18 Юли 2024четвъртък11:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Как да проверим здравното си досие, без да плащаме за електронен подпис?

/ брой: 140

автор:Подготви Аида Паникян

visibility 9118

ДУМА неведнъж е писала за възможностите за достъп до собственото медицинско досие, но очевидно хората се интересуват от това, когато имат съмнения дали не са платили за нещо, което им се полага, или им е "извършена" манипулация, за която не знаят.
Неотдавна бе дадено началото на електронното медицинско досие. То се намира на сайт с адрес https://my.his.bg/login и е част от Националната здравна информационна система (НЗИС). В него трябва да има информация дали пациентът има ТЕЛК-ово решение, търсил ли е Спешна помощ, постъпвал ли е в болница и какво му е правено, за какво е търсил личния лекар, бил ли е при специалист, на изследвания и др. И би трябвало информацията между лекари и здравни институции да се обменя по електронен път. Достъпът до електронното медицинско досие става с квалифициран електронен подпис (КЕП), чиято поддръжка струва 12 лв. годишно, а за комплект с четец и карта - около 35 лв. Презумпцията е, че медицинската информация е чувствителна и достъп до нея може да има само пациентът и лекарят му. Медицинско досие в НЗИС имат и здравно неосигурените.
От 2009 г. досега персонализираната информационна система (ПИС) на НЗОК съхранява информация за избор на личен лекар на всеки здравноосигурен (от 2000 г. до момента), както и за извършените и отчетени за него дейности от личния лекар, специалистите, болниците, лабораториите. Всеки здравноосигурен може на интернет страницата на НЗОК (www.nhif.bg) в рубриката "Услуги за граждани", подрубриката "Преглед на досие от здравноосигурени лица", да провери досието си, без да плаща за това. Досието на НЗОК обаче е само за здравноосигурени. Ако например здравноосигуреният е бил в болница или на преглед през юли, той ще намери тази информация през август, когато НЗОК ще е платила на лечебното заведение за извършената дейност. Системата позволява здравноосигурените да получават уведомления за настъпили събития (напр. промяна в пациентската информация), за събития, които предстоят (напр. годишен профилактичен преглед), по електронна поща след предварително направен абонамент. Това също е безплатно. Най-лесният начин за проверка е с кода от НАП. Друг начин на достъп до досието през сайта на НЗОК е с универсален код за достъп (УКД), който всеки здравноосигурен може да вземе от НЗОК/РЗОК срещу лична карта в запечатан плик и подписана декларация, че няма да предоставя своя код на трети лица.
От юни 2020 г. НЗОК има и мобилно приложение, което предоставя възможност за бърз и лесен достъп до здравното досие.

БСП и „Левицата!“ заедно на Бузлуджа

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 135

Държавните фирми в България не са ефективни

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 135

Увеличават се фалитите на компании

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 135

Ще говори със София, но с редовен кабинет

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 135

Гърция със спешни мерки за цената на тока

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 135

Макрон прие оставката на премиера Атал

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 135

Тайван да си плаща за отбраната

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 135

Диагнозата на държавата

автор:Александър Симов

visibility 2

/ брой: 135

Денят на бръснача

visibility 1

/ брой: 135

Ганьо е победим, само ако бъде смачкан

visibility 2

/ брой: 135

Подводните камъни на външното оценяване

visibility 2

/ брой: 135

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ