04 Юли 2022понеделник18:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, по-значителна над планинските и североизточните райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София - около 32°. Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, по-значителна над планинските и североизточните райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София - около 32°.

Актуално

Какво значи в крак с времето?

Трябва да продължим борбата срещу проявите на неофашизъм у нас и в Европа

/ брой: 193

visibility 8

Евгений БЕЛИЙ, председател на Българския антифашистки съюз

С възмущение и гняв Международната федерация на борците от Съпротивата (ФИР), която е световна асоциация на антифашистите, научи, че във вторник е бил осквернен с антисемитски лозунги със спрей мемориалът "Аушвиц-Биркенау" - мястото, където в окупирана от фашистите Полша са били изтребени над 1,3 милиона души, главно евреи. Ако някой мисли, че с подобни графити може да изтрие истината за масовите престъпления или за заслугите на Червената армия, освободила лагера на 27 януари 1945 г., дълбоко се заблуждава. Българският антифашистки съюз (БАС) се присъедини към позицията на ФИР, че светът винаги ще помни историческите събития, свързани с места като Аушвиц. Всички антифашисти по света и в бъдеще ще почитат жертвите и ще славят Червената армия, която спаси Европа от фашизма. 

Виждам с изумление, че и в сърцето на Европа се намират хора, които копират вандалщината на българските русофоби и неофашисти. Нали помните срамния надпис "В крак с времето" върху Паметника на Съветската армия в София, посрещнат от бившата власт едва ли не като художествена изява? Случаят е показателен 

до какво жалко състояние стига обществото

под диктата на безотговорната ни власт. Само преди дни бившият общински съветник и бивш подуправител на БНБ Мартин Заимов опозори името си с ново посегателство върху монумента. БАС осъди вандалските му действия като поредна проява на инфантилизъм, талибанщина и неофашизъм в България. Още повече, че дядото на този човек - ген. Владимир Заимов, е легендарна личност със сериозен принос за антифашистката съпротива не само в нашата страна. Да припомним, че съгласно сключена спогодба между България и Руската федерация от 1992 г. Паметникът на Съветската армия, както и другите паметници на съветските воини на територията на страната, е защитен. Всяко посегателство срещу паметниците на съветските бойци, както и срещу дейците на антифашистката борба на българска земя, БАС счита за престъпление и агресивна форма на неофашизъм и неонацизъм. Очевидно е, че действията на Заимов са свързани с предизборната ситуация. Крайнодесните екстремистки сили са безсилни да предложат идеи за решаване на проблемите на българите и затова редовно се обръщат към изтърканите клишета и идеологеми от миналото.

От създаването си през април 1991 г. като продължител на Съюза на активните борци против фашизма и капитализма БАС неотклонно се бори срещу всички прояви на неофашизъм и неонацизъм у нас, в сътрудничество с другите европейски антифашистки движения и ФИР. В последните години се засилва опасността от подготовката за нова война, от възраждането на фашизма и нацизма в Европа и в света. Като антифашисти ще продължим да се противопоставяме на обругаването на историческата истина за антифашистката съпротива и оневиняването на престъпленията, извършени от режимите на Хитлер и Мусолини и техните сателити от Източна Европа по време на Втората световна война. 

Още през 1991 г. БАС се учредява като масова, отворена за всички убедени антифашисти организация, без разлика на възраст и политическа принадлежност. В продължение на 30 години нашият съюз не предаде и не измени на своите идеали и идеи, като водеше и продължава да води непримирима борба за запазване на истината за антифашистката съпротива у нас. С гордост трябва да кажем, че през тези 30 години запазихме нашето име и чест, за разлика от много други партии, съюзи и организации, които се появиха и изчезнаха от политическата сцена. Нашият съюз е един от учредителите на ФИР, както и на Международното движение "Свят без нацизъм". Дълъг е списъкът с имената на достойните мъже и жени, посветили през изминалите 30 години живота и дейността си на антифашистката идея.

След 10 ноември 1989 г., в изключително тежка и тягостна политическа атмосфера на разделение и противопоставяне в обществото, БАС води последователна борба срещу десницата, към която се присъединиха наследниците на монархофашистите, натрапващи с особена злоба тезата, че в България не е имало фашизъм, не е водена антифашистка борба, а участниците в Съпротивата са обругавани и наричани терористи, което е без прецедент в Европа. Все още има политици и журналисти, които им пригласят.

Фашизмът у нас 

започва още през юни 1923 г. и продължава до септември 1944 г. През този период над един милион български антифашисти са преминали през полицейските участъци, затворите и концлагерите. Масово без съд и присъда е унищожавана българската интелигенция и стотици честни българи, противопоставящи се на монархофашисткото управление. Фашистките престъпления през 1923-1925 г. мотивираха световната антифашистка общност да организира международно антифашистко движение в защита на жертвите на "белия терор" у нас. Анри Барбюс в своята книга "Палачите" описва жестокостите на българския фашизъм. Затворите в София, Плевен, Варна, Сливен, Скопие и в други градове, както и концлагерите Гонда вода, Св. Никола, Рибарица, Еникьой ще напомнят за онова жестоко, нечовешко време. Прелиствайки пожълтелите страници на историята, намираме неоспоримите данни, че от юни 1941 г. до септември 1944 г. са убити 9140 партизани, 20 070 ятаци и помагачи, изгорени са над 2100 къщи на антифашисти, осъдени на смърт от военните съдилища са около 1600 души, а правителството определя награда в размер на 50 000 лв. за всяка отрязана партизанска глава! Над 11 300 евреи от Беломорието, Тракия и Македония са предадени от българското правителство на нацистите и унищожени в газовите камери на Освиенцим. У нас евреите са пращани в трудови лагери, десетки хиляди са изселвани. Това ли не е било фашизъм?

Във въоръжената борба срещу немския фашизъм и неговите български съюзници се включват около 30 000 български партизани и участници в бойни групи, подпомагани от 200 000 ятаци - комунисти, земеделци, социалдемократи, звенари, безпартийни, представители на различни етноси от единната българска нация - евреи, турци, арменци.

Съпротивата в България

имаше и голямо международно признание. Под ръководството на Георги Димитров през 1942 г. беше създаден Отечественият фронт като народно антифашистко движение с една обща цел - борбата срещу монархофашистката диктатура в България и установяване на народнодемократична власт. 

Такива са накратко историческите факти, които никой няма право да изопачава, а още по-малко - да заличава. Ето защо една от основните и големи задачи на БАС е да се бори с всички средства за запазването на историческата истина за антифашистката съпротива, да напомня на хората за корените, същността и съвременните форми на възраждащия се фашизъм. Приоритетна задача на нашия съюз трябва да стане истинската битка за спечелването на младите хора, за да ги отклоним от онзи водовъртеж на безпаметност, безродство, безнравственост и бездуховенство, на които ги обрича новата идеология, натрапена в образователната ни система. 

Много е страшно, когато днес млади хора, непознаващи историята, участват във факелни шествия, изразявайки почит към човека, който създаде фашистките легиони - ген. Христо Луков. Столичният общински съвет няколко пъти прави опити да наименува улици в София на името на ген. Луков и на проводника на фашизма у нас проф. Богдан Филов, който подписа присъединяването на България към Тристранния пакт на страната на хитлеристка Германия. С негово участие се извършва подготовката за депортирането на 11 300 евреи към лагерите на смъртта; под негово ръководство България обяви война на Великобритания и САЩ, последиците от което са тежките разрушителни бомбардировки над София и други градове. С неговия подпис се утвърждават едни от най-репресивните закони по онова време - Закон за защита на държавата и Закон за защита на нацията. В 

учебниците по история

вече липсва антифашистката съпротива у нас, а в интернет на български език се поддържа богат с материали сайт с фашистка насоченост. Част от обругаването на миналото е и оскверняването на паметници и паметни плочи на антифашисти.

Днес е особено важно да отправим поглед напред, към бъдещето на БАС, към бъдещето на антифашизма, към разширяване на нашето влияние в обществото. В условията на глобална икономическа, финансова, социална, здравна и ценностна криза основните задачи пред нас са да се борим срещу социалните и духовни предпоставки за появата на неофашизма, срещу десния екстремизъм, тероризма и ксенофобията; да защитаваме общочовешките ценности и патриотичните добродетели. Конкретно на дневен ред е битката за историята, защото чрез истината за миналото се градят общество и бъдеще в полза на хората. В новата информационна ера, чрез интернет и фейсбук, имаме възможности да стигнем с нашите идеи, тези и аргументи, с нашето историческо знание до по-широк кръг хора. БАС отново настоява бъдещото редовно правителство да предприеме действия за преразглеждане на осакатеното съдържание на учебните програми по история. Отново се обръщаме към историците от БАН да съставят история на България, базирана на документи и без политически пристрастия.

За да постигнем необходимия резултат, всяка наша инициатива не трябва да приключва само с изпращането на декларации или протестни писма до съответните институции, а да я правим публично достояние на обществото чрез пресата, интернет, чрез открити дискусии и участие в телевизионни предавания. БАС трябва да е действаща структура на гражданското общество, припозната като стожер на антифашизма.

 

 

 

Отстъпката за гориво - по желание на бензиностанциите

автор:Дума

visibility 321

/ брой: 127

Хлябът с 20% по-евтин в търговските вериги

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 127

Азерският газ тръгва отново през Кулата

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 127

"Лукойл Нефтохим" пак ще плаща данъци

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 127

Скопие обсъжда френското предложение

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 127

Български огнеборци на мисия в Гърция

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 127

Кипър с мерки срещу болести сред мигрантите

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 127

Македония - дълг към България

автор:Боян Бойчев

visibility 355

/ брой: 127

Диагноза

автор:Велизар Енчев

visibility 1097

/ брой: 127

Наздраве, БФС!

автор:Марин Милашки

visibility 268

/ брой: 127

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ