с отворен прозорец, когато тя минавала покрай полицейски патрул. Полицаите помислили, че в автомобила има хора, с които нещо не е наред, и го спрели. Какво било учудването им - те видели в купето освен шофьора само... един папагал. Папагалът обаче можел да говори и повтарял, без да спира: "Той е пиян! Той е пиян!"
След направената проверка наистина се оказало, че шофьорът се е натряскал здравата. Арестували го, но прибрали и папагала в участъка, за да може стопанинът му, въпреки предателството на птицата, да се грижи за нея.


При земетресение - спасение под масата


Прилича на шега, на лекомислие, но наистина е така. Особено ако се има предвид изобретената от двамата израелци Артур Брутър и Идо Бруно маса. Техният призив е кратък и ясен: "При земетресение - бързо под масата!"
Новата маса е като всички останали - дори по-лека и по-удобна от тях. На четири крака. Преимуществото й е, че може да издържи удар от един тон и да не рухне, като така запази живи скрилите се под нея.
Голямо преимущество е ниската й цена, така тя става достъпна за всеки. Ако бъдат наредени няколко една до друга, получава се тунел, през който затрупаните могат да изпълзят.
Като се има предвид, че около 300 млн. деца по света учат в недотам издръжливи на земетресение сгради, ако вместо чинове в тях се сложат такива маси, то жертвите при земетресение биха били значително по-малко.
Засега извършените от израелски военни изпитания на новата маса са показали отлични резултати.


Махайте брадите, за да сте млади


Има такава приказка: "За да се подмладиш, обръсни си брадата!" Особено пък ако тя е бяла - разликата веднага се вижда.
Изследователи са изчислили, че в голяма част от случаите брадите състаряват с 8 години. Като се знае, че обикновено те се носят от по-възрастни хора, тези 8 години съвсем не са без значение.
При направен експеримент се вижда, че разликата между мъж с брада и същия мъж без брада е 5 години, т.е. брадатите изглеждат с 5 години по-възрастни.
В случая може да бъде даден пример и с известни личности: Дейвид Бекъм и с брада е близо до истинската си възраст; принц Уилям избръснат изглежда на 31 години, но с брада - на 36; Джордж Клуни с брада отговаря на реалните си години - 52, докато избръснат сваля 5 години...


Тайнствата на градината, затворена в бутилка

През 1960 г. - преди повече от половин век - Дейвид Латимър засажда градина в гигантска стъклена бутилка. Той слага компост, четвърт литър вода и кълнове. На пръв поглед в тази акция на младия тогава човек няма нещо особено, ако не се вземе предвид, че Латимър запечатва бутилката и не я отваря цели 12 години!
Решава да направи това през 1972 г. и щом изважда тапата, добавя само малко вода. Нищо повече.
Оттогава са изминали 42 години, а създателят на невероятната градина, затворена в голямата стъклена бутилка, е вече на 80. Той повече не е отварял бутилката.
За това време в бутилката се оформя един малък зелен свят, като бактериите в компоста разграждат мъртвите растения и превръщат кислорода, който се отделя от растенията, във въглероден двуокис, от който се нуждаят, за да съществуват.
- Бутилката е едно миниатюрно подобие на нашата планета - казва нейният създател.


 Красота, повече красота чрез... кафето


Мнозина мислят, че голямото предимство на кафето е да ободрява. Други обаче влизат в спор с тях: Колкото ободрява, още повече разкрасява!
Прави са и първите, и вторите, но все пак за възможностите на кафето като символ на красотата се знае по-малко. Затова ето някои разяснения.
Масажи с кафе, маски с кафе, пилинг с кафе, антицелулитна терапия с кафе - това са само някои от процедурите. Различните козметични салони предлагат различни услуги. Разбира се, те се заплащат, а някои са доста скъпи. Затова с утайката от кафе вкъщи сами може да си направите маска, която ще премахне (все пак за малко) торбичките под очите, подпухването и подуването. Също с нея ефикасно се почистват мъртвите клетки.
Още по-добър е резултатът, ако към утайката се добави било мед, било кисело мляко, било канела, било захар, било зехтин, било лимонов сок... Кафето стяга кожата, опъва я, изглажда я, дава загар, все едно сте били на плажа или на солариум.
Косопадът, колкото и да изглежда невероятно, се лекува с кафе. То подсилва косъма, и още нещо: ако скалпът се масажира със смляно кафе, косата блесва, естественият й цвят изпъква и нейният растеж се подхранва в дълбочина. 


Сгради от дърво - това ли е бъдещето


Преди време ДУМА писа за невероятната идея да се използва дървото за строителство на сгради. И даже на постройки със значителна височина. Ето че вече идва поредното съобщение за определен напредък в осъществяването на този смел замисъл: в норвежкия град Берген започва изграждането на най-високата в света жилищна сграда от дърво. Тя ще има 14 етажа и ще се извисява на 49 метра.
Когато бъде завършена, ще отнеме рекорда от сегашния първенец - сграда в Мелбърн с височина 32 м.
Авторите на проекта са нарекли своето творение "Дървото". Това название не е случайно, то има за цел да отличи новия проект от неговите предшественици, при които са използвани и бетон, и стомана, и тухли. "Дървото" ще бъде съградено единствено от естествен материал - дърво.
Необходимо е все пак едно уточнение: щом основната конструкция бъде завършена, тя ще бъде обвита с метал и стъкло за защита от суровия климат в Берген. Самото дърво ще претърпи няколко обработки - срещу влага, срещу дървояди, срещу пожар. Ще се комбинира и с лепена и пресована дървесина. Така според изследователите то ще стане дори по-здрав и по-сигурен материал за строителство, отколкото всичко използвано досега.

 

Прокурори влязоха в президентството

автор:Дума

visibility 0

Опасен скок. 240 са новите заразени

автор:Дума

visibility 484

Радев: Да падне охраната на Пеевски и Доган

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 129

Пандемията е засегнала финансово 63% от ИТ фирмите

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 129

Центърът на София близо два месеца без топла вода

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 129

Две трети от българите свиват харчовете

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 129

Бизнесът склонен за смесено работно време

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 129

САЩ официално напуснаха СЗО

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 129

Арестуваха руски журналист за шпионаж

автор:Дума

visibility 232

/ брой: 129

Близо 60 души загинаха при наводнение в Япония

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 129

Бандера - с Хитлер срещу Червената армия

автор:Христо Георгиев

visibility 475

/ брой: 129

Ключовите сгради на София

visibility 170

/ брой: 129

Чавдар Христов: На хората им писна!

автор:Ева Костова

visibility 298

/ брой: 129

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ