08 Ноември 2024петък19:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Времето ще се задържи предимно слънчево. В по-голямата част от страната ще е почти тихо, в източните райони със слаб вятър от североизток. Сутрин на места в низините и котловините видимостта ще е намалена. Минималните температури ще бъдат между минус 3° и 2°, а максималните между 11° и 16°. Времето ще се задържи предимно слънчево. В по-голямата част от страната ще е почти тихо, в източните райони със слаб вятър от североизток. Сутрин на места в низините и котловините видимостта ще е намалена. Минималните температури ще бъдат между минус 3° и 2°, а максималните между 11° и 16°.

Под микроскоп

Какво се крие в ДНК на бирата

Български учени направиха първото по рода си изследване за идентификация на микроорганизмите в кехлибарената напитка

/ брой: 135

Бирата се смята за една от най-подходящите напитки в летните горещини. И кога, ако не в разгара на този прекрасен сезон, е най-доброто време да си налеем една студена халба и да разберем какво прави родната наука, за да разгадае и най-дълбоките тайни, свързани с пивото.

Екип от български учени, ръководен от д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните, осъществи първо по рода си проучване, надниквайки чак в ДНК на бирата. Експертите изследваха изключително важните микроорганизми, които не само отговарят за ферментацията в пивоварния процес, но и я осъществяват. И се оказа, че така може да се предвидят и да се контролират спецификите на кехлибарената напитка и по-конкретно - нейните основни органолептични свойства: вкусът, ароматът, пенливостта, бистротата и чистотата.
За целите на иновативното изследване е използван генетичен метод, известен като метагеномика, при който се работи едновременно с ДНК на всички микроорганизми в съответната проба. Изучаването на тази невидима за човешкото око флора всъщност предотвратява появата на нежелани бактерии, които не само са способни да развалят напитката, а има опасност да се отразят и на безопасността на бирата.
Няколко традиционни български марки пиво станаха част от научния експеримент. След процес на концентриране, извличане и пречистване, чрез PCR се изследват определени участъци от дългата верига на нуклеиновата киселина, наречени 16s рибозомална РНК. Данните се обработват и анализират с машинно разчитане и декодиране на генетичните последователности. Получената информация се подлага на биоинформационен анализ и се сравнява с бази данни на известните секвенции, съхранявани в генетичната банка. Така се стига до информацията какви таксономични единици присъстват в съответната проба пиво, което всъщност представлява определяне на микроорганизмите в напитката (таксомична единица е термин, който обозначава един организъм или съвкупност от организми в тяхната класификационна система).
Този проект на нашите специалисти, чийто партньор е Съюзът на пивоварите в България, е сред първите проучвания в света за едновременна таксономична идентификация на всички микроорганизми в пивото. "Резултатите от ДНК изследването на метагенома на бирата свидетелстват за огромното микробиологично разнообразие, което съдържа пивото. По време на научната работа открихме над 10 нови вида таксономични единици от дрождите и други микроорганизми. Те са формирани по време на ферментацията и до този момент не са разпознавани и нямат аналози в генетичната банка. Така, освен с практическо приложение, изследването ни е със съществен научен принос, защото има вероятност да са открити нови бактериални видове, непознати за науката", сподели д-р Сергей Иванов.
През 2017 г., чрез ядрено-магнитен резонанс, ученият изследва физико-химичните и микробиологични показатели на пивото, за да получи уникалния дигитален подпис на напитката. А сега, чрез иновативното изследване на метагенома на бирата, може да се получи цялостна картина на сложната екосистема и взаимодействия на живи организми, които се съдържат дори в една чаша бира.

Служители в АЯР на протест за по-високи заплати

автор:Дума

visibility 582

/ брой: 214

"Лукойл": Не продаваме рафинерията в Бургас

автор:Дума

visibility 557

/ брой: 214

25 нови влака от "Шкода" пристигат до 2026 г.

автор:Дума

visibility 472

/ брой: 214

Брюксел разследва "Виза" и "Мастъркард" за таксите

автор:Дума

visibility 518

/ брой: 214

Управляващата коалиция в Германия се разпадна

автор:Дума

visibility 544

/ брой: 214

Харис обеща помощ на Тръмп до инаугурацията

автор:Дума

visibility 563

/ брой: 214

В САЩ разработват план за мир в Украйна

автор:Дума

visibility 521

/ брой: 214

Накратко

автор:Дума

visibility 489

/ брой: 214

Пътят на разбитите надежди

автор:Александър Симов

visibility 499

/ брой: 214

Непредсказуемият Тръмп

visibility 500

/ брой: 214

БСП е микросвят, отражение на прехода

visibility 507

/ брой: 214

Агнето сито и вълкът цял

автор:Гарабед Минасян

visibility 542

/ брой: 214

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ