21 Ноември 2019четвъртък05:33 ч.

Кандидатите за ВСС минаха кръстосан разпит в парламента

Пари и роднини се оказаха главни действащи лица в дебатите

/ брой: 211

автор:Юлия Кулинска

visibility 1133

Кандидатите за членове за Висшия съдебен съвет от квотата на парламента бяха подложени вчера на кръстосан разпит от членовете на правната комисия при голям институционален, депломатически и медиен интерес. Подобно публично изслушване се организира за първи път, като задължението бе вкарано при една от последните промени на Закона за съдебната власт, за да отговори на очакванията на ЕК и обществото за по-прозрачна изборна процедура.
Новият състав на ВСС ще има важната задача да назначи следващите главен прокурор и председател на Върховния касационен съд. Поради това още преди процедурата по изслушването магистрати и представители на НПО изразиха притеснения, че управляващите ще направят всичко възможно, за да вкарат повече хора, близки до властта, чрез които да си осигурят възможност за манипулиране на тези избори. ДУМА припомня, че последният повод за опасения породи намерението на шефката на правната комисия Искра Фидосова да не допусне никакви лични въпроси към кандидатите за ВСС, тъй като нямали връзка с професионалните им качества. Въпреки това самата тя обяви неведнъж, че основните критерии за избор ще са моралът и нравствените качества. Дали това ще се случи, ще стане ясно в петък, когато правната комисия ще обяви своите фаворити.
На изслушването се явиха 17 кандидати за висши магистрати, номинирани от парламентарните партии и от НПО. От тях 11 ще влязат в новия ВСС. Необяснимо защо на откритото заседание присъствието на депутати, които не са членове на правната комисия, беше рехаво. Изслушването започна с едноминутно мълчание в памет на жертвите от терористичните актове в Ню Йорк на 11 септември 2001 г. Всеки кандидат бе подложен средно на 45-минутен разпит от членовете на правната комисия. Почти всички просрочиха отредените 10 минути за представянето на своите концепции за новия ВСС и вижданията си за развитието на съдебната реформа. Повече пари за работата на магистратите, "за" и "против" роднинските връзки в съдебната система, какво работят жените и дъщерите на кандидатите, натовареността на магистратите и въпросите на дисциплинарната практика бяха най-коментираните по време на изслушването.
 

Бойко Рашков:
Нямам притеснения, че дъщеря ми работи като съдия

 Нямам никакви притеснения за това, че дъщеря ми работи като съдия, заяви в отговор на въпрос кандидатът за член на ВСС Бойко Рашков, бивш директор на Националната следствена служба. Ако говорим за фамилни кланове, на базата на които се нарушава законът и се вземат пристрастни решения и това създава проблем за правораздаването, съм съгласен, че трябва да има някакво законово решение, поясни той. Законът задължава в такава хипотеза онзи, който участва в такъв процес, да си направи отвод, поясни Рашков. На въпрос на Мая Манолова от ПГКБ как ще гарантира своята независимост във ВСС като бивш член на БСП, Рашков отговори, че ако депутатите смятат, че ще се влияе от политически и други въздействия, няма да го изберат и той ще приеме това решение.

Социални работници излизат на стачка

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 224

БСП настоява за безплатни лекарства на децата

автор:Юлия Кулинска

visibility 89

/ брой: 224

Предлагат работодателят да плаща до 15 дни болнични на година

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 224

БСП иска изслушване на министри заради водната криза

автор:Юлия Кулинска

visibility 78

/ брой: 224

Предизборен дуел на Джонсън и Корбин

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 224

Путин е недоволен от ръста на доходите

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 224

Признаването на Косово струвало... $2 милиона

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 224

Над 120 журналисти в турските затвори

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 224

Въздаяние за предателството винаги идва

автор:Христо Георгиев

visibility 179

/ брой: 224

Тунелът

автор:Йонко Бонов

visibility 114

/ брой: 224

Фактите vs. Властта

visibility 107

/ брой: 224

Йордан МЛАДЕНОВ: Ще управлявам прозрачно, с ясни правила

автор:Юлия Кулинска

visibility 80

/ брой: 224

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ