23 Юли 2024вторник22:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Как ще учат децата в новата учебна година

МОН обяви предварително намеренията си за разпределението на учебното време и изпитите през 2014/2015 г.

/ брой: 175

автор:Велиана Христова

visibility 2342

Дни преди правителството да подаде оставка, в сайта на МОН бяха публикувани поредица проекти за чисто практически неща в средното образование като организацията на учебното време и изпитите през следващата учебна година - 2014/2015. Те се определят със заповед на просветния министър обикновено в дните преди 15 септември, но очевидно министър Анелия Клисарова е съобразила, че на всеки шеф на МОН, който служебно ще се запъти към стола на дядо Вазов, ще му е трудно да задвижи светкавично машината и е по-добре да му бъдат оставени "сламки" за дейностите, които засягат стотици хиляди ученици. Това, че някои се опитаха да иронизират как министърката искала да заложи динена кора за приемника на поста й, говори само за политическа простотия и за нищо повече. Понеже датите за матурите например няма как да миришат на БСП или на ГЕРБ.
За проектите МОН събира мнения до 25 август, което ще рече, че служебният просветен министър след това просто с лекота ще пусне съответните заповеди.
Най-скорошното предстоящо събитие ще бъде 

есенната сесия на матурите

за зрелостници, които са пропуснали първата сесия или са получили на нея двойки. Новото тук е, че в поправителната сесия, на която се явяват по-малко желаещи, за пръв път ще се тества електронното оценяване на работите, предвидено в Стратегията за прилагане на информационните и комуникационните технологии в образованието. Пробването на такава система бе замислено за есента от проф. Клисарова и тя го съобщи за ДУМА през май т.г. при срещата си във Виена с учителите, които преподават български език в чужбина.
Тестването ще е само по някои предмети и ще е по желание на оценителите, обясни преди няколко дни Клисарова. Изпитни работи ще бъдат сканирани и въведени за оценяване в около 20 компютъра. Същите работи обаче ще бъдат оценявани и по досегашния начин, а резултатите ще бъдат сравнени. Целта е да се види как работи новата платформа. Според Клисарова на матурите през 2015 г. изпробването на електронно оценяване може да продължи примерно по природните науки, където явяващите се не са чак толкова много. Целта е системата постепенно да бъде проверена за сигурност, докато се въведе изцяло през 2018 г.
За явяване на задължителния зрелостен изпит по български език и литература (БЕЛ) в есенната сесия през 2014 г. заявления са подали 4115 младежи. 5530 пък са кандидатите за втория задължителен изпит. Най-много са предпочели предмета география и икономика – 2572, а 1652-ма са избрали биология и здравно образование. На трето по интерес е изпитът по философския цикъл - 694 желаещи, а на четвърто – по английски език, за който са подадени 328 заявления, съобщиха от МОН. До 25 август 2014 г. ще бъдат обявени списъците с допуснатите до есенната сесия на държавните матури. Задължителният изпит по БЕЛ е на 28 август 2014 г. от 8 ч. Вторият задължителен изпит е на 29 август 2014 г. също от 8 ч., а третият изпит по желание е по график в периода от 1 до 5 септември 2014 г. На 1 септември ще са матурите по: математика, физика и астрономия, биология и здравно образование.

По-къса коледна ваканция

С четири дни ще бъда по-къса коледната ваканция за учениците - вместо 16 дни, както бе около новата 2014 година, при предстоящите коледни празници тази година децата ще имат 12 свободни дни. Аргументът на министър Клисарова е, че когато почивката е по-дълга, учениците се откъсват прекалено много от ученето и после трудно набират темпо. Впрочем България е страната в ЕС, в която учениците имат най-много и най-дълги ваканции.

Ваканции през учебната 2014/2015


31 октомври - 2 ноември, есенна
24 декември - 4 януари, коледна
31 януари - 3 февруари, зимна
2 април - 13 април, пролетна (І-ХІ кл.)
8 април - 13 април, пролетна (ХІІ кл.)

Неучебни дни:
20 май (матури БЕЛ и изпит VІІ кл. БЕЛ)
22 май (втора матура и изпит VІІ кл. математика)
-----------------

Външното оценяване

Обикновено родителите се оплакват, че все късно научават кога ще е т.нар. национално външно оценяване (НВО) на децата им, особено на четвъртокласниците. Макар че външното оценяване след ІV клас всъщност няма никакво значение за оценката на самото дете - то се използва единствено за анализи в МОН за това доколко училището е научило децата на необходимите знания и умения, определени за степента начално образование. В VІІ клас пък изпитът за НВО се съчетава с втори модул на теста, общият бал от двата модула се използва за прием в гимназиите. С проекта за дните за национално външно оценяване отсега МОН предотвратява неоснователните родителски жалби.

Дати на НВО

ІV клас

БЕЛ - 7 май
Математика - 8 май
Човекът и природата - 11 май
Човекът и обществото - 12 май

VІІ клас

БЕЛ - 20 май
Математика - 22 май
Обществени науки - 26 май
Чужди езици - 27 май
Природни науки - 28 май
  
VІІІ клас

Чужд език - 19 юни


Държавните зрелостни изпити през 2015 г.


Почти нищо не се променя в провеждането на държавните зрелостни изпити през късната пролет на 2015 г. Двата основни изпита - по БЕЛ и вторият задължителен, просто се изтеглят с една дата напред спрямо тазгодишните, за да не съвпадат с почивни дни, през които не е добре да се правят изпити, смятат в МОН.

Дати на матурите през 2015 г.


БЕЛ - 20 май, начало 8 ч.
Втора матура - 22 май, 8 ч.
Матура по желание - 26 май-5 юни

Поправителна сесия:
БЕЛ - 27 август, начало 8 ч.    
Втора матура - 28 август, начало 8 ч.
Матура по желание - 31 август - 4 септември

 

Банки отново вдигат таксите

автор:Дума

visibility 673

/ брой: 138

Половин София остава без топла вода за 12 дни

автор:Дума

visibility 608

/ брой: 138

ВАС отмени екостикерите за колите

автор:Дума

visibility 591

/ брой: 138

Байдън напусна надпреварата

автор:Дума

visibility 569

/ брой: 138

Кличко допуска референдум за мир

автор:Дума

visibility 640

/ брой: 138

Курти обвини Сърбия за взрив край езеро

автор:Дума

visibility 551

/ брой: 138

Накратко

автор:Дума

visibility 562

/ брой: 138

Мътни води

автор:Евгени Гаврилов

visibility 686

/ брой: 138

Зад смокиновия лист

visibility 680

/ брой: 138

Bye-bye, Байдън

автор:Таня Глухчева

visibility 603

/ брой: 138

Празник на духа, наследен от Апостола

автор:Дума

visibility 604

/ брой: 138

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ