29 Март 2020неделя02:25 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Румен Петков:

Клеветничеството трябва да се наказва

Тази власт се крепи единствено на спекулации и лъжи, които идват от злонамерени хора, казва депутатът от Коалиция за България

/ брой: 278

автор:Дума

visibility 1374

Ира МИЛЕВА

РУМЕН ПЕТКОВ е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Завършил е Математическата гимназия в града и Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализира в Икономическия институт в Свищов. От 1995 до 1999 г. е кмет на Плевен. През 1999 г. става секретар по коалиционната политика на БСП, а от 2001 г. е зам.-председател на НС на БСП. От август 2005 г. до април 2008 г. е министър на вътрешните работи. Депутат в 39-ото, 40-ото и 41-ото Народно събрание. Женен, с две деца.

- Г-н Петков, пред дни Любен Корнезов обяви, че Цветан Цветанов и Ваньо Танов подлежат на наказателна отговорност заради клеветите срещу вас. Главният прокурор Борис Велчев обаче заяви, че според НК това е така само ако думите са изречени пред надлежния орган, а не пред медиите...
- Ако е така, това е преценката на главния прокурор. Преценката на проф. Корнезов е малко по-различна и аз ще се посъветвам още веднъж с него. Помолил съм да се направи пълна извадка на клеветите, които бяха изречени по мой адрес от Цветанов и Танов. Ще помоля да се има предвид и разпитът на Танов по повод клеветническата книга на Юрген Рот, защото тогава неговите твърдения са пред съдебен състав. Поне единият от двамата ще бъде осъден.
- Не излиза ли тогава, че всеки може да говори пред медиите каквото поиска по адрес на когото поиска?
- Ако не за набеждаване, ще заведа дело поне за клевета. Клеветничеството трябва да бъде наказвано, защото, когато се клевети по такъв арогантен начин, когато се лъже така цинично пред обществото, това не бива да остава нейде във въздуха. Просто клеветниците трябва да си получат заслуженото.
- Какво говори цялата тази ситуация за властта? Един министър, опитвайки се да прикрие собствените си действия, излиза и хвърля обвинения в пространството към първия, попаднал на мушката му...
- Очевидно това е манталитетът на тази власт - да се лъже, да се клевети с цел прикриване на определени събития. И до днес няма разумно обяснение за изключително бързото забогатяване на Цветанов. И до ден днешен няма обяснение за промените в собствеността на земята, върху която е строил - от публична държавна в частна държавна собственост, кога е направено, защото това е направено в нарушение. И до ден днешен министър Цветанов не желае да обяви част от своите приходоизточници. Очевидно го е срам. Но с безогледното клеветене двамата с Танов се стремят именно да прикрият тази си несъстоятелност. Очевидно е, че Танов не се справя в митниците, очевидно е, че контрабандата е на изключително високи равнища. И договорката между двамата е видима за всеки интелигентен човек в България.
- Смятате ли, че хората вече разбират какво се случва? Цветанов на няколко пъти само по време на парламентарния контрол така и не стигна до отговорите на зададените му въпроси...
- Той толкова си и може, милият. Въпросът обаче е всичко това да се види и чуе от обществото. Хората да знаят, че сме в ръцете на арогантни лъжци, на арогантни клеветници, които не се спират пред нищо.
- Кога ще си проличи ясно всичко това? Дали ще е на изборите догодина?
- За себе си нямам съмнение, че мислещата част от българското общество вижда и разбира за какво става дума. И съм дълбоко убеден, че на изборите догодина има всички основания ГЕРБ да бъдат наказани от избирателите за неизпълнените им ангажименти, за това, че ситуацията в България се влошава с дни, за атмосферата, която беше насадена в страната - на клевети, на лъжи, на полицейщина, на груб и арогантен натиск върху обществото, върху цели сектори. Ако и ние като социалистическа партия се мобилизираме, имаме сериозни шансове за добро представяне на вота догодина.
- Дайте да кажем истината за клеветите. За какви спецсредства става въпрос и каква е истината за въпросната среща на басейна "Спартак"?
- Стартирането на специалните разузнавателни средства и ползването им се разрешава от министъра на вътрешните работи. Така че да се твърди, че аз не съм знаел за ползването на СРС-та по време на въпросната среща, е абсурдно. Дори в случаите, когато съм бил в чужбина и съм бил заместван, съм бил информиран впоследствие какво е предприемано. Абсурдно е и да се твърди, че са унищожени едва ли не по мое разпореждане резултатите от използваните спецсредства. Това може да го твърди единствено човек, който не познава технологията, злонамерен човек, каквито двама души имаме очевидно. Техните твърдения са крайно нелепи и несериозни. Има технология, има ред, по който службата - заявител на ползваните СРС-та, може да пожелае резултатите от използването им да бъдат съхранени. И тук идват въпросите, за които лъжците ще трябва да дадат ясни обяснения. Каква е интезивността на ползването на някои от специалните разузнавателни средства - например външното наблюдение и техническото обслужване? Защото, ако те са ползвани за целия период само няколко пъти, в които са били "обслужвани" т.нар. братя Галеви, трябва да е пределно ясно, че Танов е възпрепятствал ефективността на ползването на СРС-та в качеството му на директор на службата за борба с организираната престъпност. Нека да се каже - от 180 дни тези СРС-та са ползвани само два пъти, пет пъти, 160 пъти и тогава ще е ясна интезивността, с която е работила службата за борба с организираната престъпност. Една от причините да освободя Танов като неин директор е именно липсата на интензивност и ефективност в работата на звеното. А и като цяло атмосферата по времето, когато той ръководеше службата, не беше добра. Тези лъжи, които се тиражират за стартирането на спецсредствата, за унищожаването им, за това, че едва ли не служителите са се разбягали, като са ме видели, са абсолютно неверни. И всичко това може да се говори само от човек, който е гузен, който разбира, че е въвлечен в схема за оклеветяване и няма връщане назад. Интересно ми е как един психолог би квалифицирал поведението на Танов?
- Как според вас?
- На мен ми се струва малко нездраво нервен на екрана и може би се нуждае от компетентно съдействие на здравен екип.
- Ще излезе ли в крайна сметка истината за тези клевети и дали Цветан Цветанов се опитва да влияе на прокуратурата? Ще има ли истина с факти?
- Пуснал съм официален сигнал до прокуратурата и в него има съвършено конкретни въпроси - ползвани ли са СРС-та, унищожавани ли са, по какъв ред, спазени ли са изискванията, заложени в правилниците. Отговори ще има, нямам никакво съмнение. Цветанов многократно се е опитвал да оказва натиск върху съда и прокуратурата. Но съм убеден, че там работят хора с чувство за чест и достойнство и за тях подобен тип поведение е неприемливо.
- Да, но по същата схема клеветите стигнаха до американското посолство, което също доведе до последствия за вас...
- Абсурдно е, защото едно уважаващо себе си посолство би направило проверка на тези твърдения. Кой е подвел посолството не е моя работа. Това е въпрос, който трябва да се изчисти от самото посолство. Но за мен случаят е пределно ясен и имам своето обяснение. Да, практиката на САЩ е такава, че когато вървят разследвания, каквито очевидно в случая няма, те трябва да постъпят по този начин. И това е разбираемо, ако твърденията са институционални. Ако се води разследване, е разбираемо тези твърдения да бъдат взети насериозно. Но от официалните документи, които съм представил на Джеймс Уорлик и на посолството, е видимо, че такива разследвания няма. Видимо е, че това са лъжи и клевети. За себе си нямам обяснение защо се допуска посолството да бъде въведено в непочтена игра.
- Някой влияе...
- И то с откровени лъжи. И това трябва да се види от хората - властта се крепи върху лъжи, клевети, спекулации и те нямат край. Тук управляващите нямат таван, могат да се развиват в тази сфера в безвремието, както и правят.
- И какво целят?
- Очевидно, изместване на вниманието на обществото от реалните проблеми. Ето, тези дни никой не говори за протестите на БАН, никой не говори за протеста на университетите, никой не говори за проблемите в реалния сектор на икономиката, никой не говори за реалностите такива, каквито са. Занимаваме се със самообяснения на лъжи и клевети, с правене на спекулаци с отделни събития.
- Нормално ли е?
- Искам да кажа на тези хора, че по този начин си играят с човешки съдби. Не искам никога на техните деца да се случи това, което се случва на моите. Не искам на техните родители и близки да се случва това, което се случва на моите. Защото само аз знам колко струват тези лъжи и клевети на всички близки до мен хора.

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ