21 Юли 2024неделя16:09 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Международен ден за действия срещу ядрените опити - надзаглавие

Канцерогенното наследство

/ брой: 198

автор:Дума

visibility 200

Днес синоним за ужаса на ядрената технология са Хирошима, Нагасаки, Чернобил, а от тази година и Фукушима. Името на Семипалатинск не е толкова известно и вече почти е забравено. Никъде другаде по света обаче не е имало толкова голяма концентрация на ядрени експлозии на едно място за толкова продължителен период. В началото на Студената война Сталин избира едно от най-отдалечените кътчета на империята си, където да експериментира с първите ядрени бомби на Съветския съюз.
Полигонът в Семипалатинск е сред най-големите полигони в света за опити с ядрено оръжие. Той се намира на границата между Семипалатинска (днес Източноказахстанска), Павлодарска и Карагандинска област. Полигонът е на 130 км северозападно от Семипалатинск, на левия бряг на река Иртиш, и се простира на площ от 18000 кв. километра. От 1949 г. до 1989 г. там са извършени над 456 ядрени опита, като са взривени повече от 616 ядрени и термоядрени устройства, включително поне 30 наземни ядрени взрива и над 86 въздушни. Направени са също и десетки хидроядрени и хидродинамични опита. Общата мощност на ядрените заряди, с които са правени опити на Семипалатинския полигон в периода 1949-1963 г., надхвърля 2500 пъти мощността на атомната бомба, хвърлена в Хирошима.
Последният подземен ядрен взрив на Семипалатинския полигон е извършен в един от сондажните кладенци на площадката Балапан на 19 октомври 1989 година.
Опитите нанасят сериозни екологични щети на региона. Населението е изложено на радиоактивно облъчване, което след време води до заболявания, преждевременна смърт, генетични увреждания. В опасните зони на бившия полигон радиоактивният фон до ден-днешен стига до 10000-20000 микрорентгена на час. Според проучвания през 1996 г. на територията на Казахстан има 179 000 000 тона радиоактивни отпадъци, които са основен проблем на страната. В резултат на радиацията са загинали много хора, много други боледуват от болести, причинени от високата радиоактивност. Замърсената земя вероятно няма да може се използва поне от още няколко поколения.
Точно преди 20 години, на 29 август 1991 г., президентът на Република Казахстан обяви окончателното закриване на полигона в Семипалатинск. Само половин година по-късно вече независимият Казахстан доброволно се отказа от четвъртия в света ракетно-ядрен арсенал, който включваше 1150 бойни глави. Това беше безпрецедентна стъпка, която няма аналог в историята. Най-големият изпитателен ядрен полигон в света не бе закрит по технически причини. Казахстан предприе тази стъпка като практически принос за намаляване на глобалната ядрена заплаха.  С тези си действия Астана проправи пътя за безядрен свят и след последвалата история на успешното си развитие доказа, че най-надеждните гаранции за сигурност са диалогът и мирното сътрудничество с други страни, а не огромните арсенали от най-мощното оръжие.
Благодарение на твърдата привързаност към неразпространението, а също така и на последователната активна дипломация, Казахстан получи гаранции за сигурност и териториална цялост от всички пет признати ядрени държави.
По инициатива на Астана през декември 2009-а Общото събрание на ООН обяви 29 август за Международен ден за действия срещу ядрените опити. 

Нормално?

автор:Мая Йовановска

visibility 2817

/ брой: 136

За добруването на Родината

автор:Дума

visibility 2767

/ брой: 136

11-ата кинообиколка на света започва през август

автор:Дума

visibility 2606

/ брой: 136

Жълтите павета не горят, нали?!

автор:Мартин Карбовски

visibility 2674

/ брой: 136

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ