24 Ноември 2020вторник12:16 ч.

Как диабетът може да увеличи риска от рак

Добрият контрол на нивата на кръвната захар е най-лесният начин тези пациенти да избегнат онкозаболяванията, смятат учени

/ брой: 181

автор:Аида Паникян

visibility 922

Учени от години се опитват да разрешат медицинска мистерия: Защо хората с диабет тип 1 или тип 2 имат повишен риск от развитие на някои форми на рак? Тези дни изследователи съобщиха за възможно обяснение на тази връзка. Те откриха, че ДНК претърпява повече щети и се фиксира по-рядко, когато нивата на кръвната захар са високи, отколкото когато кръвната захар е на нормално, здравословно ниво, като по този начин увеличава риска от рак.
Отдавна е известно, че хората с диабет имат 2,5 пъти по-висок риск за някои видове рак, казва д-р Джон Термини от в City of Hope - изследователски и лечебен център за рак и диабет. Тези ракови заболявания включват яйчници, гърди, бъбреци и др. Тъй като заболеваемостта от диабет продължава да нараства, процентът на рака вероятно също ще се увеличи, прогнозират учените. Те предполагат, че повишеният риск от рак за диабетиците произтича от хормонална дисрегулация. "Инсулинът при хора с диабет тип 2 не пренася ефективно глюкозата в клетките. Така панкреасът произвежда все повече и повече инсулин и те получават така наречената хиперинсулинемия, обяснява Термини.
Освен това към контролирането на нивата на кръвната захар хормонът инсулин може да стимулира растежа на клетките, което може да доведе до рак.
Повечето хора с диабет тип 2 са с наднормено тегло, а излишната им мастна тъкан произвежда по-високи нива на адипокини от тези със здравословно тегло. Тези хормони насърчават хроничното възпаление, което е свързано с рак. Най-често срещаната идея е, че повишеният риск от рак е свързан с хормоните, казва Термини.
Термини има и друга идея, като се пита дали повишените нива на кръвна захар, наблюдавани при диабет, могат да навредят на ДНК, което прави генома нестабилен и може да доведе до рак.
Според Термини вече съществуват няколко лекарства, които стимулират протеините HIF1а или mTORC1. Изследователите планират да проверят дали тези въпросните лекарства намаляват риска от рак при модели на животни с диабет. Ако е така, те ще ги тестват и при хора. Термини отбелязва, че метформинът, често срещано лекарство за диабет, което помага за понижаване на нивата на кръвната захар, също стимулира възстановяването на ДНК. Изследователят заяви, че екипът му ще тества метформин в комбинация с лекарства, които конкретно стабилизират HIF1а или подобряват сигнала на mTORC1 при модели с диабетни животни.
Все пак, според учените, по-лесният начин за хората с диабет да намалят риска от рак може да бъде по-добрият контрол на кръвната захар. "Това звучи като толкова лесно решение, но за повечето хора е изключително трудно да поддържат гликемичен контрол", казва Термини.

С 43% са скочили дълговите проблеми на фирмите

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 224

Таксита и автобуси плашат да спрат работа в сряда

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 224

Над 70% срив на въздушния транспорт и туризма

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 224

С парите от такса "водомер" щели да ремонтират мрежата

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 224

Великобритания разхлабва част от мерките от 2 декември

автор:Дума

visibility 165

Масово безплатно тестване в Загреб

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 224

Байдън избра трансатлантик за дипломат №1 на САЩ

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 224

Вебер: Ако не беше пандемията, ЕНП да е изгонила Орбан

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 224

И Нощта на учените - онлайн

автор:Велиана Христова

visibility 167

/ брой: 224

Нямало фашизъм в България ли?

visibility 411

/ брой: 224

Датата

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 224

Никъде другаде в ЕС хора не издъхват на стълбите пред болница

автор:Дума

visibility 305

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ