23 Септември 2021четвъртък12:43 ч.

Здраве

Как да проверим здравното си досие, без да плащаме за електронен подпис?

/ брой: 140

ДУМА неведнъж е писала за възможностите за достъп до собственото медицинско досие, но очевидно хората се интересуват от това, когато имат съмнения дали не са платили за нещо, което им се полага, или им е "извършена" манипулация, за която не знаят.
Неотдавна бе дадено началото на електронното медицинско досие. То се намира на сайт с адрес https://my.his.bg/login и е част от Националната здравна информационна система (НЗИС). В него трябва да има информация дали пациентът има ТЕЛК-ово решение, търсил ли е Спешна помощ, постъпвал ли е в болница и какво му е правено, за какво е търсил личния лекар, бил ли е при специалист, на изследвания и др. И би трябвало информацията между лекари и здравни институции да се обменя по електронен път. Достъпът до електронното медицинско досие става с квалифициран електронен подпис (КЕП), чиято поддръжка струва 12 лв. годишно, а за комплект с четец и карта - около 35 лв. Презумпцията е, че медицинската информация е чувствителна и достъп до нея може да има само пациентът и лекарят му. Медицинско досие в НЗИС имат и здравно неосигурените.
От 2009 г. досега персонализираната информационна система (ПИС) на НЗОК съхранява информация за избор на личен лекар на всеки здравноосигурен (от 2000 г. до момента), както и за извършените и отчетени за него дейности от личния лекар, специалистите, болниците, лабораториите. Всеки здравноосигурен може на интернет страницата на НЗОК (www.nhif.bg) в рубриката "Услуги за граждани", подрубриката "Преглед на досие от здравноосигурени лица", да провери досието си, без да плаща за това. Досието на НЗОК обаче е само за здравноосигурени. Ако например здравноосигуреният е бил в болница или на преглед през юли, той ще намери тази информация през август, когато НЗОК ще е платила на лечебното заведение за извършената дейност. Системата позволява здравноосигурените да получават уведомления за настъпили събития (напр. промяна в пациентската информация), за събития, които предстоят (напр. годишен профилактичен преглед), по електронна поща след предварително направен абонамент. Това също е безплатно. Най-лесният начин за проверка е с кода от НАП. Друг начин на достъп до досието през сайта на НЗОК е с универсален код за достъп (УКД), който всеки здравноосигурен може да вземе от НЗОК/РЗОК срещу лична карта в запечатан плик и подписана декларация, че няма да предоставя своя код на трети лица.
От юни 2020 г. НЗОК има и мобилно приложение, което предоставя възможност за бърз и лесен достъп до здравното досие.

Над 82 млрд. лв. прахосала администрацията за 23 г.

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 182

Цигарите и алкохолът - с нови бандероли от януари

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 182

Правителството изтегли още 300 млн. лв. заем

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 182

Ще мислят как да подпомогнат авиопревозвачите

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 182

Словакия осъди прокурор, разследващ корупцията

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 182

Европейците не желаят Студена война срещу Китай и Русия

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 182

Радев призова за реформа на ООН

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 182

Виена затяга мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 182

Момчето си отива

автор:Деси Велева

visibility 354

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ