17 Май 2024петък11:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Картини и пластики от ориз с изложба под тепетата

/ брой: 67

автор:Дума

visibility 510

Експозиция с картини и пластики от ориз ще се открие днес, 20 март, от 18 ч. в изложбения салон на мол "Галерия Пловдив". Как от ситните зрънца се твори изкуство показват Кунка Бакалова и Момчил Николов. Дошлите на откриването ще се насладят и на модно ревю, в което манекените ще представят дрехи от ориз, бижута, обувки. По време на изложбата посетителите ще имат шанса да си закупят бижута и картички от ориз, да отнесат в дома си късче от оризовите творения.
Изложбата "ОриС", която ще може да се разгледа до 14 април, не е просто поредната експозиция, а е новаторски проект на Кунка Бакалова и Момчил Николов. Творбите им показват, че освен за ядене оризът служи и за изкуство. А вместо за изгаряне, горелката може да превърне дървено платно в истинска храна за ценители.
Двамата смели творци са от Карлово и неотдавна създават арт център "Орхидея". Момчил е завършил НХА - скулптура в класа на именития проф. Крум Дамянов. Кунка Бакалова е дизайнер, дама със завидно умение да провокира себе си и публиката. И така този тандем ражда нещо ново, различно и интригуващо.
Оризът е основният материал в творбите на Кунка Бакалова от няколко години, когато съвсем случайно осъзнала, че той може да се използва за нещо повече от храна. Покрай работата си художничката научила за ориза, че по света има около 350 хиляди вида от него. Работи с няколко десетки от тях. За творбите й помага Момчил, който също направил откритие, при това отново случайно - вместо с четки, рисува с горелка, на дървено платно. А резултатът надминал очакванията му.

По-високи пенсии и вдовишки надбавки

автор:Дума

visibility 2

/ брой: 91

Кой плаща билбордовете на Григорова и Манолова?

автор:Дума

visibility 2

/ брой: 91

Държава се управлява с мисъл за хората

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 91

"Булгаргаз" съди "Газпром" за 400 млн. евро

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 91

КЕВР: Евтиното парно ще доведе до по-скъп ток

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 91

Изпитът за ловци поскъпва

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 91

Състоянието на Фицо остава "много тежко"

автор:Дума

visibility 2

/ брой: 91

Нидерландия ще има дясно правителство

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 91

Скъсаха Преспанския договор в Атина

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 91

Извънредно положение в Нова Каледония

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 91

5 куршума

автор:Таня Глухчева

visibility 2

/ брой: 91

Стъкмистика

автор:Мая Йовановска

visibility 1

/ брой: 91

За достойна България в мирна Европа!

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ