29 Май 2023понеделник11:04 ч.

ВРЕМЕТО:

В понеделник въздушната маса над България ще остане неустойчива. Облачността ще бъде значителна, купеста и купесто-дъждовна и на много места в страната ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевици. Остават условията и за градушки. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 21° и 26°, в София - около 21°. В понеделник въздушната маса над България ще остане неустойчива. Облачността ще бъде значителна, купеста и купесто-дъждовна и на много места в страната ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевици. Остават условията и за градушки. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 21° и 26°, в София - около 21°.

Как оцеляват общините

/ брой: 241

автор:Ралица Табакова

visibility 1951

Само преди ден кметът на София Йорданка Фандъкова се оплака, че не й достигат пари в бюджета и най-вероятно общината няма да успее да се справи качествено със снегопочистването тази зима. София в същото време е единствената община, чийто бюджет за 2010 г. бе непроменен в сравнение с 2009-а. 
Eдва 25 от всички 264 общини в България успяват, без да ограничават драстично разходите, да се справят с орязаните си бюджети. В същото време 10 на сто реално са фалирали, въпреки че такъв правен статус за местната власт няма. След актуализацията на бюджет 2010 общините останаха с 300 млн. лв. по-малко, въпреки че и преди това настояваха за по-големи държавни субсидии. Трудно се кърпят дупките в бюджета, а както изглежда, и следващата година няма да е по-различна. Дали ще се наложи на кметове и общински съветници да "режат живо месо", като затварят детски градини, не пълнят дупките по пътищата и гасят уличното осветление? ДУМА попита български кметове:
- Как се справяте с орязаните общински бюджети след актуализацията на бюджет 2010?
- Какви са прогнозите ви за ситуацията догодина, след като кабинетът прие и проекта за бюджет 2011?

Тодор Тодоров, кмет на община Димово:
Без командировки и гориво за транспорт
Никак не ни е лесно. Освен намалените държавни пари имаме и по-ниска събираемост на собствените приходи от местни данъци и такси т.г. Най-вероятно ще приключим годината с два пъти по-ниски приходи от разчетените. Принудени сме да взимаме тежки и нетрадиционни мерки. Уличното осветление е изключено, въпреки че само преди година го подменихме по проект с енергоспестяващи осветителни тела. Ограничил съм командировките на общинските служители до минимум. С изключение на тези до София другите служебни пътувания не се изплащат от общината. Сложили сме лимити на телефоните, лимит има и на горивото за транспорт. Режем и от разходите за най-различни консумативи. Засега не се налага да намалявам заплатите или да пращам хората в неплатен отпуск, но съм редуцирал бройката на служителите до минимум.
Шести мандат съм в общинското управление и винаги е имало множество изпитания. В момента обаче задачите на местната власт са изключително тежки. Не очаквам да станат по-леки догодина. Проблемът е, че няма координация между местната власт и управлението на национално ниво. Там има много пропуски и се надявам те да бъдат поправени.

Д-р Людмил Веселинов, кмет на община Попово:
Служителите излизат в неплатен отпускСъкращавам почти всички разходи. Първо започнах с лимити на разходите в общината, но вече се налага да пестя и от социалните услуги, които предоставяме на хората. Комуналните дейности също страдат, защото там имаме забавени плащания. От три месеца служителите в общината излизат в неплатен отпуск по 4 дни месечно. Това означава, че за година ще получат възнаграждения в размер на 11 месечни заплати, а не на 12. Очаквам по този начин да спестя около 160 хил. лв. По-големият проблем е, че не можем да изпълняваме всичките си ангажименти в сферата на образованието. Спрели сме и всички видове капиталови разходи. Това ни пречи да откриваме нови работни места, дори и временно. Забравили сме и за външните инвеститори, защото и те са ударени от кризата.
Догодина май ще ни е още по-трудно. Това е и година на избори. Очаквам през 2011-а да имаме повече проблеми, защото няма да успеем да изпълним финансовите разчети за т.г. Няма как това да не се отрази на нагласите на хората.

Георги Димитров, кмет на община Карнобат:
Събираме стари дългове със съдия-изпълнителСправяме се трудно. Засега не пипам нито финанси, нито щатни бройки в администрацията. Взели сме обаче мерки за събиране на стари задължения, що се отнася до местни данъци и такси. Взимаме дългове с помощта на съдия-изпълнител. Мярката дава резултат и вече значително сме увеличили събираемостта. Търсим също и алтернативни източници на финансиране. Имаме множество спечелени проекти, част от тях обаче се нуждаят от съфинансиране от общината и засега изчакват. Отдали сме под наем пустеещи земи и недвижимо имущество. В същото време обаче пазарът на имоти е затворен и няма перспектива за чужди инвестиции, които да постъпват на територията на общината. Няма как да не ни е трудно, но смятам, че до края на годината няма да изпаднем в трагично положение.
Идната година обаче може би ще е по-сложна, защото неизпълнението на бюджетния план ще доведе и до неразплащане с различни фирми-изпълнители. Така ще се трупат нови дългове на гърба на общината.

Стефан Танев, кмет на община Ивайловград:
Свиваме социалните услугиПринуден съм да режа от всичко. Телефоните са с лимити, уличното осветление е изключено, административните разходи са свити двойно. Още не съм принуден да намалявам работното време на служителите, но някои излизат в неплатен отпуск. Свитите разходи са за сметка и на социалните услуги, които предлагаме, като социален патронаж и допълнителни образователни програми. Културните прояви също са намалени до минимум. Съкратили сме и датите в празничния календар на общината. Празниците на отделните населени места или традиционните събори не се отбелязват както друг път. Помага ни това, че през годините сме влезли в ритъм и сме свикнали на строга финансова дисциплина. Имаме и малък резерв, който няма как да не ни помага в критичния момент.
За догодина обаче ситуацията ще е още по-тежка. Лошото е, че всичко е за сметка на хората, за сметка на услугите, които им предлагаме.

Евдокия Асенова, зам.-кмет на община Радомир:
Замразихме всички проектиОт няколко месеца пращаме хората в неплатен отпуск по четири дни месечно. Вече не отпускаме средства за служебните автомобили, за гориво и командировки. Свили се всички консумативи и капиталовите разходи. Замразили сме работата по инфраструктурни проекти, за съжаление в това състояние са и проекти, с които бяхме привлекли и чужди инвеститори.

Инж. Васил Тонев, кмет на община Нови пазар:
По-малко работа с гражданиПри нас не се наложи да намаляваме администрацията, тъй като през годината имахме незаети щатни бройки. Не всички специалисти са на максималното възнаграждение, което е по закон, и това те самите го разбират. Който заслужава, разбира се, получава максималното. По тази причина най-вероятно средствата ще ни стигнат до края на годината. Но няма да ни остане приходен остатък, с какъвто завършихме м.г. Поне засега не се налага да ограничаваме услугите за гражданите. Има общини, които по 5-6 дни месечно пускат служителите си в неплатен отпуск. Това обаче означава по-малко услуги за гражданите. Бяхме сериозно ощетени в капиталовите разходи. Имахме обекти, които бяхме започнали и трябваше да бъдат с целева субсидия, но се наложи да ги довършим с наши собствени средства. Това е голям проблем, тъй като парите, така или иначе, не достигат. Трябваше да решим няколко инфраструктурни проблема, които бяхме предвидили в началото на годината, но ги отложихме. Наложи се да дофинансираме зимното почистване, защото средствата бяха намалени и там.
Прогнозата ми за догодина е, че с тазгодишните размери на бюджета ще имаме същите проблеми. Чух, че ще са малко повече капиталовите разходи, което е положителна новина. Заплатите и делегираните от държавата дейности са на нивото на т.г., така че не очаквам да е по-лесно.

Инж. Найден Найденов, кмет на община Карлово:
Съкратихме 65 човекаПърво направих съкращения на 65 човека от общината. След това от много време насам не назначавам хора на овакантени места от пенсионирани или напуснали служители. Свили сме до критичния минимум всички разходи за вътрешна консумация, командировки, консумативи. През месец вече втори път пускаме в неплатен отпуск по три дни всички служители на администрацията. От 12 часа в полунощ до 4 часа през нощта в малките населени места, където се предполага, че няма движение, се изключва електричеството. С тези и други мерки разходът за електроенергия падна с повече от два пъти и половина. Бяхме разписали антикризисна програма още преди година и продължаваме да я спазваме. Активно започнахме да се занимаваме със събирането на задължения от физически и юридически лица със съдебни изпълнители. Засега се обръщаме към юридически лица, които дължат по-големи суми на общината, и към физически лица, които са с по-сериозни задължения. Все още не сме пристъпили към хора с изключително ниски доходи и данъци, но ако се наложи, може и това да направим.
Прогнозата ми за догодина е, че орязаният тазгодишен бюджет ще бъде основа за следващия. Силно се надявам да успеем да се справим с тази ситуация, но не съм много убеден, преди да видя цифрите за приключването на тази бюджетна година. Може би ще се наложи да правя още съкращения, което е най-тежкото, защото режем живи хора. А някои от тях са единствените работещи в семейството. Това е и най-непопулярната мярка.

 

Властта иска ново удължаване на Бюджет 2022

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 100

Анкета на МФ: Лихвите - нагоре, спад в темпа на кредитиране

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 100

Окончателно: Още година безмитен внос от Украйна

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 100

Безизходица: Животновъди подаряват млякото си

автор:Дума

visibility 145

/ брой: 100

Ердоган срещу Кълъчдароглу

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 100

САЩ избегнаха фалит в последния момент

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 100

Рокади в сръбската управляваща партия

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 100

Омерта

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 100

Хаос върху хаоса

автор:Иван Ченчев

visibility 154

/ брой: 100

Разпад на държавността

автор:Георги ГЬОКОВ

visibility 112

/ брой: 100

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ