30 Октомври 2020петък13:43 ч.

Листовка с упътване къде да изхвърлят сметта си жителите на Ботуша

ЕКО МИСЛЕНЕ

Как рециклират в чужбина

/ брой: 192

автор:Дума

visibility 646

До 6000 евро глоба за боклука в Италия 

Ася ГАРДЕЛИ

Разделното изхвърляне на боклука в Италия вече от няколко години не се възприема като досадно задължение, а като необходимост, превърнала се във всекидневие на всички.

Често в старинните и централни части на градовете може да се видят в определени дни изнесени кофи за боклук пред сградите. Обикновено от общините биват определяни дни и часове, в които малки камиончета минават и събират боклука. Дните са строго определени за различните видове смет и, ако по график денят е за прибиране на хартия и картон, е немислимо да се остави пред вратата кофата за пластмасови отпадъци.

Въпреки, че за разделното изхвърляне се говори от близо половин век, в Италия ефективно се прилага от 5-6 години. Преди това бяха пробвани няколко различни метода, които обаче не намериха отзвук сред хората, вероятно заради все още ранния етап, несериозното отношение или липсата на ефективни глоби за неспазващите правилника. Преди няколко години се заговори за т.нар. "умни контейнери", които имат сензори за температура, обем на събрания боклук, ниво на влажност и още показатели, чиято информация се препраща в седалището на фирмата за събиране на боклука, където следят за редовното изпразване на кофите. Това се наложи, след като в няколко италиански града ненавременното събиране на сметта породи проблеми, а градските контейнери преливаха.

Умните кофи 

бяха внедрени веднага от някои общини, а нововъведението струва на данъкоплатците над милион евро, което наложи и повишаването на годишната такса за смет с 35 евро на семейство. От общините раздадоха електронни карти с чип, който отваря кофите автоматично, и листовки за правилното разделяне на сметта. След няколко месеца обаче някои градове се отказаха от интелигентните боклукчийски кофи, прибраха си ги и въведоха обикновени пластмасови бидони, в различни цветове.

Всяко домакинство получи и набор от инструкции за разделянето на сметта, както и няколко кофи в различни цветове и био разграждащи се торби. Тези торби се използват в Италия от десет години, тъй като найлоновите пликчета са абсолютно забранени, а за употребата им от търговци има солени глоби. Сериозни санкции грозят и тези, които не спазват стриктно правилата за изхвърляне на сметта. Във Флоренция, например, глобата за неправилно сортиране на боклука е над 600 евро, в Неапол 500, а в Милано за тези, които не изхвърлят на правилното място, санкцията е от 300 до 6000 евро. 

Решението на общините

за глоби неминуемо спомогна за съвестното и сериозно отношение на всички, а на някои места дори камери следят изхвърлянето на боклука.

Във всеки квартал има пункт за обемисти отпадъци, където хората може да се отърват от стария си диван, хладилник или гардероб. В градските жълти контейнери се събират ненужните дрехи и обувки, които най-често след това се даряват на различни организации за подпомагане на бедни хора. Малчуганите също ги привикват на разделно изхвърляне и още от детската градина, под формата на игри и рисунки възпитателите обясняват процеса на рециклиране и отговорностите на хората за правилното функциониране.

 


КОВИД-19 връща пластмасата в Англия

Галя КЛАРК

Рециклирането е пряко свързано с грижата за природата и дори, според по-радикалните еко движения, за буквалното оцеляване на планетата.

Само допреди няколко години в Англия купувачите, забравили да си носят торбички, получаваха нови безплатно с покупките си. Постепенно обаче се въведе цена на пластмасовите торбички, за да намалее замърсяването. И не само това, те почти изчезнаха - тъй като замърсяват природата, все повече хора си купуват торбички от текстил или рециклиращи материали. Вероятно почти не са останали места, където тези торбички да се произвеждат. Откакто хората гледаха документалните филми на Дейвид Атънбъро и други автори за замърсяването с пластмаса дори в най-девствените кътчета на планетата, те са особено критични по този въпрос.

Появиха се доброволци

които почистват плажовете от пластмаса. Сред тях е и световноизвестният актьор Джеръми Айрънс, който още от 2010 година води кампания чрез творчеството си против замърсяването. 

Как разделят боклука в домакинствата на Острова? 

Принципът е един, но детайлите може да варират в отделните области. Домакинствата събират хранителните отпадъци в черен контейнер, а в зелен изхвърлят съответно хартия, стъкло и метални кутии от консерви. Тези кутии, както и стъклените буркани, трябва да се мият, преди да се изхвърлят, но едва ли всяко домакинство е постигнало такова ниво на съзнание. Във всеки случай, ако човек пренебрегне разпоредбите и сложи неправилен боклук - например хранителни отпадъци в контейнера за рециклиране или обратно, боклукчиите отказват да вземат боклука. Кафяви са контейнерите за отпадъци от градината - листа, клони и т.н. Който желае, може да поиска срещу заплащане от 50 лири годишно и кафяв контейнер. Понякога съседи се разбират да делят сумата и да ползват кафявия контейнер заедно. 

Черните и зелените контейнери се събират през две седмици, т.е. едната - черни, другата - зелени. Някъде са сини. Преди години на партийни конференции на консерваторите се обсъждаше предложение хранителните отпадъци да се извозват всяка седмица, а не всеки две седмици. Предложението явно е замразено, за него не се е говорило скоро.

Контейнерите са лични

на всяко домакинство, и всеки си ги поддържа чисти и отговаря за тях.

На разделното събиране на боклука и рециклирането се обръща специално внимание в училище. Домакинствата пък получават брошурки с указания и напътствия за правилното разделяне на боклука и с датите за събирането му. 

Не е разрешено в тези контейнери да се слага метал, дърво и др. Те се предават на т.нар. тип - място извън града, с дълго наименование като Център за рециклиране. Там има огромни контейнери за дървен материал, метални части, бяла техника, черна техника, картон. Също и пред вериги на магазини като Уейтроуз често има контейнери за старо облекло и обувки. 

На много места в големи кошчета в града, както и по летищата, има специализирано разделно изхвърляне Ц някои са само за пластмасови бутилки например. Да не забравяме и червените кошчета с рисунка на куче, те са на много места в градските пространства и паркове Ц специално за торбичките с кучешки екскременти.

Има високи глоби, не може човек просто така да изсипе боклук на някакъв път, или да зареже пералнята си пред къщата. 

Любопитна е една тенденция, анулираща друга. Преди пандемията от коронавирус, супермаркети и производители щателно се опитваха да намалят пластмасата - пластмасовите чашки за еднократно ползване почти изчезнаха, сламките също. Дойде КОВИД-19 и в желанието си хигиената да е на високо ниво, за да се избегне заразяването, и пластмасата се върна по заведенията. Възможно е това да е временна тенденция, която да отшуми с намаляването на вируса.

И Великобритания обмисля пълна карантина

автор:Дума

visibility 77

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ