22 Септември 2021сряда21:55 ч.

ново:

България празнува 113 години Независимост България празнува 113 години Независимост

Камен Васевски жизнен и вдъхновен творец

Поезия, художествена проза, документалистика, мемоаристика и интервюта включва десеттомникът на писателя

/ брой: 173

visibility 876

Иван Вандов

Излезе от печат последният, десети том на издаваната от "Български писател" поредица с избрани произведения на Камен Васевски. Журналист по начално призвание, Васевски успешно надхвърли границите на този род литературно творчество и вписа името си в немногобройното число на онези, които имат активен поглед и върху сродни художествени поприща. Мисля, че при него журналистиката е първоизворът. Тя му е подсказала насоки и обилно е подхранила присъщ нему душевен стремеж към третиране и пресъздаване на явления и факти на действителността, включително и на художествената култура. Струва ми се, че главно с него може да се обясни богатото в много отношения творчество на Камен Васевски.Някой би се учудил: какво пък толкова има в случая, та изрично да се пише за многотомника?! Има! Първо, не може да не се вземе предвид, че става дума за "провинциален" писател. Колцина са извънстоличните автори с многотомници? Изключваме графоманството! Десеттомникът подсказва за системна, упорита и интензивна работа, за себераздаване, извършвано не по себични мотиви, а от пориви, които в последна сметка целят обществена полза.
Не може да не подчертаем, че авторът е преодолявал многобройни неизбежни препятствия. Едно от тях е заангажираността с всекидневната новинарска работа. Томовете на Васевски са плод на паралелни извънредакционни усилия. При което журналистът е успявал да поддържа една безспорна компетентност в "извънредакционните" си "занимания".
Неточно употребих думата "компетентност", като говоря за онзи немалък дял от общото съдържание на десеттомника, което представя художествено-литературното творчество на Камен Васевски. Като се спирам на поредицата, не смятам нито за необходимо, нито за възможно да се изтъкне цялото му многообразно богатство. Изключено е тук да се прави опит за по-детайлен оценъчен поглед. Ще подчертая само видовото и жанровото многообразие: поезия, художествена проза (включително за деца и юноши), документалистика, мемоаристика. Не мога да не спомена изрично интервютата, анкетните разговори с писатели, художници и широкоизвестни колекционери на произведения от изобразителните изкуства. Не бих искал да пропусна да отбележа научноизследователските работи на Васевски за Гео Милев. Жанровото, видовото и предметното литературно съдържание на десетте тома избрани съчинения на Камен Васевски предлага както на обикновения читател, така и на читателя-изследовател на журналистиката, публицистиката, литературния критик и историк един многопосочен личен поглед върху литературното и общокултурното дело. Ще добавя при това, че документалните и публицистичните творби, намерили място в поредицата, са изключително богати откъм анализи, коментари, както и със своята фактология. И още нещо, което не би следвало да се пропусне: подборът на авторите, за които пише и разказва в спомените си, в интервютата и анкетите си, сливенският писател далеч не се задоволява с тесните рамки на своя град и своята област. Камен Васевски не гледа на нещата от ниска, "регионална" камбанария. Виждането му е национално извисено и отговаря на критериите за действителна демокрация.
Камен Васевски е неделим от нашия литературен ден. В творчеството той реализира себе си. Наред с образите на не един и двама деятели в сферата на художествената литература, публицистиката и изобразителното изкуство, той "мимоходом" и без излишен шум щрихира и собствения си образ на удивително жизнен, неспокоен и вдъхновен творец в нашата словесност. За него перото е форма на смислено съществувание.

Независимостта се гради с усилията на посветени държавници

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 182

Обезличаването на партийните идеологии може да е опасно

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 182

Бизнесът иска 840 млн. лв. компенсация за скъпия ток

автор:Дума

visibility 48

/ брой: 182

Борисов поискал оставката на шефа на Столичния общински съвет

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 182

Над 82 млрд. лв. прахосала администрацията за 23 г.

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 182

Цигарите и алкохолът - с нови бандероли от януари

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 182

Правителството изтегли още 300 млн. лв. заем

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 182

Ще мислят как да подпомогнат авиопревозвачите

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 182

Словакия осъди прокурор, разследващ корупцията

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 182

Европейците не желаят Студена война срещу Китай и Русия

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 182

Радев призова за реформа на ООН

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 182

Виена затяга мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 182

Момчето си отива

автор:Деси Велева

visibility 28

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ